Байдън трябва да удари Саудитска Арабия там, където боли

Специалното отношение на САЩ към държавата, главен инициатор за съкращенията на ОПЕК+, може внезапно да секне

08:00 | 10 октомври 2022
Автор:  Боби Гош
Хайтам ал-Гайс, генерален секретар на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), вляво, и Абдулазиз бин Салман, министър на енергетиката на Саудитска Арабия, след 33-тата среща във Виена, Австрия. 5 октомври 2022 г. Снимка: Акос Стилър/Bloomberg
Хайтам ал-Гайс, генерален секретар на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), вляво, и Абдулазиз бин Салман, министър на енергетиката на Саудитска Арабия, след 33-тата среща във Виена, Австрия. 5 октомври 2022 г. Снимка: Акос Стилър/Bloomberg

Съобщението на ОПЕК+ за намаляване на добива с 2 милиона барела на ден от следващия месец постави прословутия котарак сред птиците във Вашингтон. Републиканските ястреби обвиняват президента Джо Байдън, че не е успял да предотврати намалението, а демократичните гълъби призовават за ответни мерки срещу петролния картел.

Администрацията на Байдън, която твърди, че е "шокирана" предупреди за последствията, особено срещу Саудитска Арабия. Нейният фактически владетел, престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, се смята за главния инициатор на намаляването на производството, заедно с руския президент Владимир Путин.

Какви могат да бъдат последиците? Външнополитически авторитети като сенатор Крис Мърфи се замислят дали е разумно да се продават оръжия на саудитците. Трима членове на Камарата на представителите внесоха закон, в който призовават за изтегляне на американските войски и системи за противоракетна отбрана от кралството - и за разнообразие - от Обединените арабски емирства.

Други заплашват да съживят така наречения законопроект за "NOPEC", който би насочил целия картел към антитръстови действия.

Но ястребите и гълъбите трябва да успокоят перушината си. Първо, намалението не беше неочаквано, така че няма да е добре да се преструваме на изненадани. От години саудитците дават сигнали, че биха искали да поддържат цени на петрола близо до 100 долара за барел. Неотдавна те понижиха тази цел с 10 долара.

При положение че търсенето намалява заедно със забавянето на световната икономика и цените паднаха под 85 долара миналия месец, намаляването на производството беше неизбежно. Нигерийският държавен министър на петролните ресурси Тимипре Силва заяви, че надеждата на картела е с намаляването на добива да се задържат цените "около 90 долара". 

Второ, както посочи Хавиер Блас, голямото число, обявено в сряда - 2 милиона барела - е подвеждащо. Тъй като много от членовете на ОПЕК не изпълняват целите си за добив, реалното намаление би било около 950 000 барела на ден.  

Белият дом знаеше, че предстои голямо намаление: Той се опитваше да разубеди членовете на ОПЕК да се присъединят към Русия, като изпрати всички - от финансовия министър Джанет Йелън до Тим Лендъркинг, специален пратеник на Байдън в Йемен.

В същото време администрацията твърди, че няма да има допълнително освобождаване на петрол от стратегическия резерв след предварително обявеното освобождаване на 10 млн. барела през ноември. В понеделник прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви пред репортери, че администрацията "няма да обмисля нови освобождавания в този момент".

Или това беше блъф, или Белият дом беше прекалено уверен, че Йелън и нейният екип ще спрат саудитците. Това не се случи. Сега администрацията намеква за по-голямо освобождаване.

Но тъй като намаляването на производството се тълкува като обида за Байдън, президентът ще се почувства принуден да направи нещо повече. Възможностите му са ограничени. Законопроектът на NOPEC вероятно няма да бъде приет. Предлаган многократно в продължение на почти две десетилетия, подкрепен от тогавашния сенатор Байдън през 2007 г. и приет от двете камари на Конгреса, той беше изоставен, след като тогавашният президент Джордж Буш заплаши с вето.

След като стана президент, Байдън промени мнението си, предупреждавайки за непредвидените последици от NOPEC - например скок на цените. Едва ли може да си го позволи в навечерието на междинните избори следващия месец.

Срещу NOPEC се обявяват и Американският петролен институт и Търговската камара на САЩ, които предупредиха, че ако бъде приет, американските компании в чужбина могат да бъдат изправени пред ответни действия.

Блокирането на доставките на военна продукция за саудитците и изтеглянето на американския чадър за сигурност от кралството ще навреди на американските производители на оръжие и ще даде възможност на Иран да се възползва, което представлява много по-голяма заплаха за световната икономика, отколкото петролът за 90 долара.

По-разумният ход на Байдън би бил да представи съкращаването на производството не като лична обида или дори като шамар за Америка, а като пречка за възстановяването на световната икономика. ОПЕК+ вреди на всички - и особено на развиващите се страни, които не разполагат със стратегически петролни резерви. Байдън трябва да посочи, че бедните ще пострадат непропорционално.  

Що се отнася до Саудитска Арабия, той трябва да посочи, че е разбрал посланието на принц Мохамед, че Вашингтон не трябва да очаква специално внимание или услуги от Рияд - и на свой ред да даде знак, че кралството не трябва да очаква повече жалки потупвания. Ако саудитците искат строго транзакционни икономически отношения, нека те да бъдат точно такива. Без повече претенции за някаква симбиоза, без притворни благосклонни ноти или неудобни уговорки за плачевните резултати на Саудитска Арабия по отношение на правата на човека. Вместо това, третирайте Саудитска Арабия като много други държави, с които САЩ обичайно правят бизнес, и съответно намалете дипломатическите си отношения - например до нивото на Малайзия. Или може би Бруней.

Това вероятно ще накара гордия принц да се стресне повече от празните брътвежи за "последиците".