Третият мандат на Си може да насърчи китайските акции, но не и юана

Такива са очакванията на мнозинството от респондентите в проучване на MLIV Pulse

18:10 | 5 септември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Китайският президент Си Дзинпин. Снимка: Justin Chin/Bloomberg
Китайският президент Си Дзинпин. Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Очаква се безпрецедентният трети мандат на президента Си Дзинпин да даде тласък на фондовия пазар в Китай, но инвеститорите изглеждат предпазливи, пише Bloomberg.

Юанът ще продължи да отслабва, а кризата на имотния пазар ще тлее още поне 12 месеца, смятат мнозинството от респондентите в проучване на MLIV Pulse. Очакванията им за втората по-големина икономика в света се влошават спрямо май.

Отговорите на

Отговорите на инвеститорите какви са плановете им в следващите 12 месеца. Графика: Bloomberg 

„Китай очевидно се бори със значително забавяне“, коментира Джон Уудс, главен инвестиционен директор на Credit Suisse Asia Pacific. „Какво ще се случи с Китай наистина зависи от политическата подкрепа“, добавя той.

Мнозинството от 451 участници в проучването смятат, че китайските акции ще поскъпнат преди и в рамките на шестте месеца след потвърждаването на третия мандат на Си. Наблюдателите на пазара очакват конгресът на Комунистическата партия, който е насрочен за средата на октомври, да премахне всички несигурности около смятана на ръководството в Китай, политическите приоритети и политиката на страната за борба с коронавирусната пандемия.

„На фона на яснотата относно лидерството и политиките след събитието, не би било немислимо на всички нива на управление фокусът да се измести върху съживяването на икономическия растеж“, посочва Стивън Лук, главен изпълнителен директор на FountainCap Research & Investment в Хонконг.

Китайският фондов пазар е сред най-слабо представящите се в световен мащаб през тази година, тъй като редица фактори – от продължаващата криза на имотния пазар до притесненията за растежа и политиката за нулев брой на заразени с Covid-19, оказват влияние върху увереността. Индексът, проследяващ цените на акциите, се понижава с над 30% спрямо пика си от 2021 г.

Дори резултатите на ключови компании, които надвишиха очакванията, и усилията за стимулиране – включително изненадващото понижение на лихвените проценти, не успяха да увеличат оптимизма. Постоянните мерки за овладяване на пандемията пречат на устойчивото възстановяване.

Проблемите на пазара на недвижими имоти предизвикат тревоги относно ликвидността, задлъжнялостта и нивото, до което те ще се отразят в други части на втората по големина икономика в света. Въпреки множеството правителствени политики за подпомагане на сектора, мнозинството от анкетираните смятат, че Пекин няма да може да овладее кризата в следващите 12 месеца.

Очаквания на

Очаквания на анкетираните относно продължителността на имотната криза. Графика: Bloomberg 

„Рисковете в посока надолу за сектора отслабват, но е необходимо време за възстановяване на доверието на пазара“, коментира Бани Лам, ръководител на отдела за проучвания в CEB International Investment Corp.

Регулаторната несигурност е друга причина, която спира инвеститорите да залагат на Китай. Около две трети от инвеститорите посочват, че са намалили или затворили експозицията си към Китай поради регулаторни рискове.

Технологичните гиганти бяха особено засегнати от мащабните репресии на Пекин, насочени към ограничаване на пазарното им влияние и монопола. Показателят, проследяващ акциите на китайските технологични компании, листнати в Хонконг, се понижи с над 25% през тази година.

Инвеститорите също са много мечи настроени към юана. Валутата вече поевтиня с 8% спрямо долара тази година и беше обект на разпродажби през миналия месец, когато централната банка на Китай неочаквано намали лихвите. Wall Street очаква, че юанът ще достигне ниво от седем за долар – ключов психологически праг, който може да доведе до изтичане на капитал. Според проучване цената му вероятно ще достигне 7,20 юана за долара, преди да се повиши до 6,50 за долар.

Това вероятно се дължи на убеждението, че доларът ще се представя по-силно в краткосрочен план, тъй като значително мнозинство очаква доларовият индекс на  Bloomberg да е по-висок след месец.

Според проучването държавните облигации ще се представят по-силно в рамките на следващите 12 месеца. Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа е на ниво от около 60 базисни пункта по-ниско спрямо американския им еквивалент – далеч от миналогодишното ниво, когато инвеститорите купуваха китайски ДКЦ с рекорден темп, приемайки ги като алтернатива на активите убежища заради липсата на корелация с глобалните активи.

Конгресът на Китайската комунистическа партия следващия месец може да внесе някои корекции при мерките за овладяване на коронавирусната пандемия, което „би било чудесно за пазарите в световен мащаб“, заяви Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management, цитиран от Bloomberg TV.

Стратезите на Citigroup също виждат възможността за положително развитие след пленума. Въпреки това екип на банката, който включва Джейми Фахи, не очаква голямо влияние през тази година.

„Мерките вероятно ще са тема на 2023 г., когато политиките са установени“, посочват анализаторите на Citi.