Търговията на Китай неочаквано спада за първи път от 2020 г.

Данните подсилват посланието от данните за търговията на Корея миналата седмица, които също показаха първия спад в доставките от две години насам

10:16 | 7 ноември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

И износът, и вносът на Китай неочаквано спаднаха за първи път от повече от две години. Нарастващите рискове от рецесия карат потребителите в чужбина да купуват по-малко, а вътрешни проблеми като контрола на Covid и спада на имотите удрят търсенето у дома.

Износът в доларово изражение е намалял с 0,3% през октомври спрямо година по-рано, съобщиха митническите власти в понеделник, доста под ръста от 4,5%, прогнозиран от икономистите. Вносът също намаля, като спадът от 0,7% е първият от август 2020 г. Това остави търговски излишък от 85,15 милиарда долара.

Слабостта на износа добавя към вътрешния натиск върху икономиката, която вече изпитва затруднения поради спада на пазара на имоти, постоянните прекъсвания заради Covid и слабите потребителски разходи. Устойчивият износ беше основна подкрепа за възстановяването на Китай през последните две години поради силните международни покупки, но това изглежда се е обърнало, като търсенето от пандемията изчезна точно когато войната в Европа засили глобалната инфлация и несигурността.

„Слабият ръст на износа вероятно отразява както слабото външно търсене, така и прекъсванията на предлагането поради огнища на Covid“, според Джан Джуей, президент и главен икономист на Pinpoint Asset Management. „Очаквам растежът на износа да остане слаб през следващите няколко месеца, тъй като световната икономика се забавя.“

Данните подсилват посланието от данните за търговията на Корея миналата седмица, които също показаха първия спад в доставките от две години насам, тъй като търсенето на електроника пада. Почти всички нации в еврозоната отбелязаха допълнително свиване на производството през октомври, докато бизнес активността в САЩ спадна за четвърти пореден месец.

Износът за САЩ и Европа е намалял, показват данните, както и доставките за Тайван и Хонконг. Въпреки това търсенето от Югоизточна Азия продължава да бъде силно, като износът за АСЕАН нараства с двуцифрено число за шести месец.

Стойността на износа на домакински уреди е спаднала най-много от всички продуктови групи през първите 10 месеца на годината, с 11,5% спрямо година по-рано, според разбивка, предоставена от митниците. Износът на мебели, осветителна техника и медицински изделия също намалява през периода.

Търсене в Китай

Спадът на вноса беше широко разпространен, като китайските покупки от Австралия, САЩ, Япония, Южна Корея и Тайван намаляха. Вносът на желязна руда през първите 10 месеца на 2022 г. е намалял спрямо миналата година, тъй като продължаващият спад в жилищното строителство унищожава търсенето на стомана и други строителни материали.

"Изненадващият спад в износа на Китай през октомври – първият спад на годишна база от май 2020 г. – предоставя убедително доказателство, че глобалното търсене намалява... Тъй като спадът на имотите и ограниченията на нулевия Covid подбиват растежа, политическите стимули ще бъдат от решаващо значение за продължаване на възстановяването", пише Ерик Джу от Bloomberg Economics.

Властите по-рано предупредиха, че инерцията се очаква да отслабне допълнително.

„Рискът от забавяне на растежа на външното търсене се увеличава“ през четвъртото тримесечие, каза говорителката на министерството на търговията Шу Жиетин на редовен брифинг миналия месец. Търговската среда става все по-сложна за Китай и несигурността все още нараства, каза тя, цитирайки забавянето на световния икономически и търговски растеж.

Агресивното затягане на политиката от страна на големите развити нации поражда страхове от глобална рецесия, която допълнително ще навреди на търсенето на произведени в Китай продукти. Миналата седмица Федералният резерв на САЩ увеличи референтните лихвени проценти за шести път тази година. Очаква се европейските нации да последват примера.

Избухванията на Covid и строгите мерки за контрол у дома са друг основен източник на безпокойство. Като оставим настрана ограниченията за мобилност, непоклатимият ангажимент на нацията към стратегията за ннулев Covid разбива надеждите за бързо подобряване на икономическата ситуация, насърчавайки китайските домакинства да спестяват с рекордни темпове и да намалят разходите.

Китайските власти предложиха малко намеци за плановете за спасяване на болната икономика на конгреса на партията миналия месец, който предизвика исторически крах на фондовия пазар. Инвеститорите трябва да могат да имат по-ясна представа дали Китай ще облекчи своя подход на нулева толерантност към борбата с Covid и дали Китай ще засили подкрепата за пазара на недвижими имоти през следващите седмици, като са планирани поредица от ключови икономически срещи.