Шолц: Диверсификацията на търговията не означава отделяне на Китай

Диверсификацията прави бизнеса ви по-малко уязвим, а икономиките ни - по-стабилни и сигурни, заяви Шолц

21:00 | 14 ноември 2022
Автор: Майкъл Нинабер ,Арне Делфс
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Канцлерът Олаф Шолц предупреди германските бизнес лидери, че трябва да действат сега, за да се предпазят от рискове и да избегнат прекомерна зависимост от Китай, тъй като правителството му настоява за диверсификация на търговските връзки в Азия.

Шолц заяви на бизнес конференция в Сингапур в понеделник, че неговата управляваща коалиция в момента изготвя нова стратегия за национална сигурност, включваща призив за намаляване на "рисковите, едностранни зависимости" в области, включващи суровини и критични технологии.

"Диверсификацията прави бизнеса ви по-малко уязвим, а икономиките ни - по-стабилни и сигурни", заяви Шолц пред аудитория от мениджъри и политици. Диверсификацията обаче не означава отделяне. Тази разлика е от значение в момент, когато концепции като "близък до хоризонта", деглобализация и самодостатъчност набират сила."

Управляващата коалиция в Берлин активизира усилията си за разработване на алтернативни пазари за най-голямата европейска икономика, след като руската инвазия в Украйна показа опасностите от прекомерната зависимост от една държава, заяви Олаф Шолц. 

Азиатско-тихоокеанският регион е много повече от Китай. Настоящата геополитическа обстановка изисква по-голяма устойчивост и изграждане на по-голям технологичен суверенитет. Искаме да диверсифицираме търговските си отношения и да засилим икономическите си връзки с региона.

Решението на Москва да спре доставките на газ и да използва енергията като политическо оръжие подчерта силната зависимост на Европа от руските изкопаеми горива, а сега правителствата преоценяват и потенциалните рискове в търговските си отношения с Китай.

Шолц и министърът на икономиката Роберт Хабек поеха отделни корпоративни делегации към Виетнам и Сингапур през уикенда, преди канцлерът да се отправи към Индонезия за срещата на върха на Групата на 20-те.

Шолц заяви пред бизнес конференция в понеделник, че неотдавнашният конгрес на Комунистическата партия не е оставил съмнение, че Китай се е променил значително през последното десетилетие. "Нашият политически и икономически подход трябва да отразява това", каза канцлерът.

"За танго са нужни двама”

"Разбира се, Китай остава важен бизнес и търговски партньор", каза той. "И знам, че много от вас тук, в тази зала, и в региона споделят това мнение. Но за танго винаги са нужни двама."

И Шолц, и Хабек използваха речите си на 17-ата Азиатско-тихоокеанска конференция на германския бизнес, за да лобират за по-тесни икономически връзки между Германия и страните от региона.

В неделя Шолц се срещна с виетнамския си колега и представители на бизнеса в Ханой, където двете страни се договориха да задълбочат икономическото сътрудничество в областта на енергетиката, суровините, опазването на климата и професионалното обучение.

"Деглобализацията не е опция за никого от нас", заяви Шолц. "Да вземем за пример борбата с изменението на климата, с глобалните здравни кризи и продоволствената несигурност или трансформацията към климатично неутрални икономики. Иновациите са ключът към всички тези глобални предизвикателства. Повече търговски бариери обаче биха довели до по-малка конкуренция и по-малко иновации."

В свой пост в Twitter германското министерство на икономиката написа на 13 ноември: “За задълбочаване и укрепване на икономическите отношения и административния обмен между двете страни министър #Хабек и министърът, отговарящ за търговските отношения на Република Сингапур, Исуаран, се договориха днес за съвместна рамка”.

Хабек индиректно предупреди германските бизнес лидери, че може да има сценарий, при който те ще бъдат принудени да се отдръпнат от Китай, ако Пекин ескалира конфликта с Тайван.

"Съветваме да избягвате отделянето, освен ако то не стане задължително, например ако един от партньорите напусне рамката на международните отношения - както направи Русия, нахлувайки в Украйна", каза Хабек. "Отделянето не е синоним на диверсификация. Всъщност това са напълно различни неща. Отделянето е свързано с прекъсване, а диверсификацията - с нови връзки."