Си: Китай и Германия трябва да се обединят в този „хаотичен“ свят

Германският канцлер е на първото си посещение в Китай откакто зае поста

10:13 | 4 ноември 2022
Обновен: 10:15 | 4 ноември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският президент Си Дзинпин е казал на германския канцлер Олаф Шолц, че двете страни трябва да се обединят в името на мира в един „хаотичен“ свят – призив за по-близки отношения,който идва на фона на засилено напрежение между Брюксел и Пекин.  

Двамата лидери се срещнаха в Пекин в петък сутринта преди първите им лични разговори откакто Шолц встъпи в длъжност, предава китайската държавна агенция Xinhua.

"Като влиятелни и силни държави Китай и Германия трябва да работят заедно в тази хаотична и променяща се ситуация, за да допринесат повече за световния мир и развитие", заяви Си, предаде държавната телевизия China Central Television. Той добави, че срещата им ще улесни "следващия етап" на китайско-германските отношения.

Германският лидер заяви, че посещението му идва във "време на голямо напрежение", тъй като войната на Русия в Украйна поставя под въпрос основания на правила ред. "Сега можем да разговаряме конкретно и директно помежду си, за да отговорим на предизвикателствата, пред които е изправен светът, и на двустранните отношения между Европа и Китай", добави той. Шолц заяви, че двамата ще обсъдят и начините за задълбочаване на икономическите си връзки, както и световния глад, изменението на климата и дълговите проблеми в други държави.

Шолц е първият голям европейски лидер, който посещава Китай от повече от две години насам, а пътуването му се случва в момент, когато Си изглежда по-силен от всякога у дома, след като си осигури трети мандат на поста, което е прецедент. Тази седмица Китай се възстановява от рекордния спад на пазара, предизвикан от политиките, които Си определи при смяната на ръководството миналия месец.

Очаква се германският канцлер да се срещне с премиера Ли Къцян по-късно в петък, преди да отпътува от Китай в края на деня.

Усилията на Си за укрепване на връзките с Германия са част от по-широкия стремеж да се предотврати по-нататъшното влошаване на отношенията с Европейския съюз, тъй като Пекин е изправен пред все по-враждебната среда във Вашингтон. Връзките между Китай и Запада бяха обтегнати от репресиите на Си срещу Хонконг, отношението към мюсюлманите в Синдзян и отказа да осъди нахлуването на Русия в Украйна.

Берлин работи по усъвършенстването на нова национална стратегия за Китай, която има за цел да отслаби зависимостта, да диверсифицира веригите за доставки и да повиши сигурността, като същевременно укрепи бизнес връзките. Това поставя Шолц в деликатна ситуация в опитите му да насърчава търговските връзки в Пекин и същевременно да изразява загриженост относно чувствителните твърдения за нарушаване на човешките права от страна на Китай.

Към Шолц се присъединява делегация включваща топ мениджъри от BASF SE, Volkswagen AG, Deutsche Bank AG и BioNTech SE. Китай ще се стреми да увери чуждестранните бизнес лидери, че е отворен за инвестиции и търговия, въпреки строгата политика на а толерантност към Covid, която ограничава икономиката и на практика затвори границите на страната в продължение на почти три години.

Йенс Хилдебрандт, изпълнителен директор на Германската търговска камара в Северен Китай, заяви пред телевизия Bloomberg, че яснотата относно политиката на Си за нулев Covid е "най-голямото притеснение" на бизнеса в европейската страна. "Нуждаем се от предвидимост и стабилност", каза той.

Миналата година ЕС спря инвестиционно споразумение с Китай, след като двете страни взаимно си наложиха санкции заради ситуацията в Синдзян. През 2019 г. експертна група на ООН заяви, че около 1 млн. души са били изпратени в антитерористични центрове в крайния западен регион, което е част от набор от политики, които според САЩ се равняват на геноцид. Пекин отрича тези твърдения. 

Шолц написа в гостуваща статия за германското издание Frankfurter Allgemeine Zeitung в сряда, че Берлин търси сътрудничество с Китай. "Китай остава важен икономически и търговски партньор за Германия и Европа, дори при променени обстоятелства", каза той. "Ние не искаме разединение."

Тази седмица Си прие множество високопоставени чуждестранни лидери от Виетнам, Пакистан и Танзания, тъй като се завръща към личната дипломация, след като наскоро прекъсна дългия период на изолация на Ковида. Тези срещи предхождат очакваното участие на китайския лидер в големи срещи на върха в Индонезия и Тайланд по-късно през месеца, където той може да седне на една маса с президента Джо Байдън.