Калифорния ще измести Германия като четвърта по големина икономика в света

Калифорнийската икономика показа устойчивост по време на коронавирусната пандемия и на фона на ускоряващата се инфлация

13:03 | 30 октомври 2022
Автор: Матю Уинклър
Снимка: Justin Sullivan/Bloomberg
Снимка: Justin Sullivan/Bloomberg

Калифорнийската мечта все още е жива и здрава, заяви в телевизионно интервю губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм месец преди вероятното му преизбиране. И той не греши, пише Матю Уинклър за Bloomberg.

Икономиката на Калифорния се оказа относително устойчива – първо по време на пандемията, а сега и на фона на ускорената инфлация. Толкова устойчива, че брутният вътрешен продукт на щата е напът да изпревари този на Германия като четвърти по големина в света след САЩ, Китай и Япония. БВП на Калифорния вече изпревари Бразилия (на седмото място в света) и Франция (на шесто място) през 2015 г. и измести Великобритания от петото място през 2017 г. Въпреки че много от текущите данни за Калифорния няма да бъдат публикувани до 2023 г., прогнозите показват, че щатът вече достига Германия, а според една прогноза икономиката на Калифорния е по-напред със 72 милиарда долара – като се има предвид скорошния темп на растеж.

Икономиката на

Икономиката на Калифорния може да изпревари германската. Графика: Bloomberg 

Посоката на Калифорния става най-ясна в нарастващото разминаване между нейните 379 компании с пазарна оценка от поне един милиард долара и 155-е публично търгувани дружества, базирани в Германия, със сходна оценка. Докато корпоративните приходи на компаниите в Калифорния и капитализациите им се повишават със 147 и 117% през последните три години, Германия отбелязва по-ниски печалби – от 41 и 34%, показват данни на Bloomberg.

Маржът на номиналния БВП на Германия от 4,22 трилиона долара спрямо 3,357 трилиона долара на Калифорния миналата година беше най-малкият в историята и е напът да изчезне, като най-голямата икономика на Европа едва нараства през 2022 г. и се очаква да отбележи спад през 2023 г.

Базираните в

Базираните в Калифорния компании се представят по-силно от германските. Графика: Bloomberg 

„Всички тези данни продължават да опровергават доминиращия разказ и илюзията“, че „най-добрите дни на Калифорния са зад гърба ни“, заяви Нюсъм. „Като човек, който е израснал в Калифорния, се чувствам горд от устойчивостта на Калифорния, лидерството, нейните предприемачи, нейната формула за успех, която датира от повече от половин век“, добави той.

Истината е, че Калифорния изпреварва САЩ и останалия свят в много индустрии. Това е особено важно за възобновяемата енергия, най-бързо развиващият се бизнес в Калифорния и Германия. Пазарната капитализация на калифорнийските компании в този сектор се увеличава със 731% през последните три години –  или 1,74 пъти повече спрямо тази на германските дружества, сочат данни на Bloomberg.

Разделението между корпоративна Калифорния и корпоративна Германия е най-ясно изразено в техните три най-големи индустрии. Продажбите в секторите на технологичния хардуер, медиите и софтуера в Калифорния нарастват със съответно 63%, 95% и 115% през последните три години, насърчавайки пазарните капитализации със 184%, 54% и 58%, показват данните на Bloomberg. В Германия здравния сектор, потребителските стоки и индустриалните продукти регистрират неустойчиви резултати за същия период със съответно ръст от 43% и понижения от 2% и 7%. Пазарните оценки се повишават с 40%, 8% и 10%.

И все пак – със своите само 40 милиона души, икономиката на Калифорния понася тежестта на световната сцена. Създаването на работни места е особено силно, като безработицата се понижи до 3,9% през юли – най-ниското ниво от началото на водене на статистика през 1976 г., преди да отчете ръст до 4,1% през август. По отношение на безработицата Калифорния се представя по-силно от Германия с почти един процентен пункт – най-много от февруари 2020 г., показват данните на Bloomberg.

Противно на преобладаващите схващания за бизнес дисфункция и изселване на хора от началото на коронавирусната пандемия, районът на залива на Сан Франциско генерира 78-процентен дял от пазарната капитализация на всички публично търгувани компании в Калифорния – ръст спрямо 70-процентния дял пет години по-рано. Служителите в 42-е листнати компании на Сан Франциско, за които се очаква да отчетат ръст на продажбите от 14% през 2023 г. и 2024 г., са с 62% повече спрямо края на 2018 г., когато Лондон Брийд стана 45-ият кмет на града.

„Има причина хората да продължават да правят бизнес тук“, заяви Брийд в интервю за Bloomberg News по-рано този месец. "То е заради таланта", посочи тя.