За какво ще разговарят Джо Байдън и Си Дзинпин

Джуди Шнайдер, Bloomberg

20:00 | 11 ноември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Чухме от президента Байдън, че иска да говори за Тайван и за търговията с президента Си. Можем ли да очакваме нещо съществено?
 

Очакванията за тази среща са малки. Не я наричат среща на върха. Казват, че е среща от типа „определяне на правилата за движение“, на която двамата ще се опитат да разберат какво иска другата страна.

Дори няма да има съвместно изявление след срещата, както традиционно се прави.

Казват, че това е просто шанс двамата президенти да си поговорят спокойно за важните според тях проблеми.

Очевидно Тайван ще бъде тема в разговора, но двамата ще се опитат да намерят някаква основа на фона на лошите отношения, които двете страни имат напоследък, за да не се влошат още повече.

Според това, което чуваме от американските официални представители, коя е главната цел на срещата?

Целта според мен е да се видят, понеже и двамата отиват на Г-20 и да се опитат поне да покажат, че двете страни се опитват да водят някакъв разговор.

Очевидно Тайван ще бъде тема на разговорите. Не сме разбрали точно какво ще каже президентът. Джейк Съливан, един от неговите съветници по националната сигурност каза, че няма да гадае какво ще стане на срещата. След нея администрацията ще каже повече за последиците от нея за политиката за Тайван.

Администрацията на Байдън иска да разговаря и за последните военни операции на Северна Корея, за войната в Украйна и за промените в климата. Това е дневният ред.

Не сме чули от китайската страна за какво иска да разговаря.

Разбира се, че Тайван ще бъде основна тема, особено след последните коментари на Байдън, с които обеща твърдост в политиката. Как това се отразява на динамиката на срещата?

Официалните представители ни казват, че не мислят, че президентът Байдън непременно ще поддържа последното си изявление, че САЩ ще предприеме военни действия, ако Тайван бъде атакуван.

В същото време обаче се очаква президентът да потвърди намерението на САЩ да подкрепя Тайван и извън стратегическата доктрина за двойнственост, която поддържаше в последните години.

Затова смятаме, че ще подкрепи Тайван. Разбира се, последните му изявление предизвикаха реална тревога в Китай, а посещението тази година на говорителя на Камарата Нанси Пелоси в Тайван ядоса Пекин и допълнително влоши отношенията със САЩ.

Така че докато вероятно няма да иска да провокира президента Си Дзинпин на тази среща, очакваме президентът Байдън да остане твърд по отношение на намерението на САЩ да подкрепя Тайван.

Интересно ще бъде как ще го каже, това ще следят всички. Няма обаче да има съвместно изявление след срещата. Така че няма да сме много сигурни какво точно е било казано от двамата лидери.