Рецесията в Германия се отлага, Франция и Испания забавят растежа

Данните от петък вероятно ще бъдат последната добра новина за известно време от Германия

20:11 | 28 октомври 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Надеждите, че еврозоната може да предотврати рецесията, получиха тласък, тъй като Германия се противопостави на очакванията, като отчете още едно тримесечие на икономически растеж, въпреки че инерцията се забави драстично във Франция и Испания.

Германското производство неочаквано нарасна през третото тримесечие, забавяйки рецесията, която анализаторите все още очакват на фона на растящата инфлация и предизвиканата от войната енергийна криза.

Най-голямата икономика в Европа се разшири с 0,3% спрямо предходните три месеца, опровергавайки прогнозите на анализаторите за свиване от 0,2%. Растежът се движи основно от личното потребление, съобщи статистическата служба в петък.

Данните са „абсолютно зашеметяващи, предвид толкова много индикатори, които показват, че икономиката се забавя значително от месеци“, каза Йенс-Оливер Никлаш, икономист в LBBW, един от подкрепяните от държавата кредитори в Германия.

„Вероятно има два фактора – отзвукът от повторното отваряне след Covid и рогът на изобилието от летния пакет за облекчаване – които свръхкомпенсираха негативните ефекти от покачването на цените на енергията и войната в Украйна.“

Докато Никлаш все още вижда рецесия като вероятна през зимата, той каза, че може да не е толкова сериозна, колкото първоначално се опасяваше.

Докладът от петък вероятно ще бъде последната добра новина за известно време. Докато правителството на Германия разработва субсидии за по-голямата част от потреблението на природен газ, след като Русия намали доставките, Bundesbank вижда свиване на производството „значително“ тази зима.

Цифрите следват по-слабите доклади за брутния вътрешен продукт от Франция и Испания по-рано в петък. И двете страни постигнаха растеж от 0,2%.

Междувременно показателите за активността в частния сектор, публикувани тази седмица от S&P Global, показаха свиване през октомври за Европа, Обединеното кралство и САЩ. Анкетирани от Bloomberg анализатори смятат, че Германия ще въвлече 19-те държави от еврозоната в рецесия през следващата година.

Икономиката на Германия с тежка промишленост е по-изложена на рязко нарастващи разходи за енергия поради прекомерната зависимост от Русия за доставки. Доставките на газ се превърнаха в средство за Кремъл да отвърне на удара на Запада за санкциите заради войната му в Украйна.

Страхът сега е от недостиг на енергия, въпреки че необичайно топлото време дава на домакинствата и бизнеса известно пространство за глътка въздух. Освен това търсенето в световен мащаб се забавя, ръмженията във веригите за доставки се оказват упорито постоянни и данните за инфлацията отново изненадаха неприятно този месец.

Потребителските цени в Германия са нараснали с 11,6% на годишна база, надминавайки значително всички прогнози в анкета на Bloomberg, в която медианите очаквания бяха за 10,9 на сто резултат. Подобни равнища са отчитани последно в началото на 50-те години в Западна Германия.

Индекс, измерващ бизнес очакванията, се стабилизира този месец, според базирания в Мюнхен изследователски институт Ifo, който го компилира, предполагайки известна надежда, че икономиката може да избегне най-лошите сценарии.

Дори и така, „е много малко вероятно да избегнем рецесия“, каза президентът на Ifo Клеменс Фуест. „Германската икономика се свива в момента, но може би с по-бавни темпове, отколкото повечето хора се опасяват, и това е светла точка.“

Икономистите прогнозират свиване от 0,4% и 0,5% през четвъртото и първото тримесечие, преди растежът да се възобнови през пролетта.

Показателят на Европейската комисия за икономическото настроение в еврозоната се понижи за осми месец през октомври, достигайки най-ниското ниво от почти две години. Отчитането от 92,5 се дължи на промишлеността и услугите, докато данните за потребителите, търговията на дребно и строителството отбелязаха ръст.

Очакванията за продажните цени се повишиха във всички изследвани бизнес сектори с изключение на индустрията. Ценовите очаквания на потребителите се забавиха, но останаха високи.

Италия

Инфлацията достигна исторически връх от 12,8% през октомври, спрямо 9,4% предходния месец и доста над очакванията за ръст от 9,9%. Разходите за жилище и комунални услуги бяха сред основните двигатели.

Ръстът на цените изоставаше от този в по-широката еврозона, докато икономиката се представи по-добре от очакваното. Но икономистите очакват производството да се повиши само с малко или дори да стагнира през третото тримесечие и прогнозират спад през следващата година, усложнявайки трудностите за новото правителство на десния лидер Джорджия Мелони.

Белгия

Икономиката на Белгия се сви с 0,1% през третото тримесечие, след като се разшири с 0,2% през предходните три месеца.

Испания

Икономиката на Испания се забави драстично през третото тримесечие, тъй като бързата инфлация ограничи потреблението след изненадващ скок на активността през лятото.

Брутният вътрешен продукт се повиши с 0,2% спрямо предходните три месеца, малко под средната оценка от 0,3% в проучване на Bloomberg сред анализатори. Спадът в разходите на домакинствата и по-слабият износ натежаха върху активността в четвъртата по големина икономика в еврозоната, показват данни, публикувани в петък.

Осигурявайки известен отдих обаче, инфлацията се забави за трети пореден месец през октомври, тъй като разходите за енергия се понижиха допълнително. Потребителските цени са нараснали със 7,3% спрямо предходната година, което е спад от увеличението от 9% през септември и много под очакванията на икономистите от 8,1%. Инфлацията се понижи от своя връх от 10,7% през юли, тъй като правителството се намеси, за да ограничи разходите за енергия.

Франция

Инфлацията се ускори повече от очакваното през октомври, достигайки рекордните 7,1%. Икономистите изчислиха ускорение до 6,5%.

Благодарение на усилията за ограничаване на енергийните разходи Франция има един от най-ниските нива на инфлация в Западна Европа. Но това може да не продължи, тъй като правителството планира да позволи сметките на домакинствата да се повишат с до 15% от януари, като същевременно ограничи помощта, която предоставя на бизнеса.

Нещо повече, ценовият натиск също става все по-широк - този месец той се движеше от енергията, храните и промишлените стоки. Инфлацията вероятно ще достигне нов връх около края на годината, прогнозира статистическата агенция Insee този месец.

Ръстът на БВП във Франция се забави до 0,2% от 0,5% и дойде на фона на силни инвестиции, въпреки че частното потребление стагнира и търговията беше затруднение.

Но експанзията е на път да спре през това тримесечие, според статистическата агенция Insee, която също така отбелязва инфлацията да скочи до рекорд до декември. С толкова много несигурност Банката на Франция издаде набор от прогнози за 2023 г. - обхващащи свиване на производството с 0,5% до увеличение с 0,8%.

Ключово ще бъде как домакинствата реагират на намалената държавна помощ от януари. Предприятията също може да трябва да се справят с по-малко подкрепа, след като министърът на финансите Бруно Льо Мер предупреди, че би било опасно за публичните финанси да предоставят неограничени гаранции.

Отделна публикация в петък показа, че потребителските разходи през третото тримесечие са намалели с 0,5% спрямо предходните три месеца, като разходите за храна са намалели с нарастването на дела на енергията.