Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

И Русия, и САЩ имат интерес от по-високи цени на петрола

Николай Шуманов, риск мениджър в A.N. Allnew Investments, Клуб Investor, 08.10.2022

18:00 | 9 октомври 2022
Автор: Николета Рилска

Водещото събитие за пазарите тази седмица беше решението на Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори да понижат добива с два милиона барела на ден. Това заяви Николай Шуманов, риск мениджър в A.N. Allnew Investments, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

По думите на Шуманов в случая Саудитска Арабия се опитва да лавира между двата си най-големи съюзници в последните години – САЩ и Русия.

„От началото на седмицата – защото беше очаквано, че ще има такова понижение – цените на петрола се покачват с близо 10%. Това е краткосрочно явление. В дългосрочен план виждаме забавяне на световната икономика, проблеми в Китай, което ще намали и консумацията на петролни продукти“.

Според госта и Русия, и САЩ имат изгода цените на петрола да са малко по-високи въпреки ускорението на инфлацията.

„(Американският президент) Джо Байдън се опитва хем да озапти инфлацията, хем лобито на петролните производители да е доволно“.

Шуманов обясни, че шистовите производители в САЩ добиват на по-високи цени спрямо Рияд и Москва. Междувременно Русия продава с отстъпка на азиатските страни заради ембаргото, така че също има нужда от по-скъп петрол, стана ясно още от разговора.

Експертът коментира и ситуацията на капиталовите пазари във Великобритания. Той отбеляза, че има вероятност в дългосрочен план политиките на премиера Лиз Тръс да окажат благоприятен ефект, но за момента закъснелите действия – включително заради политическата криза – оказват натиск.

Wall Street очаква лихвените равнища в САЩ“, посочи Шуманов.

„Възможно е да има срив на пазара, ако инфлацията не бъде озаптена. Не вярвам да се случи Армагедон, може да има спадове до края на годината – тепърва ще видим финансовите отчети на компаниите за предходното тримесечие – може да генерират загуби заради високата инфлация и високите цени на енергийните суровини“.

Според Шуманов доларът ще е силен, докато има криза в Европа; докато САЩ повишават лихвените равнища повече от останалите страни; и докато всички смятат, че това е единственото спасение срещу инфлацията.

По отношение на най-доброто портфолио експертът изтъкна важността на диверсификацията. Той посочи, че е добре инвеститорите да държат кеш, за да могат да се възползват при спадове на пазарите. Индексните фондове и облигациите са добри опции за начинаещите трейдъри, стана ясно още от разговора.

* Материалът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение. 

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „Клуб Investor“ гледайте тук.