Китай ще спасява имотния сектор с изненадващи промени в политиката на Си

Големите промени в политиката на правителството на Си вероятно ще подпомогнат перспективите за растеж на Китай и ще добавят гориво към ралито на пазара

20:02 | 13 ноември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай издаде широкообхватни мерки за облекчаване на имотния сектор и контрола на Covid, най-силният сигнал досега, че президентът Си Дзинпин сега насочва вниманието си към спасяването на икономиката.

Според хора, запознати с въпроса, Пекин е подготвил най-обширния си спасителен пакет от 16 точки за затруднения пазар на недвижими имоти, отбелязвайки решителни усилия за преобръщане на икономика, опустошена от две години ограничения на нулев Covid.

„Това е смислено облекчаване“, каза Лари Ху, ръководител за китайската икономика в Macquarie Group Ltd. „Изглежда, че възможностите за промяна на политиката се разшириха на различни фронтове след конгреса на партията, включително за двете основни предизвикателства за китайската икономика: нулев Covid и имотите.“

Големите промени в политиката на правителството на Си вероятно ще подпомогнат перспективите за растеж на Китай и ще добавят гориво към ралито на пазара, което доведе до ръст от 17% на китайските акции в Хонконг през последните две седмици. Освен това се  слага край на дълъг период на политическа парализа преди конгреса на комунистическата партия миналия месец, на който Си получи исторически трети мандат.

Това е ярък обрат от мрака, който се спусна върху пазарите в края на октомври, след като издигането на близки съюзници на Си до най-високите стъпала на властта породи опасения, че идеологията ще надделее над прагматизма за най-могъщия китайски лидер след Мао Дзедун. Индексът Hang Seng China Enterprises вече изтри загубите, претърпени непосредствено след конгреса на партията, като се превърна от един от най-зле представящите се борсови индикатори в света в един от най-добрите.

Промените се случват точно преди Си да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън в понеделник в кулоарите на срещата на върха на Г-20, в първата лична среща между двамата държавни глави от началото на пандемията. Министърът на финансите Джанет Йелън ще потърси информация за политиките на Китай за блокиране на Covid и проблемния имотен сектор по време на среща с управителя на централната банка И Ган тази седмица, според високопоставени служители на Министерството на финансите.

Всеобхватни мерки

Китайската народна банка и Китайската банкова и застрахователна регулаторна комисия в петък издадоха съвместно известие до финансовите институции, излагайки планове за осигуряване на „стабилно и здравословно развитие“ на сектора на имотите, казаха източници на Bloomberg. За разлика от предишните частични стъпки, известието включва 16 мерки, които варират от справяне с ликвидната криза, пред която са изправени предприемачите, до облекчаване на изискванията за първоначална вноска за купувачите на жилища, казаха хората.

Като част от спасителния план неизплатените банкови заеми и доверителните заеми на предприемачите, дължими през следващите шест месеца, могат да бъдат удължени с една година, докато погасяването на техните облигации също може да бъде удължено или разменено чрез преговори.

Централната банка и банковият регулатор не отговориха веднага на исканията за коментар извън работното време в неделя.

В петък властите също издадоха набор от мерки за пренастройване на своя отговор на пандемията, като публично очертаха наръчник от 20 точки за служители, насочен към намаляване на икономическото и социалното въздействие от ограниченията заради вируса.

Промените в никакъв случай не означават края на политиката за нулев Covid. Ден след публикуването на новите параметри, служителите побързаха да изяснят, че правилата на Covid се прецизират, а не се смекчават, и стриктното отношение към унищожаването на инфекциите остава водещият принцип на Китай.

Глобалните инвеститори в китайски доларови облигации все още вероятно са изправени пред огромни загуби.

„Изключителният песимизъм на пазарите най-накрая доведе до ключова промяна на политиката по отношение на двете най-големи заплахи над икономиката“, каза Шен Мен, директор в базираната в Пекин инвестиционна банка Chanson & Co. „Все още е трудно да се каже дали това ще бъде повратната точка за икономиката.“

Облекчение за предприемачите

Властите се опитаха да успокоят имотната криза с набор от мерки през последните няколко месеца, включително намаляване на лихвените проценти, призоваване на големите банки да отпуснат 1 трилион юана (140 милиарда долара) финансиране през последните месеци на годината и предлагане на специални заеми чрез банкови политики, за да се гарантира изпълнението на имотните проекти.

Китай също разшири ключова програма за финансова подкрепа, предназначена за частни фирми, включително компании за недвижими имоти, до около 250 милиарда юана миналата седмица, ход, който може да помогне на строителните компании да продадат повече облигации и да облекчат проблемите си с ликвидността.

Една от най-големите промени в политиката в последното известие е да се позволи „временно“ облекчаване на ограниченията върху банковото кредитиране на предприемачите.

Китай започна да налага тавани върху банковото кредитиране на имоти през 2021 г., тъй като властите се опитваха да затегнат юздите на предразположената към балони индустрия и да ограничат ливъриджа на някои от най-големите предприемачи в нацията. Банките, които не отговарят на настоящите ограничения, ще получат допълнително време, за да изпълнят изискването.

Освен това регулаторите насърчиха кредиторите да преговарят с купувачите на жилища за удължаване на изплащането на ипотеката и подчертаха, че кредитните рейтинги на купувачите ще бъдат защитени. Това може да намали риска от социални вълнения сред купувачите на жилища, които организираха широко разпространен бойкот на ипотечните плащания от юли насам.

Пазарът на нови жилища в Китай на стойност 2,4 трилиона долара остава крехък, а неплатежоспособността на дългове за имоти нарасна. Спадовете на цените на пазара на съществуващи жилища са били най-екстремните от почти осем години през септември според последните официални данни. В банките делът на лошите кредити, свързани с имоти, е нараснал до 30% според оценки на Citigroup Inc.

Признаците за облекчаване на ограниченията върху имотите и пандемичните ограничения доведоха до рязко възстановяване на китайските активи. Показателят на Bloomberg Intelligence за акциите на китайските разработчици скочи с рекордните 18% в петък, като Country Garden Holdings Co. скочи с 35%.

Въпреки това, финансовият предпазен механизъм е по-малък от задаващите се падежи на дълга, пред които са изправени разработчиците. Секторът на недвижимите имоти в Китай има най-малко 292 милиарда долара оншорни и офшорни заеми с падеж до края на 2023 г. Това включва 53,7 милиарда долара заеми през тази година, следвани от 72,3 милиарда долара падежи през първото тримесечие на следващата година.

„Китайските предприемачи са изправени пред нов пик в падежа на дълга през следващата година; ако регулаторите не направят корекции за политиките, свързани с имотите, ликвидността на разработчиците ще продължи да се влошава“, каза Шен. „Това много вероятно ще предизвика системен финансов риск.“