Лондон все още е най-големият център за валутна търговия в света, но влиянието му намалява

На петте най-големи центъра за търговия с валута в света се падат общо 78% от активността

11:23 | 28 октомври 2022
Автор: Ева Счели
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Силната позиция на Обединеното кралство в световната валутна търговия отслабва, което позволява на САЩ, Сингапур и други европейски центрове да завземат пазарен дял, смята Банката за международни разплащания.

Последните данни от проучването на валутния пазар на БМР, което е еталон за индустрията, показаха в четвъртък, че делът на Лондон на световния пазар е спаднал до 38% от 43% през 2019 г. САЩ са на второ място с 19%, което е увеличение от 17% преди това.

Лондон е световният валутен център от 80-те години на ХХ в. насам; значението му нараства заедно с ролята на Ситито в световните финанси, отчасти поради разположението му между азиатските и американските часови зони. Но след решението на Обединеното кралство да излезе от Европейския съюз през 2016 г. банките преместват търговските си площадки в Париж и Франкфурт.

В Германия и Франция обемите се повишиха, като на първата се падат 1,9% от общата дневна търговия, а на втората - 2,2%. Този процес може да се ускори, тъй като регулаторите на ЕС засилват натиска върху кредиторите да увеличат персонала си в рамките на блока.

БМР, която предоставя моментна снимка на глобалния пазар на стойност 7,5 трлн. долара на ден на всеки три години през месец април, ще анализира резултатите си в отделна публикация през декември.

Сингапур, където властите започнаха кампания за завладяване на по-голям дял от пазара през 2019 г. чрез предлагане на стимули и изграждане на инфраструктура, отбеляза скок на дела си до 9,4% от 7,7%. Активността в Хонконг и Япония спадна съответно до 7% и 4%.

На петте най-големи центъра за търговия с валута в света се падат общо 78% от активността, което поддържа концентрацията на световния валутен пазар.

Проучването на Банката за международни разплащания показва още, че търговията на световния валутен пазар е достигнала рекордно високи стойности на фона на повишената волатилност.

Среднодневните трансакции през април са се увеличили до 7,5 трилиона долара, което е с 14% повече спрямо същия месец на 2019 г., посочва БМР в тригодишното си проучване, публикувано в четвъртък. Това е сравнимо с темпа на растеж от 30% през 2019 г. и свиването с 5% през 2016 г.

Според БМР дневният обем на търговията между дилърите, възлизащ на 3,5 трлн. долара, представляваше 46% от общия глобален оборот, в сравнение с 38% преди три години. За разлика от тях пазарният дял на търговията с "други финансови институции" - група клиенти, включваща банки, хедж фондове и институционални инвеститори - намаля от 55% на 48%. 

Американският долар, който достигна многогодишни върхове спрямо други валути, включително еврото и йената, запази мястото си на доминиращо платежно средство. Той участваше в около 88% от всички валутни сделки, което не се е променило съществено през последното десетилетие, съобщи БМР. Делът на еврото спадна до около 31% от 32% преди три години.

Търговията с китайския юан нарасна най-много, като завладя 7% от пазара. Той се превърна в петата най-търгувана валута, спрямо осмото място през 2019 г.

Сред валутните инструменти суаповете продължиха да заемат все по-голям дял, като съставляваха 51% от общия оборот в сравнение с 49% през 2019 г., докато делът на спот търговията спадна от 30% на 28%, според БМР.

Проучването на БМР обхвана повече от 1200 банки и други дилъри в целия свят. Търговията в Русия, която през 2019 г. съставляваше по-малко от 1% от общия обем в световен мащаб, беше изключена, а Дубай беше включен за първи път.