Фабриките в Китай все още не могат да превъзмогнат прекъсванията на тока

Прекъсванията на електрозахранването и спирането на заводите, както и епидемиите от Covid във всяка провинция, наложиха значително препятствие пред производството и търсенето

09:01 | 31 август 2022
Обновен: 09:53 | 31 август 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фабричната активност в Китай се сви през август за втори пореден месец, като икономиката понесе удар от недостига на електроенергия, предизвикан от историческа суша, в допълнение към кризата на пазара на имоти и огнища на Covid, пише Bloomberg.

Официалният индекс на мениджърите по покупките в производството се повиши до 49,4 от 49 пункта през юли, според изявление на Националното статистическо бюро в сряда. Това беше малко по-високо от 49,2 в проучване на Bloomberg сред икономисти, но все пак под границата от 50 пункта, която разделя разширяването от свиването.

Показателят извън производството, който измерва активността в секторите на строителството и услугите, падна до 52,6 от 53,8 пункта през юли. Това беше по-високо от консенсусната прогноза от 52,3 пункта.

„Прекъсванията на електрозахранването и спирането на заводите, както и епидемиите от Covid, които се разпространиха във всяка провинция, наложиха значително препятствие пред производството и търсенето“, каза Брус Пан, главен икономист и ръководител на изследванията за Китай в Jones Lang LaSalle Inc.

Анализаторът на NBS Джао Чин също посочи инфекциите и горещото време като „отрицателни фактори“, добавяйки, че „възстановяването на производството и търсенето все още трябва да бъде засилено“. Джао отбеляза, че производствените подизмерители на PMI, измерващи продукцията и новите поръчки остават в свиване.

Китайският бенчмарков индекс CSI 300 се понижи с 0,3% към 11:08 сутринта в Шанхай, подобно на спада, наблюдаван при по-широкия индекс MSCI Asia Pacific.

„PMI на Китай за август потвърдиха сигнали от високочестотни данни – икономиката продължи да губи скорост през лятото. Множество шокове взеха жертви, вариращи от огнища на Covid-19 до недостиг на електроенергия, в допълнение към натиска от спада на имотите", пише Bloomberg Economics.

Тази година Китай се сблъска с натиск на множество фронтове, включително продължаващи заплахи от вирусни огнища и блокади като част от стратегията на Пекин за нулев Covid. Всичките 31 континентални провинции са регистрирали поне един местен случай на Covid наскоро, което прави настоящата епидемия най-широко разпространената до момента. Големи градове като Шънджън и Чънду са затворили някои райони и са наложили ограничения за мобилност.

Историческа суша в югозападен Китай прекъсна производството на електроенергия във водноелектрическите централи, добавяйки към проблемите на икономиката. Провинция Съчуан прекъсна електрозахранването на индустриалните потребители, като някои фабрики бяха принудени да спрат дейността си. Провинцията каза миналата седмица, че ще облекчи прекъсванията на електрозахранването, тъй като хидроенергията се увеличава и температурите започват да падат.

Подизмерител, измерващ времето за доставка на доставчиците, спадна до 49,5 от 50,1 пункта през юли, попадайки в зона на свиване след два месеца на разширяване. Това предполага забавяне на доставката на материали и сочи смущения, вероятно причинени от огнища на Covid и прекъсвания на електрозахранването.

Има и други признаци, че горещата вълна е допринесла за логистичните препятствия: трафикът в югозападния център Чунцин е намалял почти толкова, колкото спадът, наблюдаван в Шанхай по време на блокирането там. Междувременно броят на камионите по пътищата в близката провинция Съчуан започна да намалява в началото на юли, според данни от G7 Connect.

Междувременно сътресенията на пазара на имоти продължават да се разпространяват, като хората бойкотират ипотеките заради незавършени проекти. Най-големият строителен предприемач в страната по продажби отчете рекорден спад на печалбата тази седмица, знак за отслабване на търсенето сред купувачите на жилища.

Правителството предприе няколко стъпки този месец, за да подкрепи икономиката, включително намаляване на лихвените проценти и пакет от стимули за повече от 1 трилион юана (145 милиарда долара) – част от ходовете, които премиерът Ли Къцян каза, че са „по-силни“ от случилото се през 2020 г.

Финансирането от пакета за стимулиране е до голяма степен фокусирано върху разходите за инфраструктура, които президентът Си Дзинпин изтъкна тази година като основен фактор за стимулиране на икономическия растеж. Данните от проучването през август показват, че инфраструктурата остава двигател на активността: подиндексът в непроизводствения PMI, измерващ строителната бизнес активност, остава относително висок на 56,5. Това в сравнение с 59,2 през юли.

Въпреки това сега икономистите очакват икономиката да нарасне само с 3,5% тази година, според средната оценка в проучване на Bloomberg. Това е много по-ниско от официалната цел от „около 5,5%“, която Пекин обяви по-рано тази година, но беше омаловажена през последните месеци.