Си Дзинпин предупреди да не се удрят спирачки на икономиките

Си Дзинпин, президент на Китай

11:49 | 19 януари 2022
Преводач: Петя Кушева

Големите икономики трябва да възприемат света като една общност, да мислят по-систематично да увеличат прозрачността на политиките и обмена на информация, и да координират целите, интензивността и темпа на фискалната и парична политика, за да се предотврати нов срив в световната икономика.

Големите развити държави следва да възприемат отговорна икономическа политика, да управляват страничните ефекти от политиката и да избягват тежки последствия върху развиващите се страни.

Ниската инфлация в световен мащаб се е променила значително и рисковете от инфлация, предизвикана от множество фактори изплуват на повърхността.

Ако големите икономики натиснат спирачките или направят обратен завой в своята парична политика, ще има сериозни негативни странични ефекти. Това ще доведе до предизвикателства пред световната икономическа и финансова стабилност и развиващите се страни ще понесат основната тежест от това.

Основите на китайската икономика, които се характеризират със силна устойчивост, огромен потенциал и дългосрочна устойчивост остават непроменени.

Имаме пълна увереност в бъдещето на китайската икономика.