САЩ съветват ЕС да обмисли въвеждане на експортен контрол срещу Китай

Засега ЕС не е склонен да следва същия подход към Китай, както към Русия, тъй като "обстоятелствата са различни"

11:55 | 31 октомври 2022
Автор: Хорхе Валеро
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

САЩ са повдигнали пред европейските си съюзници въпроса за използването на опита от режима за експортен контрол, който се използва за наказване на Русия, и за насочването му към Китай, твърдят запознати. 

До разговорите се стигнало в момент, когато официални представители на Европейския съюз и САЩ договарят дневния ред на следващия си търговски форум на високо равнище в началото на декември.

Съюзниците си сътрудничат за ограничаване на износа за Москва, откакто президентът Владимир Путин нахлу в Украйна, и администрацията на Байдън проучва възможността да използва някои от същите начини за обмен на информация и координация на прилагането, за да засили собствените си двустранни ограничения върху износа за Китай, заявиха хора, пожелали анонимност, тъй като става дума за чувствителни теми.

Засега, допълниха те, ЕС не е склонен да обмисля да следва същия подход към Китай, както към Русия, тъй като обстоятелствата са различни, но един от запознатите каза, че може би има възможност да се проучат стоки, които биха могли да се използват от Пекин за укрепване на военния му потенциал. Не е ясно дали темата ще бъде повдигната по време на срещата на търговския представител на САЩ Катрин Тай с министрите на търговията на ЕС, които са в Прага за неофициална среща в понеделник. 

"САЩ не обмислят разширяване на контрола върху износа на Русия за Китай, нито сме повдигали въпроса за това пред европейците", заяви в отговор на въпроси Салони Шарма, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ.

Експортният контрол е един от най-ефективните инструменти за парализиране на руския арсенал и се разглежда като потенциално полезен за забавяне на Китай в глобалната технологична надпревара. По-рано този месец администрацията на Байдън ограничи американските компании да продават на китайски фирми някои чипове, използвани за суперкомпютри и изкуствен интелект.

Висши служители от ЕС и САЩ ще се срещнат на 5 декември край Вашингтон, за да договорят списък с икономически планове на третата среща на Съвета по търговия и технологии. Европейската комисия, изпълнителното звено на ЕС, обмисля шест приоритета, сред които съвместно разработване на проекти за цифрова инфраструктура, пътна карта за изкуствен интелект и зарядни устройства за електромобили. 

Някои държави членки са предпазливи към усилията на САЩ да превърнат форума в антикитайски орган и вместо това предпочитат да се съсредоточат върху положителен двустранен дневен ред.

Но европейските държави са все по-притеснени от това, което виждат като конфронтационна позиция на китайското правителство, особено след неотдавнашния партиен конгрес, който затвърди лидерството на президента Си Дзинпин. Някои държави членки, включително Германия, предложиха блокът да преразгледа подхода си към Китай, тъй като Пекин се превръща все по-малко в партньор или конкурент и все повече в съперник, казаха запознатите.

В свой пост от 30 октомври 2022 г. в Twitter за срещата в Прага еврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис посочва следните теми за разговори: глобална договореност за стоманата, насрочване на следваща среща на 5 декември 2022, "Приоритети на новата работна група по Закона за намаляване на инфлацията". Той посочва, че е "изключително важно ЕС и САЩ да останат на една и съща страница, тъй като сме изправени пред припокриващи се глобални предизвикателства".

Този месец лидерите на ЕС проведоха стратегическа дискусия за Китай, на която бе постигнат консенсус относно необходимостта от намаляване на критичните зависимости от Пекин, обобщи високопоставен дипломат на ЕС.

Някои европейски столици подкрепят използването на Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) за засилване на координацията със САЩ за разработване на ефективни инструменти за борба с натиска и търговска защита срещу непазарните икономики, включително Китай, заяви друг високопоставен служител на ЕС.

Говорителят на Комисията Мириам Гарсия Ферер заяви, че контактите с американската администрация продължават, тъй като ЕС анализира последиците от последните ограничителни мерки на САЩ спрямо Китай.

Миналата година САЩ и ЕС се споразумяха за съвместно изявление след заседание на ТПТИ, в което се казва, че "многостранният подход към контрола на износа е най-ефективен за защита на международната сигурност и в подкрепа на равнопоставени условия в световен мащаб", а ограниченията не трябва да нарушават неоправдано стратегическите вериги за доставки.

Нидерландия изрази загриженост относно въздействието на американския контрол върху износа, особено в областта на полупроводниците. В страната се намира ASML Holding NV, нидерландски производител на оборудване за производство на полупроводници.

Преговорите преди следващото заседание на ТПТИ бяха възпрепятствани от приетия неотдавна Закон за намаляване на инфлацията в САЩ, който предвижда субсидии в подкрепа на зелените технологии в САЩ и се разглежда като дискриминационен от ЕС и други държави. Длъжностни лица от двете страни трябва да се срещнат тази седмица, за да разгледат европейските опасения, а ръководството на изпълнителната власт на ЕС се надява да разреши тези проблеми преди срещата на високо равнище да се състои в началото на декември.

Тай заяви, че САЩ и ЕС са преодолели и други търговски спорове при управлението на Байдън, включително битките за субсидиите за производителите на граждански самолети и търговията с алуминий. 

"Смятам, че имаме пълното право да се чувстваме уверени в способността си да водим тези разговори около опасенията на ЕС относно Закона за намаляване на инфлацията", каза тя в интервю във вашингтонския офис на Bloomberg в петък. "По отношение на действителната ни работа с ЕС това е важен и допълнителен въпрос, който трябва да разгледаме сега. Но според мен не е нещо второстепенно."

Голямо мнозинство от държавите членки изразиха сериозна загриженост относно американския закон по време на среща на посланиците на ЕС миналата седмица, казаха хората, като отбелязаха, че законът може да навреди на прехода на блока към екологично чиста икономика и на конкурентоспособността му като цяло. Франция заяви, че може да загуби 8 млрд. евро от инвестиции в зелени технологии.

Страните, включително Германия и Франция, смятат, че най-доброто решение би било да се получи същото третиране, което Мексико и Канада получават по силата на Споразумението за свободна търговия САЩ-Мексико-Канада, и блокът трябва да използва всички налични инструменти за тази цел.