Местните власти в Китай започват да купуват земя

Покупките на имоти чрез финансови инструменти на местните власти се разглеждат като спасителен план след отлива на частни предприемачи

13:10 | 16 септември 2022
Обновен: 19:24 | 16 септември 2022
Преводач: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Местните власти в Китай се втурват да купуват огромни количества земя със заемни средства, за да спасят градовете и провинциите, които се борят за парични средства след отлива на затънали в дългове предприемачи от частния сектор, пише Financial Times.

Разходната вълна бе отприщена преди на очакваното назначаване на президента Си Дзинпин за безпрецедентен трети мандат следващия месец и подчертава усилията за стимулиране на засегнатата от пандемията икономика, която през второто тримесечие нарасна само с 0,4% на годишна база.

Местните правителства традиционно разчитат на фондовете за финансиране на местно ниво (LGFV), за да подкрепят растежа чрез насърчаване на инвестициите в инфраструктура. Сега финансовите инструменти са призовани да подкрепят сектора на недвижимите имоти, който представлява около една трета от общото икономическо производство.

По официални данни придобиванията на земя от LGFVs са нараснали до 57 млрд. долара през първата половина на годината, което е с над 70% повече в сравнение със същия период на 2021 г. Това се случва, въпреки че общите покупки на земя, които преди това са били доминирани от частни предприемачи, са намалели с почти една трета, тъй като Пекин затяга контрола върху спекулациите с недвижими имоти.

Подемът в купуването има за цел да подпомогне местните власти, които изпитват недостиг на парични средства и за които продажбата на земя е важен източник на приходи. Но LGFV, които играят решаваща роля във финансирането на дългосрочното развитие на инфраструктурата, са принудени да вземат повече заеми от държавните банки и да емитират облигации, за да финансират сделките.

"Разглеждам това като непряка държавна помощ, която е политически приемлива", каза Андрю Колиър, управляващ директор в Orient Capital Research в Хонконг.

Повечето LGFV, които обикновено имат малък опит в разработването на имоти, оставят новозакупените си парцели без приложение. Това, в съчетание с по-широкия срив на жилищния пазар, означава, че краткосрочното облекчение, което местните власти получават от закупуването на земя от финансовите дружества, в крайна сметка рискува да доведе до по-големи проблеми за и без това отслабващата китайска икономика.

"Властите по същество искат от LGFV да плащат завишени цени [за земя] в условията на спадащ пазар, което не е устойчиво", казва Колиър.

LGFV са известни с бавните си финансови резултати, а появата им като основни играчи в търговете за земя идва в момент, когато частните строителни предприемачи са принудени да намалят разходите си поради дълговата криза в цялата индустрия.

Спадът в продажбите на земя и понижаването на цените засилиха натиска върху местните власти, които вече се борят с намаляването на данъчните основи в условията на по-широк икономически спад. Това накара много градове и провинции да поискат от LGFV да запълнят вакуума, оставен от частните предприемачи.

"Ние изиграхме решаваща роля за това пазарът на земя и държавните приходи да не се сринат", заяви изпълнителен директор в Yueyang Urban Construction and Investment. Базираната в централната провинция Хунан LGFV е похарчила 1,3 млрд. юана за закупуване на земя през първата половина на тази година.

Официалните данни показват, че LGFV са извършили почти една четвърт от продажбите на земя през първата половина на тази година, в сравнение с 9% през същия период на предходната година. В някои по-слабо развити малки градове съотношението е надхвърлило 50 %.

Но бумът на покупките е струвал скъпо на LGFV. За да компенсират липсата на кандидати, много градове повишиха минималната цена за търговете на земя. Това често принуждава LGFVs да плащат по-високи цени, дори когато пазарът отслабва.

Във Вейхай, град в източната провинция Шандун, ръководител на Huancui District Urban Development Investment заяви, че неговата LGFV е платила поне два пъти повече от пазарната цена за крайградски парцел в края на миналата година. "Направихме инвестицията по политически, а не по бизнес причини", каза изпълнителният директор.

Държавните банки са осигурили финансова подкрепа за тези покупки.

Повечето LGFV се сблъскват с ограничения на паричните потоци, тъй като получават по-голямата част от приходите си от инфраструктурни проекти, подкрепяни от правителството, с дългосрочни перспективи за възвръщаемост. Междувременно държавните кредитори са готови да отпускат заеми на LGFV срещу земя като обезпечение или да купуват облигации на последните с надеждата, че властите ще се намесят в случай на криза.

"Имаме по-добър достъп до кредитиране от правителството", казва изпълнителният директор на Yueyang Urban Construction and Investment, позовавайки се на ограниченията на Пекин върху заемите на местните власти.

Но реалното строителство върху новозакупените парцели остава предизвикателство. Според базираната в Пекин консултантска компания China Index Academy само едно от пет LGFV има опит в строителството на недвижими имоти.

Това е накарало много LGFV да отложат плановете си за развитие. За разлика от тях частните предприемачи често започват строителство скоро след спечелването на търга.

В южния град Гуанджоу строителна дейност не е започнала в нито един от 10-те поземлени блока, закупени от края на миналата година от LGFV, твърдят осведомени лица.

"Не знаем много за недвижимите имоти", признава изпълнителен директор на Guangzhou Metro Group, която е похарчила повече от 2 млрд. юана за закупуване на земя от края на миналата година. "В наш интерес е да запазим земята и да я продадем на печалба, когато пазарът се възстанови."