Китай предпазливо отваря небето си за полети от чужбина

Друг признак, че властите осъзнават вредите от политиките си е, че обсъждат дали да намалят периода на карантина при влизане в Китай

14:20 | 4 ноември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай разхлабва мерките срещу полети от чужбина

China Is Preparing a Plan to End Covid Flight Suspensions

Китайските власти разработват план за премахване на системата, която наказва авиокомпаниите, ако с техните полети е влязъл заразен с коронавирус пътник, което е знак, че властите търсят начини да облекчат въздействието на политиката за нулев Covid, предава Bloomberg.

Държавният съвет, който контролира китайската бюрокрация, наскоро поиска от правителствените агенции, включително от регулатора на гражданската авиация, да се подготвят за прекратяване на т.нар. механизъм за прекъсване на веригата, заявиха хората, които помолиха да не бъдат идентифицирани, тъй като въпросът е чувствителен. Системата предвижда временна забрана за авиокомпаниите да влизат по определени маршрути в Китай за период от една до две седмици, в зависимост от това колко пътници дали положителни тест за Covid са докарали в страната. Подобен механизъм за Хонконг беше спрян през юли.

Искането е част от по-широк план от три стъпки, разработен в средата на годината, за нормализиране на китайската авиационна индустрия, казаха източниците, тъй като страната на практика е откъсната от останалия свят заради пандемичните ограничения по границите.

Първата стъпка е да се увеличи броят на полетите в Китай, което изглежда вече е в ход. Администрацията за гражданска авиация на Китай (CAAC) заяви миналия месец, че страната ще увеличи повече от два пъти международните пътнически полети между октомври и края на март спрямо същия период преди година, а превозвачи, сред които China Eastern Airlines Corp. и China Southern Airlines Corp. заявиха, че вече разглеждат възможността за увеличаване на полетите.

Изглежда, че сега вниманието е насочено към втората стъпка, като наскоро висшите ръководители поискаха от регулаторните органи да изготвят план за облекчаване на правилото за прекъсване на веригата. Третата стъпка ще бъде улесняване на пълното възстановяване на нормалния въздушен трафик, казаха хората. Не е ясно какъв е графикът за изпълнението на тези две стъпки.

Държавният съвет и CAAC не са отговорили веднага на молбите за коментар.

Доказателството, че Китай дори обмисля промени, които биха облекчили глобалната изолация на страната, ще бъде внимателно разгледано от инвеститорите, тъй като китайските акции са близо до многогодишно дъно заради икономическите щети, нанесени от внезапните блокирания, тестовите пътувания и граничните ограничения на политиката за нулев Covid.

Акциите на авиокомпаниите, сред които China Eastern и China Southern, поскъпнаха в Хонконг заради новината за забраната на полетите, докато юанът поскъпна в офшорната търговия.

Непотвърден скрийншот, разпространен в социалните медии, в който се твърдеше, че се обмисля широк план за повторно отваряне на полетите, предизвика спекулативно рали на фондовите пазари на стойност 450 млрд. долара тази седмица. Скоро след това висшият здравен орган на Китай потвърди ангажимента си към подхода на нулева толерантност към вируса.

Още един признак. че Китай поне осъзнава въздействието на ограниченията си на границата, официалните лица обсъждат дали да намалят времето, което хората, пристигащи в страната, трябва да прекарат в задължителна карантина, съобщи Bloomberg News през октомври. Бюрократите обмислят да съкратят периода до два дни в хотел и след това до пет дни у дома, твърдят запознати с въпроса. Това е по-малко от 10-дневната изолация при влизане в страната, която включва седмица, прекарана в хотелска стая.

Настоящата политика на Китай за изолиране затруднява влизането в страната за много пътници, дори след като през август в нея имаше изменения. Входящите маршрути се спират за една седмица, ако процентът на заразените пътници в даден полет достигне 4%, а ако процентът достигне 8%, периодът на спиране се удвоява. Предишната политика предизвикваше двуседмично спиране при 5% процент заразени и едномесечно спиране при 10%.