Провинциите в Китай понасят сериозен фискален удар от Covid нула

Нулевата толерантност на Китай към Covid-19 източва хазната на местните власти

12:36 | 19 септември 2022
Обновен: 13:22 | 19 септември 2022
Автор: Джеймс Мейджър
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Провинция Дзилин, в североизточната част на страната, предупреди за "все по-отчетливи разминавания" между разходите и приходите. Финансите на почти половината от 60-те окръжни и районни администрации са толкова ограничени, че са изложени на "оперативни рискове", заяви финансовият отдел на провинцията в доклада си за изпълнението на бюджета за първото полугодие, публикуван миналия месец.

Утвърждаването на нулевата толерантност на Китай към Covid-19 източва хазната на местните власти, което представлява нова заплаха за икономиката и инвеститорите в облигации.

Covid Zero
Региони с ограничени парични средства. Бюджетни дефицити на провинциите в континентален Китай до края на юли 2022 г.

Всички 31 провинциални региона в Китай - с изключение на Шанхай - регистрираха дефицит през първите седем месеца на годината. Властите раздадоха трилиони юани под формата на данъчни облекчения в подкрепа на бизнеса в условията на икономически спад, както и покриха разходите за политиката за нулев Covid, като например масови тестове и ограничаване на движението на жителите. Намаляването на продажбите на земя води до допълнително затруднение, тъй като прекъсва ключов източник на финансиране.

Натискът върху финансите на местните власти вероятно ще се засили, тъй като Комунистическата партия активизира усилията си за борба с Covid преди Конгреса, който се провежда на всеки пет години. Този месец здравните служители обявиха редица мерки, които ще бъдат в сила до края на октомври, включително искане към местните власти да тестват редовно жителите, независимо от нивото на инфекция. Блокадите са все по-чести, като един от последните е Чънду, шестият по големина град в страната с население от 21 млн. души.

В резултат на това общинските власти се опитват да намалят разходите си, както могат. Според съобщения в местните медии доходите на държавните служители в крайбрежните райони са намалели, тъй като бонусите и субсидиите са били премахнати. Доставчиците на тестове Covid все по-трудно получават заплащане за услугите си, като някои от тях предупреждават за нарастващия риск от несъбираеми вземания.

Крехка икономика

"Ако фискалните приходи не могат да се възстановят през втората половина на годината, разходите трябва да бъдат намалени, тъй като бюджетният дефицит не може да бъде надхвърлен", заяви Дин Шуан, главен икономист за Голям Китай и Северна Азия в Standard Chartered Plc. "По-бавните фискални разходи, отколкото през първата половина на годината, със сигурност ще бъдат спирачка за икономиката."

Ограниченията върху разходите на провинциите биха могли да възпрепятстват усилията за стимулиране на икономиката, която изпитва затруднения на фона на ограниченията на Covid и слабостта на пазара на недвижими имоти. Официалните данни от петък показаха леко подобрение на възстановяването на икономиката, въпреки че то остава крехко и податливо на запори и сътресения на жилищния пазар.

Икономистите на Goldman Sachs Group Inc. твърдят, че масиран пакет от стимули след партийния конгрес следващия месец е малко вероятен, а неконвенционалните усилия на Пекин за засилване на стимулите през тази година могат да ограничат обхвата на бъдещите подкрепящи политики.

"Уникалният модел на фискалната политика през тази година има силни последици за формирането на политиката през следващата година и може да повлияе значително върху условията за финансиране на държавния и корпоративния сектор през 2023 г.", пишат икономистите, сред които е и Лишън Уанг, в бележка, публикувана в понеделник. 

Ситуацията в окръг Чантай в град Джанджоу, провинция Фудзиен, подчертава предизвикателствата. Според официалните данни през първата половина на 2022 г. районът е похарчил 32 млн. юана (4,6 млн. долара) за мерки за покриване на щетите, което е с 5,6 млн. юана повече от предвиденото в бюджета в началото на годината. Приходите от продажби на земя за търговско и жилищно строителство са нулеви през същия период. За да намали разходите в други области, районът е спрял да дава някои бонуси на чиновниците, се казва в изявлението.

