Китай се бори с най-широкото си огнище на Covid досега във всяка провинция

Според последното тримесечно проучване на Bloomberg икономистите вече понижават прогнозите си за растеж на Китай за 2022 г. до 3,5%

10:14 | 30 август 2022
Обновен: 10:36 | 30 август 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай се бори с Covid-19 във всяка една провинция, въпреки че използва най-строгите мерки в света за предпазване от вируса, пише Джиншан Хон за Bloomberg.

Всичките 31 континентални провинции са регистрирали поне един местен случай на Covid през последните десет дни, което отразява най-широкото излагане на вируса поне от февруари 2021 г., когато националните здравни власти започнаха да разкриват подробни данни за това къде ежедневно се появяват асимптоматични инфекции.

Разширяващото се разпространение на коронавируса създава предизвикателства за местните лидери, въпреки че последната вълна в Китай отслабва, тъй като често се използват внезапни блокирания и строги мерки за ограничаване на малки огнища. Имаше 1717 нови местни инфекции в понеделник, спрямо над 3000 преди по-малко от две седмици, тъй като големи огнища в някои от най-популярните туристически дестинации в страната бяха овладени.

„Въпреки спада на основните случаи на Covid, действителната ситуация с Covid в Китай може да се влошава, тъй като Омикрон отново се разпространи в големите градове“, пише Тин Лу, главен икономист за Китай в Nomura Holdings Inc. в бележка в понеделник. „Пазарите могат отново да бъдат ударени през следващите няколко седмици, което вероятно ще предизвика нов кръг на намаляване на прогнозите от страна на икономисти“, ако градовете засилят своите мерки за ограничаване, каза той.

Според последното тримесечно проучване на Bloomberg икономистите вече понижават прогнозите си за растеж на Китай за 2022 г. до 3,5% и виждат допълнително напрежение за следващата година. Доверието в Китай сред американските фирми падна до рекордно ниско ниво, което накара мнозина да забавят или отменят инвестиции във втората по големина икономика в света, според проучване на Бизнес съвета САЩ-Китай.

Най-новите Covid ограничения

Южният технологичен център Шънджън затвори най-малко шест квартала в два големи района, а Чънду, един от най-големите градове в Западен Китай, затвори големи обществени места и отложи повторното отваряне на училищата. На североизток пристанищният град Далиан стриктно ограничава движението в шепа централни квартали за пет дни, като автобусите, метрото и присъствените занятия са спрени, след като в неделя бяха докладвани 15 местни случая.

Ограниченията се увеличават и в районите около Пекин, с масови тестове за близкия пристанищен град Тиендзин, преди ключова среща на висшите лидери на Комунистическата партия.

През последните 10 дни западната провинция на Тибет и тропическият остров Хайнан отчетоха най-много инфекции, докато североизточният Дзилин имаше най-малко със само един случай.