Най-големият китайски строител отчита 96% спад на печалбата за 2022 г.

Книжата на компанията са поевтинели 64% от началото на годината

11:01 | 30 август 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Най-големият китайски строител отчита 96% спад на печалбата за 2022 г.

Country Garden Holdings Co. отчита спад на печалбата за първото полугодие от 96%, като това е най-голямото подобно понижение от излизането на компанията на борсата в Хонконг през 2007 година и е поредното доказателство за огромните проблеми на целия сектор в страната, пише екип на Bloomberg News.

Неодитираната нетна печалба е спаднала до 612 милиона юана (88 милиона долара) през шестте месеца, приключващи на юни, показа декларация на базираната във Фошан компания във вторник. Основната нетна печалба, която се коригира за елементи, като преоценки на имоти, се понижи с 68%.
По-рано компанията предупреди, че печалбата ѝ ще спадне и подчерта как неволите на сектора са се разпространили върху строителните предприемачи, които някога са се смятали за относително сигурни. Компанията се опитва да укрепи баланса си, след като загуби инвестиционния си рейтинг от Fitch Ratings и Moody’s Investors Service.

За разлика от най-големите си конкуренти, Country Garden се фокусира върху долния сегмент на пазара, което го прави по-уязвим към отслабване на търсенето от купувачите на жилища по време на икономическо забавяне. Много от клиентите му са работници мигранти, на които им е по-трудно да обновят жилищата си, тъй като доходите намаляват, както и сигурността, че ще останат на работа.
Във вторник акциите на Country Garden поевтиняха с цели 3,9% на борсата в Хонконг, с което увеличиха тазгодишния спад до 64%. Повечето от нейните офшорни облигации са под 50 цента за долар, а по-рано тази година някои от тях се търгуваха близо до номиналната си стойност.

Други ключови акценти от резултатите:

• Приходите се свиха с 31% спрямо година по-рано
• Брутният марж намаля до рекордно ниско ниво от 10,6%
• Строителят продължи да отговаря на две от „трите червени линии“ - показатели за дълга, наложени на строителните предприемачи като част от борбата със задлъжнялостта в сектора - според изчисления на Bloomberg, базирани на данни на компанията
• Съотношението на нетният дълг спрямо собствения капитал се подобри, докато паричното покритие на краткосрочния дълг спадна
• Обезпеченията спрямо активите се покачиха леко до 74%, все още нарушавайки наложения таван от 70%
• Компанията предостави гаранции на стойност 5,1 млрд долара за определени задължения на съвместни предприятия и други страни, което е спад от 6,2 милиарда долара в края на 2021 г.

Спадът от 96% на печалбата на акция за 1-вото полугодие на Country Garden до 0,03 юана на акция значително отслабва перспективите за печалба и може да бъде пречка за набирането на средства от компанията чрез собствен капитал и дълг. Фокусът му върху долния диапазон на пазара може да удължи спада на брутния марж. 
--Кристи Хунг, BI анализатор на недвижими имоти

Ликвидната криза в целия сектор предизвика опасения относно изплащането на дълга дори за най-големите строителни предприемачи и много от тях поискаха удължаване на периода за погасяване. Китайските власти наскоро засилиха подкрепата си за затъналата в дългове индустрия, включително за набирането на средства.
Все пак, Country Garden беше сред строителните предприемачи, избрани да продават нови облигации на континенталния пазар с гаранция от държавно предприятие. Това е част от регулаторните усилия за облекчаване на ликвидните проблеми. Миналата седмица един от големите конкуренти на Country Garden - Longfor Group Holdings Ltd. продаде облигация за 1,5 милиарда юана близо до долния край на първоначалния ценови диапазон.
Изпълнителният директор на Country Garden увери инвеститорите в средата на август, че паричният поток остава стабилен дори при екстремни стрес тестове. Все пак предприе стъпки за укрепване на финансирането. Миналия месец тя продаде акции с 13% отстъпка, за да набере 2,83 милиарда хонконгски долара (361 милиона долара), като част от приходите ще бъдат използвани за изплащане на офшорен дълг.