Чатботът с изкуствен интелект на Meta твърди, че Тръмп все още е президент на САЩ

Meta признава, че нейният чатбот може да казва и обидни неща, тъй като все още е експеримент в процес на разработка

09:30 | 14 август 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Само няколко дни след като беше пуснат в публичното пространство, новият чатбот с изкуствен интелект на Meta Platforms Inc. твърди, че Доналд Тръмп е спечелил президентските избори в САЩ през 2020 г. и повтаря антисемитски конспиративни теории, информира Bloomberg.

Чатботовете - софтуер с изкуствен интелект, който се учи от взаимодействието си с обществеността – и преди са възприемали реакционно отношение. През 2016 г. Tay на Microsoft Corp. беше свален от мрежата в рамките на 48 часа, след като започна да възхвалява Адолф Хитлер на фона на други расистки и женомразки коментари, които очевидно е възприел при взаимодействието си с потребителите на Twitter.

Компанията майка на Facebook Meta пусна BlenderBot 3 в петък за потребителите в САЩ, които могат да предоставят обратна връзка, ако получат отговори извън темата или нереалистични отговори. Допълнителна функция на BlenderBot 3 е способността му да търси в интернет, за да говори по различни теми. Компанията насърчава възрастните да взаимодействат с чатбота с "естествени разговори по интересуващи ги теми", за да му позволят да се научи да води непринудени дискусии по широк кръг от теми.

Разговорите, споделени в различни акаунти в социалните медии, варират от хумористични до обидни. BlenderBot 3 каза на един потребител, че любимият му мюзикъл е "Котките" на Андрю Лойд Уебър, а пред репортер от Insider описа главния изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг като "твърде страшен и манипулативен". В други разговори чатботът повтаря теории на конспирацията.

В разговор с репортер на Wall Street Journal ботът заяви, че Тръмп все още е президент и "винаги ще бъде".

Чатботът също така заяви, че "не е невероятно", че евреите контролират икономиката, като каза, че те са "свръхпредставени сред супербогатите в Америка".

Лигата за борба с поругаването казва, че твърденията, че евреите контролират световната финансова система, са част от антисемитска теория на конспирацията.

Meta признава, че нейният чатбот може да казва обидни неща, тъй като все още е експеримент в процес на разработка. Заявените убеждения на бота също са непоследователни; в други разговори с Bloomberg той одобрява президента Джо Байдън и казва, че Бето О'Рурк се кандидатира за президент. В трети разговор той заяви, че подкрепя Бърни Сандърс.

За да започнат разговор, потребителите на BlenderBot 3 трябва да поставят отметка в квадратчето, в което се посочва: "Разбирам, че този бот е само за изследване и забавление и че е възможно да направи неверни или обидни изявления. Ако това се случи, обещавам да докладвам за тези проблеми, за да помогна за подобряване на бъдещите изследвания. Освен това се съгласявам да не задействам умишлено бота да прави обидни изявления".

Потребителите могат да съобщават за неподходящи и обидни отговори на BlenderBot 3 и Meta заявява, че се отнася сериозно към подобно съдържание. Компанията твърди, че е намалила обидните отговори с 90%, използвайки специализирани методи.