Продължилият цяла година спад на пазара на недвижими имоти намалява търсенето на недвижими имоти. В цялата страна приходите от продажба на земя са спаднали с 29% спрямо предходната година до 3,4 трилиона юана през първите осем месеца по данни на Министерството на финансите.

Данъчните приходи също са свити. До края на август тази година провинциите са предоставили данъчни отстъпки в размер на 2,2 трилиона юана, което е с една трета повече от планираното за цялата година. Освен това те бяха натоварени със задачата да намалят данъците с още 1 трилион юана за цялата година. 

Въпреки че местните власти могат да набират средства чрез продажба на облигации, те са изчерпали по-голямата част от тазгодишната квота - която се определя от централното правителство. Провинциите са продали общо 4,25 трилиона юана облигации през тази година, или около 87% от разрешеното годишно количество. От тях над 80% са т.нар. специални облигации, които се използват предимно за инфраструктурни разходи, а не за общи цели. 

Централна подкрепа
За да подпомогне по-конкретно правителствата от по-ниско ниво, Пекин увеличи плащанията към властите с 18% до 9,8 трилиона юана, но до края на юни са били разпределени около 93% от средствата, съобщи министерството.

На тази подкрепа се противопоставя забавянето на икономиката. Подходът "стоп-старт" на Covid потиска вътрешните бюджетни разходи в момент, когато външното търсене намалява. В проучване на Bloomberg преобладава мнението, че икономиката ще се разшири с 3,5% през тази година, което би било вторият най-слаб годишен показател от повече от четири десетилетия. Прогнозите на Morgan Stanley и Barclays Plc са сред тези, които предвиждат още по-бавен растеж, тъй като рисковете в края на годината се увеличават.

Covid Zero
Понижени очаквания. Прогнозите за китайската икономика са намалени от началото на 2022 г.

Областите с по-ниско ниво на развитие изпитват особени затруднения. Градчето Гушан, провинция Дзянсу, не е имало никакви приходи по бюджета на управлявания от правителството фонд през първите шест месеца на годината, според отчета за изпълнението на бюджета за периода.

"Натискът върху предотвратяването и преодоляването на рисковете, свързани с дълга на местните власти, се е увеличил още повече", се казва в доклада на правителството на Гушан. Несигурността при постигането на тазгодишната цел за приходите се увеличава, докато данъчните облекчения и разходите за Covid дърпат надолу приходите, се казва в доклада.

Местните власти могат да се насочат към алтернативни мерки за повишаване на приходите, като например увеличаване на глобите. Продавач на зеленчуци в Юлин, провинция Шанси, е бил глобен с 66 000 юана за продажба на некачествени целина на стойност 20 юана, съобщи държавната телевизия Central China Television по-рано този месец.

Загриженост за дълга
Съществуват и опасения, че финансовият стрес може да се отрази на способността на финансовите инструменти на местните власти да изпълняват дълговите си задължения. LGFVs са дружества, които изграждат инфраструктура от името на такива правителства и техните заеми са косвено подкрепени от властите.

"Проблемите на LGFVs ще се задълбочат, тъй като техните правителствени собственици няма да могат да мобилизират толкова много ресурси, за да подкрепят дружествата при обслужването на дълга", заяви кредитният анализатор на S&P Global Лаура Ли в бележка от 5 септември.

Подкрепата от централното правителство означава, че провинциите няма да изчерпят парите си, но ще трябва да затегнат коланите си, каза Луо Джихен, главен икономист в Yuekai Securities Co.

"Колкото нивото на управление е по-ниско, толкова по-сериозен става дисбалансът между приходите и разходите", каза Луо.