С увеличаването на износа за САЩ Индия има потенциал да стане новият Китай

До 2030 г. Индия ще разполага с най-многобройната работна сила в света

20:30 | 5 септември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Индия, за която мнозина смятат, че има потенциала да се превърне в следващия Китай, най-накрая постига успехи на пазара на износ, като влезе в топ 5 на доставчиците на коледни декоративни елементи и тениски за САЩ. По данни на американските митници морските доставки на празнични стоки и аксесоари за Америка достигнаха 20 млн. долара през миналия месец, което е почти три пъти повече в сравнение с предходната година. В този процес Индия натрупа ясна преднина пред Филипините, тъй като купувачите разнообразяват източниците на доставки на фона на нарастващите разходи за труд и ограниченията, свързани със строгата политика на Китай относно разпространението на Covid, отбелязва Bloomberg.

Един от бенефициентите на ранния коледен подарък е Амит Малхотра, чиято компания Asian Handicrafts Pvt. доставя декоративни елементи на световни марки като Walt Disney Co., лондонския Harrods, Target Corp. и Dillard's Inc. Той потвърди, че поръчките са скочили с 20% в сравнение с предишната година и че е увеличил производствения си капацитет.

"Тази година сме доставили над 3,2 млн. броя коледна украса, в сравнение с 2,5 млн. броя миналата година", каза Малхотра. "Въпреки че Китай изнася значителен дял от изделията за коледна украса, сега към нас се обръщат много купувачи, които купуват за първи път", казва той.

Тенденцията не се ограничава само до коледните стоки. Износителите от третата по големина икономика в Азия отбелязват значително увеличение на поръчките както от САЩ, така и от Европа, като промяната се наблюдава най-вече в евтините и трудоемки сектори като облекло, занаяти и неелектронни потребителски стоки. Макар че диверсификацията на веригите за доставки започна с търговската война между САЩ и Китай през 2018 г., тогава Индия не беше отбелязала значими печалби.

Пандемията, която доведе до строги забрани в Китай, спомага за промяната на това положение. Износът на стоки от Индия, който достигна 420 млрд. долара през фискалната година, приключила през март, вече е достигнал близо половината от това ниво през петте месеца, започващи през април. Макар че това едва ли е достойно за сравнение с годишния износ на Китай от 3,36 трилиона долара, анализаторите го смятат за добра отправна точка за най-голямата икономика на субконтинента, която в момента расте с най-бързите темпове в света.

"Тайван, ЕС, САЩ, Япония - всички те са готови да погледнат на Индия от друг ъгъл", казва Алекс Капри, научен сътрудник във фондация "Хинрих".

Данните на индийското правителство показват, че износът на коледна украса през годината, приключила през март, се е увеличил с над 54% спрямо нивата от фискалната 2020 г., докато износът на занаятчийски изделия е отбелязал скок от около 32% през същия период.

Продължаващото откъсване на Китай от световната икономика заедно с възстановяването след пандемията предоставя възможност на Индия да ускори инвестициите си в дългосрочна конкурентоспособност и да даде приоритет на "печеливши" сектори, заяви Сидхарт Джаин, партньор в Kearney. Според доклад на Kearney и Световния икономически форум до 2030 г. Индия ще разполага с най-многобройната работна сила в света и може да допринесе с над 500 млрд. долара годишно за световната икономика.

"Започнахме да виждаме зелени кълнове на това, като износът на Индия през 22-ра финансова година достигна около 420 млрд. долара, което е много повече от предишните години", каза Джаин. "Това се дължи на комбинация от външни и вътрешни фактори."

Индия също така успя да изпревари Ел Салвадор и да стане един от петте най-големи доставчици на памучни тениски за САЩ тази година.

Секторът на облеклата, в който Индия се конкурира с държави като Бангладеш, отбеляза ръст поради множество фактори, включително забраната на всички памучни продукти от китайския регион Синдзян заради предполагаемо малтретиране на етническото мюсюлманско малцинство уйгури, казва Гаутам Наир, управляващ директор на Matrix Clothing Pvt., средна по големина фирма за износ на облекла. "Скокът се засили допълнително и поради огромния бум в покупките на купувачите и диверсификацията на веригата за доставки".

Средните и големите експортни фирми отбелязаха скок от 30-40 % в поръчките си през миналата финансова година, а подемът ще бъде по-видим през настоящата финансова година, която приключва през март 2023 г., казва Наир. Matrix Clothing, която изнася облекла за световни марки, сред които Superdry, Ralph Lauren, Timberland и Napapijri, е отбелязала ръст на поръчките с 45% през миналата финансова година в сравнение с предходната година.

Все пак съществуват пречки пред растежа на производството с ниска добавена стойност под формата на нетрудови разходи, предупреждават анализаторите.

"По-големите проблеми са наследените въпроси, свързани с изпълнението на договорите, данъчната прозрачност и т.н.", казва Приянка Кишор, икономист в Oxford Economics. "Те наистина представляват предизвикателство за производствените амбиции на Индия и трябва да бъдат решени, за да може страната да използва напълно потенциала си като производствен център".