Товарни кораби отменят плаванията заради спад в световната търговия

Десетки курсове от Азия до пристанища на САЩ ще бъдат отменени през октомври, тъй като влошаващите се икономически условия натежават върху търсенето за превоз на стоки по целия свят

19:55 | 4 октомври 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Океанските превозвачи отменят десетки плавания по най-натоварените маршрути в света по време на обичайно пиковия сезон. Това е най-новият признак за икономически проблеми, който удрят по компаниите, докато в същото време инфлацията забавя световната търговия и наторва потребителите с високи разходи, пише The Wall Street Journal.

Отмяната на роварни превози през октомври е голям обрат в сравнение със ситуацията само преди няколко месеца. Тогава оскъдната наличност на кораби за товарно корабоплаване повиши цените на доставките и печалбите на превозвачите до рекордни нива. Миналия октомври компании като Walmart Inc. и Home Depot Inc. наемаха собствени кораби, за да заобиколят задръстванията в пристанищата и да отговорят на скока в търсенето на вносни продукти.

Цените за превоз през Тихия океан са паднали с приблизително 75% спрямо нивата отпреди година. Транспортната индустрия се бори с по-слабото търсене, тъй като големите търговци на дребно отменят поръчки с доставчиците си и засилват усилията си за намаляване на запасите. FedEx Corp. наскоро заяви, че ще отмени полети и ще паркира товарни самолети поради рязък спад в обема на доставките. В четвъртък Nike Inc. заяви, че разполага с 65% повече налични продукти в Северна Америка в сравнение с година по-рано и ще прибегне до съкращения.

Влошаването на глобалните икономически условия, от войната в Украйна до затварянето на фабрики в Китай, нанесе тежки удари на търговската дейност. Международният валутен фонд намали многократно прогнозата си за глобалния растеж на брутния вътрешен продукт тази година. Потребителските цени се покачват с най-бързите темпове от години в САЩ, в страните в Европа и други части на света.

Едно от последствията от стопяващото се търсене е намаляването на пътуванията с кораби. През септември контейнерният капацитет, предлаган от корабните оператори в Тихия океан, е намалял с 13% спрямо година по-рано, което е еквиваленто на 21 кораба, всеки от които може да премести 8000 контейнера в едно пътуване, според доставчиците на данни за корабоплаването Xeneta и Sea-Intelligence .

За двете седмици, започващи на 3 октомври, общо около 40 планирани плавания до западното крайбрежие на САЩ от Азия и 21 плавания до източното крайбрежие от Азия са отменени, според данните на компаниите, както и от информация на клиентите, прегледана от The Wall Street Journal. Обикновено по това време на годината средно само две до четири плавания седмично са празни или отменени.

Превозвачите все повече отменят пътувания и по ключови маршрути от Азия до Европа, казаха доставчиците на данни.

„През първата седмица на октомври една трета от предварително обявения капацитет ще бъде заличен, а за втората седмица ще бъде около половината“, каза Питър Санд, главен анализатор в Xeneta. „Темпът на спад през последните седмици беше много бърз и изглежда, че превозвачите направиха грешни прогнози за ниските обеми и пиковия сезон на практика не се осъществи.“

Периодът между края на лятото и началото на есента обикновено е най-натовареното време от годината за големите превозвачи, тъй като търговците на дребно и другите вносители трупат запаси преди празничния сезон за пазаруване.

Дневните тарифи сега са средно 3900 долара за превоз на един контейнер през Тихия океан, в сравнение с 14 500 долара в началото на годината и повече от $19 000 през 2021 г., според Freightos Baltic Index.

Mediterranean Shipping Co., най-големият в света контейнерен превозвач по капацитет, наскоро отмени някои плавания, включително шест кораба от Китай до Лос Анджелис и Лонг Бийч.

Тези 6 кораба, които MSC управляваше заедно с A.P. Moller-Maersk A/S, бяха преустановени „поради значително намалено търсене на пратки до западното крайбрежие на САЩ през последните седмици“, според обявление, публикувано в сряда на уебсайта на MSC. Спирането на тези кораби ще премахне близо 12 000 контейнера седмично от капацитет на транстихоокеанската търговия и ще помогне за скъсяване на изчакването в транзит, се казва в съобщението на MSC.

MSC и Maersk отказаха коментар. Говорител на Hapag-Lloyd AG заяви, че компанията не е отменила плавания в резултат на по-слабото търсене. Cosco Shipping Holding Co. и CMA CGM, други два големи оператора на контейнери, не отговориха на искания за коментар.

Някои превозвачи не са склонни да споделят подробности за отменени плавания, за да избегнат изтичането на информация до конкурентите им за това какво се случва в тяхната мрежа. Пътуванията могат да бъдат отменени поради претоварване на пристанището, проблеми с графика или спадащо търсене.

Потребителските разходи за обемисти предмети като мебели и уреди, които често се внасят в САЩ, са се охладили през последните месеци според официални данни. Такива артикули бяха много търсени по-рано по време на пандемията, тъй като американците прекарваха повече време у дома и реновираха къщите си.

Флотилия от нови контейнеровози, които са поръчани, ще добавят капацитет през следващите две години, което означава, че цените на товарите могат да бъдат подложени на по-голям натиск, когато се освободи повече пространство за кораби.

Капацитетът на морските контейнери е планиран да се увеличи с 4% тази година и се очаква да нарасне с 8,8% през 2023 г. и още 9,7% през 2024 г., според базирания в Лондон консултант по корабоплаването Braemar PLC. От началото на 2020 г. са поръчани около 1056 кораба, които могат да пренасят около осем милиона кутии, в сравнение с 688 кораба, поръчани от 2015 до 2019 г., които могат да пренасят около пет милиона кутии.

„Глобалната икономика направи няколко резки промени тази година и нашата перспектива за бъдещото търсене е несигурна“, каза Джонатан Роуч, анализатор на контейнери в Braemar. „Свръхкапацитетът вероятно ще стане проблем от средата на 2023 г. до 2024 г. и потенциално след това.“

Свръхкапацитетът принуждава операторите да се подбиват взаимно, оказвайки натиск върху цените за превоз на товари. Операторите на контейнери се бориха с големи загуби в продължение на почти десетилетие след 2008 г., което доведе до консолидация в индустрията. Шестте най-големи превозвачи за океански товари превозват повече от 70% от всички контейнери по света.

Товарните тарифи по ключови корабни маршрути остават над нивата преди пандемията, но най-големите оператори разполагат с много пари, за да издържат на евентуален краткосрочен икономически спад. Разходите, пред които са изправени превозвачите, обаче също нарастват. Цените на горивото са над нивата си от края на 2019 г., въпреки че се охладиха след достигането на рекорди това лято. Пристанищните оператори таксуват акостиращите кораби с повече, прехвърляйки по-високите цени на енергията, пред които са изправени, на превозвачите.

„Цената на електричеството, особено в Европа, е много важна, тъй като крановете и другото тежко оборудване работят с електрическа енергия“, каза Тимен Мистър, главен оперативен директор за пристанища и терминали в DP World, базиран в Дубай оператор на терминали в пристанища по целия свят .