Големите технологични компании на Китай се превръщат в примамлива цел за инвеститорите

Китай може би е започнал да се отклонява от политиката си Covid Нула, а акциите на Alibaba отбелязаха скок от 20% само за ден

16:30 | 14 ноември 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Какво правите, когато бързоразвиващите се китайски пазари предлагат на инвеститорите да усетят вкуса на отскока, за който отдавна копнеят? Купувате подценени китайски технологични акции.

Големите технологични компании са най-предпочитаният китайски сектор от институционалните респонденти и тези на дребно в последното проучване MLIV Pulse, като 42% от 244-те инвеститори също така заявяват, че планират да увеличат експозицията си в страната през следващата година. 

Това се дължи на страха от пропуснати ползи. Колкото по-голяма е разликата между цената на акциите и показатели като печалби и продажби, толкова по-голям е потенциалът за печалби, когато се появят добри новини, гласи логиката. Това се потвърждава през този месец на фона на признаците, че Китай може би е започнал да се отклонява от политиката си Covid Нула, като широко следени акции като Alibaba Group Holding Ltd. отбелязаха скок от 20% в рамките на деня.

China 001

Има много възможности за възстановяване. Технологичният индекс Hang Seng и китайският индекс Nasdaq Golden Dragon China Index на компаниите, листвани в САЩ, са се понижили с около 70% от достигането на върхови стойности през февруари 2021 г. Това е по-лошо от който и да е от 92-те бенчмарка, проследявани от Bloomberg. Само през септември фондовете са продали китайски технологични акции на стойност 33 млрд. долара, според неотдавнашна бележка на квесторите на Morgan Stanley.

За да бъдем ясни обаче, нищо фундаментално не се е променило за технологичната индустрия. Има малко доказателства, че президентът Си Дзинпин ще обърне кампанията си за ограничаване на технологичните гиганти в страната, а усилията за предотвратяване на изключването на китайски акции от американските борси напредват бавно. Локдауните в ключови градове като Гуанджоу напомнят, че решимостта за премахване на Covid-19 все още задушава потреблението и забива в икономиката.

Но когато китайските пазари растат, те го правят с хъс. Покриването на къси позиции и преследването на инерцията бяха основните двигатели на акциите в страната през последните три седмици, като базираните в континенталната част инвеститори също така издирваха изгодни сделки в Хонконг. Това се случва дори когато големи компании като Tiger Global Management се отказват от Китай и намаляват разпределението на средствата си.

В понеделник китайските акции и юанът поскъпнаха, след като финансовите регулатори на страната издадоха директива от 16 точки за подкрепа на сектора на недвижимите имоти - знак, че властите сериозно се стремят да се справят с кризата, която е основна спирачка за пазарите и икономическия растеж.

Не е изненадващо, че акциите могат да се считат за евтини. Индексът "Златен дракон" се търгува на цена, по-ниска от 15 пъти прогнозната печалба на членовете му, което е 34% отстъпка от средната стойност за последните 10 години. Инвеститорите ще получат повече яснота за състоянието на корпоративен Китай през следващите седмици, когато ще бъдат отчетени резултатите на компании-звезди като Alibaba, JD.com Inc. и Pinduoduo Inc.

Почти половината от участниците на пазара, взели участие в проучването, очакват китайските акции, листвани в САЩ, да възстановят част от загубите си до края на годината. По-малко от една пета от тях смятат, че спадовете ще продължат. Според 48% от анкетираните пазарите подценяват потенциалното излизане от Covid Нула. Около 46% твърдят, че пазарите са твърде ентусиазирани по отношение на повторното отваряне.

China 002

Политиката на Пекин за ограничаване на разпространението на вируси се разглежда едновременно като най-големия потенциален катализатор на печалбите и като основен риск за китайските пазари през следващата година, което подчертава колко централно място заема тя в перспективите. Goldman Sachs Group Inc. твърди, че повторното отваряне ще доведе до 20% ръст на китайските акции. 

Като потенциално показателно развитие на събитията, миналата седмица Китай намали карантината за входящи пътници и премахна т.нар. система за прекъсване на веригата, която наказва авиокомпаниите за внасяне на случаи на вируси в страната. Новият Постоянен комитет на Политбюро наскоро заяви, че страната трябва да се придържа към политиката на Covid Нула, но че длъжностните лица трябва да бъдат и по-целенасочени в ограниченията си.

Според мнозинството от инвеститорите през следващата година основният риск за международните финансови пазари ще бъдат високите лихвени проценти, следвани от забавянето на растежа в Китай. Световната рецесия също е сред опасенията, посочени от анкетираните. 

*MLIV Pulse е седмично проучване сред читателите на професионалната услуга и уебсайта на Bloomberg. Последната анкета е проведена в периода 7-11 ноември.