Вероятността Тръмп да се завърне в Белия дом тревожи партньорите на САЩ

Нивото на международния интерес към междинните избори в Америка в началото на ноември е необичайно високо

19:47 | 25 октомври 2022
Автор: Салеха Мохсин
45-ият американски президент Доналд Тръмп. Снимка: Dustin Franz/Bloomberg
45-ият американски президент Доналд Тръмп. Снимка: Dustin Franz/Bloomberg

Най-близките съюзници на Америка нервно ще следят междинните избори в САЩ за евентуални сигнали, че гласоподавателите могат да върнат Доналд Тръмп в Белия дом след две години, пише Bloomberg.  

Длъжностни лица от Европа и Азия летят от родните си страни, за да подпомогнат традиционната работа на консулствата и посолствата в опит да дешифрират политическите състезания, става ясно от разговори с дипломати и представители на чуждестранни правителства.

Германия, например, изпрати висш дипломат в Джорджия, щат, в който вотът се обърна на предишните избори. През 2020 г. Джо Байдън спечели надпреварата там с малка преднина. Пътуването на германския представител включваше срещи с местната търговска камара, местни политици от двете партии и активисти.

Обичайно такива мисии са водени от идеята, че силното представяне на републиканците - особено тези, които са тясно свързани с Тръмп - би предвещало нежелани завои във външната политика, застрашавайки усилията за съживяване на ядреното споразумение с Иран и подкрепата на САЩ към НАТО.

Подобни промени могат да станат факт дори преди следващата президентска надпревара да се разгорещи, ако Републиканската партия събере достатъчно места, за да наклони Конгреса към своята изолационна политика.

Съюзниците на САЩ също така са наясно, че победа на републиканците може да има сериозни икономически последици. В рамките на управлението си Тръмп наложи мита върху вноса от Европейския съюз и започна търговска война с Китай, която имаше глобални ефекти.

Всичко това допринася за необичайно ниво на международен интерес към резултата от гласуването на 8 ноември, твърдят запознати източници, пожелали да запазят анонимност.

Усилията на съюзниците са внимателно планирани. Пътуванията са фокусирани върху ключови щати, за които се смята, че играят огромни роли в това коя партия ще контролира Конгреса.

Ключовите щати

Джорджия, където на визита е берлинският дипломат, например, подкрепяше кандидатите на Републиканската партия в президентските надпревари в продължение на почти три десетилетия, преди да се обърне към Байдън. Победата му там, както и спечелването от демократите на две места в Сената в щата през 2020 г., бяха провокирани до голяма степен от демографските промени, при които хората бягат от големите градове заради по-ниските разходи за живот на юг.

Джорджия зае централно място и в опитите на Тръмп да оспори резултатите от изборите през 2020 г.

Други чуждестранни представители са направили подобни посещения във Флорида, Аризона, Тексас и други щати, за да се срещнат с бизнес ръководители, търговски групи, политици от двете партии и лидери на общността.

Новият Конгрес

Дипломатите вече са получили представа как новият Конгрес може да оформи действията на САЩ на световната сцена в рамките на президентството на Байдън.

Сенатор Ранд Пол от Кентъки, представител на републиканците, заяви през април, че инвазията на Русия в Украйна е рационална, тъй като страната някога е била част от Съветския съюз. Следващия месец Пол наложи отлагане на гласуването в Сената на пакет от помощ от 40 милиарда долара за Украйна, позовавайки се на инфлацията.

Необходима беше силна контраатака от лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл, за да се преодолеят опасенията на Пол. Все пак около 57 републиканци в Камарата на представителите се противопоставиха на законопроекта за помощта - фракция, която може да спечели влияние след междинните избори, усложнявайки способността на САЩ да овладеят глобалните рискове за сигурността, произтичащи от действията на Владимир Путин.

Официални лица във Франция, Германия и други части на ЕС посочват, че възможността за завръщането на Тръмп стимулира дебатите по отношение на бъдещите политики. Те се опитват да извлекат максимума от отношенията си със САЩ сега, като в същото време търсят начини да изградят стратегическа автономия от американското влияние, в случай че той — или някой в ​​неговата форма — бъде избран за президент през 2024 г.

„Кой знае какво ще се случи след две години или дори през ноември“, заяви Жозеп Борел, върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността , на конференция в Брюксел този месец.

Чуждестранните инвестиции

Бунтът на Капитолия на 6 януари 2021 г. след последвалите фалшиви твърдения на Тръмп за победа на президентските избори през 2020 г. приличаше на опит за преврат. Това накара съюзниците на САЩ да са нащрек за допълнителни признаци на нестабилност.

„Съюзниците на САЩ са загрижени за потенциалното отслабване на основите на американската демокрация“, коментира Чарлз Дънст, автор на книгата „Победата над диктаторите“ (Defeating the Dictators).

71-процентен дял от избирателите в САЩ смятат, че демокрацията е изложена на риск, според скорошно проучване на New York Times и Siena College.

Подобни съмнения заплашват да охладят преките чуждестранни инвестиции в САЩ, които нараснаха с 506 милиарда долара до общо 4,9 трилиона долара миналата година. Тъй като Федералният резерв затяга паричната политика, за да се бори с необузданата инфлация, икономиката на САЩ трябва да разчита на всички двигатели на растежа, докато централните банкери се опитват да избегнат рецесията.