Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Ще стане ли Турция световна сила, която с Русия, САЩ и Китай да диктува световния ред

Георги Димов, дипломат, бивш генерален консул на България в Одрин, в "Светът е бизнес", 31.10.2022

21:12 | 31 октомври 2022
Обновен: 10:39 | 2 ноември 2022
Автор: Галина Маринова

Пред Турция стоят две заплахи и тя е призвана да се бори с тях. Първата е фундаменталният ислям и втората е заплахата от кюрдския сепаратизъм. Тези две теми се преплитат през последните 100 години непрекъснато. Това каза Георги Димов, дипломат, бивш генерален консул на България в Одрин, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. Ердоган изнесе пламенна реч пред повече от 30 000 души на живо, в която говори за промяна на Конституцията на страната, доставка на руски газ до Европа и икономическо развитие на Турция, което да вкара икономиката на страната в Топ 10 на развитите икономики в света. 

"Отпадането на забраната за носене на мюсюлманска забрадка е поредният сигнал, че светската държава отстъпва. Такива индикации имаше още от едноличното идване на власт на Ердоган. След три дни ще станат точно 20 години от идването му на власт. Първите 12 години в качеството на министър-председател. В момента е във втория си мандат като президент. Този процес в по-конкретни форми започна още през 2007 година, когато Ердоган бе на посещение в Испания. От далечен Мадрид той се провикна, че мюсюлманската забрадка е политически символ, в който няма нищо лошо".

Това се случва на малки стъпки, които обществото може да преглътне. Подобно на мюсюлманската забрадка и визията, която бе оповестена от Ердоган, е ревизия на предишни подобни визии. Те се ревизират, защото не могат да се изпълнят в първоначалния си вид, обясни гостът. 

Още след като дойде на власт, бяха разработени три визии - Визия 2023, Визия 2053 и Визия 2071, припомни дипломатът. Той подчерта, че те не се само теоретични, а влизат в програмата и устава на управляващата партия. Визия 2023 в началото предвиждаше, че Турция ще влезе в 10-те най-високоразвити икономически страни, като тази цел вече се прехвърля към 2053. За 2023 година бе предвидено, че БВП на Турция трябва да достигне до 2 трлн. долара, а на глава от населението - близо 25 хил. долара. За справка - през 2020 година БВП на Турция е 700 млрд. долара, а на глава от населението 7850 долара. Понеже тези показатели не могат да се изпълнят, те се прехвърлят към 2053 година.

Визия 2053 предвиждаше, че до 600-ната годишнина от завземането на Истанбул ще бъдат създадени т.нар. Обединени тюркски държави по опита и подобието на САЩ и ЕС. В тази формация трябва да влязат Македония, Косово, Босна и Херцеговина, Албания, каза гостът. "Там не е причислена България, може би те считат, че отдавна сме в малкия им джоб, така че няма какво да се занимават с нас. Но отиваме към Кавказ - Азербайджан, Грузия, Нахичеван,  в Средиземно море - т.нар. Севернокипърска турска република, Либия и Тунис. В Близкия изток - държавите, които ще възникнат на базата на днешна Палестина и също така на Сунитите и кюрдите в Ирак и Сирия". С това се предвижда да се реализира формулата за т.нар. Турско-кюрдска конфедерация.

Има и една друга визия - Визия 2071. "Тогава се навършват 1000 години от стъпването на османските селджуки на анадолска земя и победата срещу византийците. Тогава се предвижда, до тази дата, Турция да си върне величието и мощта на Османската империя, за да може до  2099 година тя да стане четвъртата сила, заедно със САЩ, Китай и Русия, която да диктува новия световен ред. Ето го векът на Турция". 

"Това е очевидна пропаганда в навечерието на изборите, тъй като електоралните нагласи никак не са в полза на Ердоган и модела на управление на ислямисткия национализъм. Това са точно Сивите вълци". 

От една страна са тези визии и концепции, които се афишират във връзка с изборите, но от друга страна стои плачевното състояние на турската икономика, подчерта гостът.

Относно отношенията между България и Турция дипломатът каза, че "отношенията ни са в нормално русло", като се държи на три основни принципа - пълна реципрочност, взаимен интерес и ненамеса във вътрешните ни работи.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.