Петролните санкции на Европа срещу Русия вече засягат търговията

С всеки изминал ден линията, отбелязваща най-далечното разстояние, на което руският суров петрол може да бъде транспортиран се измества на запад

11:27 | 12 октомври 2022
Автор: Джулиан Лий и Шери Су
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Санкциите на Европейския съюз срещу руския петрол може да влизат в сила след осем седмици, но те вече засягат търговията със суровия петрол на Кремъл.

Мерките на блока, включително забраната за застраховане на танкерни превози, влизат в сила на 5 декември. Руски товар, който все още е на вода след тази дата, вече няма да бъде покриван от европейски застраховател или презастраховател.

Но поради забавянето във времето между закупуването на товара, натоварването му на танкер и доставянето му до местоназначението му, някои търговски потоци ще попаднат в противоречие с мерките на Европа - както е в момента законодателството на блока.

САЩ отдавна изразяват загриженост, че плановете на Европа ще задушат руските доставки и ще повишат цените на петрола и горивата, тъй като застраховането е неразделна част от търговията и европейските фирми са толкова важни в нея. Министерството на финансите на САЩ притисна ЕС да запази достъпни ключови услуги за търговците, които са готови да платят ограничена цена за руския петрол.

Но изменението на правилата на ЕС все още не е напълно съгласувано, което означава, че законодателството е в сила, и ако горната граница на цените не бъде договорена навреме, някои сделки ще бъдат в нарушение на европейските санкции, в момента когато товарите достигнат местоназначението си.

Средното време за пътуване за кораб, пътуващ от Балтийско море до Източен Китай, е около 45 дни, според данните от проследяването на плавателни съдове, наблюдавани от Bloomberg.

За да спази крайния срок 5 декември, танкерът ще трябва да напусне Балтийско море до 21 октомври, за да достигне източен Китай, да акостира и да разтовари товара си. Това предполага, че няма закъснения при преминаване през Суецкия канал и не трябва да чака край терминала за разтоварване, преди да разтовари.

Въпреки това търговците казват, че всеки, който купува суров петрол Urals днес за товарене от Балтийско море, вероятно ще вземе товара си в края на октомври.

Това означава, че купувачите, които се надяват да доставят такива товари до Източен Китай, ще трябва да приемат алтернатива на традиционната застраховка - поне за част от пътуването, включително пристигането в пристанището.

Преместване на запад

С всеки изминал ден линията, отбелязваща най-далечното разстояние, на което руският суров петрол може да бъде транспортиран преди санкциите на ЕС да влязат в сила, се измества на запад.

До 24 октомври вече няма да е възможно да се достигне до пристанища в Южен Китай. Седмица по-късно източното крайбрежие на Индия ще бъде извън обхват, като пристанищата Мундра, Сика и Вадинар на западния бряг на Индия ще бъдат недостъпни след 7 ноември.

Животът може да стане още по-труден, ако забраната на ЕС за използване на танкери на блока за превоз на руски суров петрол, приета в рамките на осмия пакет от санкции, бъде ратифицирана. Подобен ход може да ограничи броя на наличните танкери за завършване на търговията - освен ако търговците не купуват руски петрол под тавана на цената, което им позволява достъп до гигантския гръцки флот.

Европа е дом на множество застрахователни дружества, които са част от Международната група (IG) на P&I клубовете, която е базирана в Лондон.

Членовете на IG покриват 95% от световния флот от танкери срещу рискове, включително петролни разливи. Той купува презастраховане, което често се предоставя от европейски фирми.