Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

САЩ търсят български стартъпи с иновации при батериите

Елена Янкова, директор на Център за развитие на международния бизнес - Binghamton University, в "Бизнес старт", 10.11.2022

14:05 | 10 ноември 2022
Обновен: 17:44 | 11 ноември 2022
Автор: Галина Маринова

Центърът за развитие на международния бизнес към университета в Binghamton обсъжда съвместно със София Тех парк да се създаде съвместен стартъп инкубатор в областта на батерийните технологии. Това каза Елена Янкова, директор на Център за развитие на международния бизнес - Binghamton University, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. Деглобализация на света генерално няма, а трансформация в регионизация, коментира също Янкова. "Голямо предизвикателство за бъдещето би било формирането на голям икономически блок между Индия и Китай".

За центъра в Binghamton University гостенката разказа, че всяка стартъп компания, която участва в инкубатора има ментор, който непрекъснато разговаря с тях, обсъжда бизнес моделът - това, което те искат да създадат като продукт, как да се трансформира в бизнес начинание и да се създаде компания. 

"Освен това в самия инкубатор има много обучения по различни теми. Има специална програма за чиста енергия - за стартъпи в областта на чистите технологии. Програмата се финансира от щата Ню Йорк чрез Агенция за подпомагане на проучванията и развитието в областта на чистите енергии. Освен менторство се осигурява и финансиране за подпомагане на компаниите". 

Сега създадохме програма за плавен старт, която е инициатива, не само на Binghamton University, но и на Cornell University - Център за насърчаване на международни бизнес, с участието на Бизнес инкубаторът от Binghamton и колежа по бизнес в Cornell University, каза Янкова. Това, което правим, е да подпомагаме всякакви стартъпи, които, имат изявен интерес да се интернационализират и по този начин да се развиват и да растат. 

В процеса на двете години, когато развихме програмата "Експорт Ню Йорк" нямахме компания, която да има интерес към Балканите. Те бяха насочени към Южна Америка, Азия и Западна Европа. Слабият интерес е заради липсата на информация, сподели Янкова. "Сега това, което се опитваме да направим, е чрез софтлендинг програмата да рекламираме широко ползите за български стартъпи. Чрез форума Supersonic се надяваме да привлечем български компании. Надяваме се, че ще има интерес". 

"Дори в момента се работи по намерението да се направи балканска специализация - за специализиране на стартъпи от България и останалите балкански страни. Вече имаме секторен избор - чисти технологии, батерийни технологии и селско стопанство. Идеята е да се създадат такива компании, защото това е бъдещето". 

При нас в Binghamton се намира откривателят на технологията за литиевите батерии проф. Стенли Уитингъм, каза още Янкова. "Той спечели Нобелова награда по химия за откриването на литиевите батерии. В момента се създава цял ешалон - 113 млн. долара спечели университета за развитие на целия регион като хъб за иновации в областта на батериите. Ще се създаде Нюйоркски център за батериите, където всички, които искат да се обучават как да произвеждат такива батерии ще дойдат да идват.

"Това за нас е бъдещето и бихме искали да създадем цяла система от стартъпи, включително и от България, които да работят в тази област. В момента със София Тех парк точно това обсъждаме - да създадем съвместен инкубатор в областта на батерийните технологии, където от наша страна участва като корпоративен партньор компанията, която се създаде за развитие на тези технологии на проф. Уитингъм. Надяваме се и в България ще имаме корпоративен партньор, за да се подпомага този съвместен международен инкубатор". 

Компаниите в България имат потенциал, но се очертават предизвикателства, подчерта Елена Янкова. Едно от тях е финансовото. По думите ѝ огромно финансиране е вложено в създаването на програмите, защото освен уъркшопи и обучения, има и ментори, студентски екипи от Cornell и от Binghamton, които правят изследвания за компаниите, предоставят се ресурси, контакти. Но опитите да се привлекат стартъпи да участват в тридневни лагери за представяне на възможностите удрят на камък, поради липса на финансова възможност от страна на стартъпите. "За тях е много важно да има средства, с които да дойдат - или  държавни или чрез частни инвестиционни фондове. В момента точно на това наблягаме. Да намерим партньорства сред държавни организиции, които пратят точно това - интернационализират своите стартъпи, като ги подпомагат и финансово". 

"Говорихме с държавна агенция към правителството на Малайзия и те казаха че биха искали да изпратят свои стартъпи в нашата програма. Искат да ги подпомогнат не просто за онлайн участие, но и да дойдат на място най-малко за три месеца, защото смятат че така от програмата ще има по-голяма полза. Смятам, че такива партньорства могат да се намерят и от българската страна". 

 Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.