Фюст от Ifo: Германия едва ли ще избегне рецесия, част 1

Клемент Фюст, президент на Ifo Institute

16:51 | 25 октомври 2022
Преводач: Мария Попова

 

Доверието на германския бизнес се е подобрило през октомври, но остава на ниско ниво докато най-голямата европейска икономика навлиза в трудна зима. С нас е президентът на Ifo Institute Клемент Фюст. Бях изненадана, че очакванията се оказаха по-добри от прогнозираното. Смятате ли, че рецесията в Германия може да се избегне или поне дълбоката рецесия?

Смятам, че е крайно невероятно да избегнем рецесията, но данните до момента ни подсказват, че ситуацията не е толкова драстична, колкото смятат някои хора. В момента германската икономика се свива, но с вероятно по-бавни темпове отколкото се опасяваха мнозина. И това е добра новина.

Дали това не се дължи на необичайно топлия октомври, който облекчи енергийния натиск? Възможно ли нещата да се влошат много бързо през зимните месеци?

Смятам, че най-тежкият риск е сценарий, при който газът трябва да се пести и това е сценарий, който може да се осъществи през първото тримесечие на 2023, около февруари. Много зависи от потреблението на газ през следващите месеци, а и от зимата и климата. Ако зимата е много студена, необичайно студена ситуацията ще се затегне. Ако се наложи газът да се пести, ще има сектори от индустрията, които ще трябва да спрат производство, а това ще е много лошо. Ако не се стигне до този сценарий, мисля, че ще се справим.