Износът на Китай спада заради Covid затварянията и слабата световна икономика

Растежът на износа от Китай към Европа намалява, както и този към Тайван и САЩ

10:57 | 7 септември 2022
Обновен: 11:43 | 7 септември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Износът на Китай се забави с повече от очакваното през август заради намаляващото търсене по света и проблемите в производството покрай Covid затварянията. Вносът се повиши съвсем малко след като вътрешното търсене продължава да е слабо, пише Bloomberg.

Износът в долари се е повишил с 7.1% миналия месец в сравнение с миналата година до 314.9 млрд. Това е най-слабото увеличение от април месец насам. Вносът се увеличи с 0.3%, което е по-малко от увеличението с 2.3% през юли, с което търговския баланс е положителен, с 79.4 млрд. долара през миналия месец.

Данните идват след като промишлеността в Европа и Азия се забави в последните месеци, което отразява общия спад в световната икономика. Това се дължи отчасти на слабото търсене от страна на потребителите заради високите цени на енергията и други стоки и услуги. В същото време огнищата на Covid се увеличиха в Китай през август, което доведе до затваряния в места като Иу в провинция Джъдзян, който е важен индустриален хъб.

„Растежът на китайския износ се връща към нормалните си нива след две години на изключителен растеж“, каза Лу Тин, главен икономист по въпросите за Китай в Nomura Holdings Inc. Търговският баланс е завишен заради „малкото количество внос, който показва че вътрешното търсене в Китай е слабо“, каза той.

Какво казват икономистите на Bloomberg

Растежът през август се понижи с повече от очакваното, което е още един знак, че възстановяването в Китай се забавя и има нужда от повече държавна подкрепа. Очаквам търговията да остане под натиск до края на годината заради мрачните перспективи пред световната икономика“. – Давид Цю, икономист

Слабият износ ще повлияе на валутата, която е на прага да достигне курс от 7 юана за долар. Китайската народна банка взе редица мерки, за да спре обезценяването на юана и фиксира курса си на най-високото равнище, отбелязвано някога.

Цената на транспорта по море достигна рекорд по-рано тази година, но в последните месеци отбеляза лек спад след като част от задръстванията по пристанищата бяха облекчени, но и заради слабото търсене по света. Цените за транспортиране на един контейнер от Шанхай са спаднали с около 20% от пика през февруари и са най-ниското равнище от юли 2021 г.

Износът на Китай към САЩ намаля с 3.8% през август, обръщайки тенденцията след 11% ръст през юли и отбеляза първия спад от май 2020 насам. Износът към Тайван също се сви за пръв път от януари 2020 г. Китай спря част от търговията с острова в началото на август в отговор на посещението на говорителя на камарата на представителите в САЩ Нанси Пелоси, което вероятно е засегнало доставките. Растежът на износа към ЕС се е забавил от 23.2% през юли до 11.1% през август.

Износът на смартфони, домашни електроуреди и полупроводници се сви с около 10% през първите 8 месеца на годината, но спадайки от много висока база, тъй като продажбите на тези продукти се засилиха през пандемията. Износът на автомобили остава устойчив, нараствайки с 56% досега тази година, което го прави един от най-бързо растящите продукти за износ заедно с редките метали и алуминия.

Обемът на износа на суров петрол, желязо, въглища, природна газ и соя спадна през първите 8 месеца от годината.

Вътрешната промишленост се сви за втори пореден месец през август заради недостиг на енергия, слабо търсене на недвижими имоти и влошаващата се ситуация с огнищата на Covid и затварянията. Влошаващата се икономическа ситуация по света не вещае нищо добро за износа на Китай, който е важен елемент за подпомагане на икономическия растеж от пандемията насам, допринасяйки за около 20% от БВП миналата година.

Има признаци, че инфлацията при цените на продуктите за износ започва да играе по-важна роля – около половината растеж през юли се дължеше на увеличените цени според оценки на Macquarie Group Ltd.

Реалните стойности на растежа на износа са негативни от първото тримесечие насам, давайки знак, че търсенето продължава да спада, смята Джоу Хао, главен икономист в Guotai Junan International Holdings Ltd. Ефекта от увеличението на цените продължава да замъглява истинското състояние на търговията, каза той.

Забавянето в износа добавя още напрежение в икономиката, която вече страда от продължителните затваряния заради Covid и срив в пазара на недвижимо имущество.

Растежът при износа вероятно ще е по-малък от 10% до края на годината, смята Джан Джъуей, главен икономист в Pinpoint Asset Management Ltd. „Износа ще продължава да допринася за ръста на БВП в Китай, но не толкова силно като през първата половина на годината, така че Китай ще трябва да разчита предимно на търсенето у дома, каза той.