Перспективите за растеж на Китай през 2023 г. отслабват все повече

Растежът на износа вероятно ще остане силен, като икономистите повишиха прогнозите си за третото тримесечие

10:14 | 29 август 2022
Обновен: 10:53 | 29 август 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономистите стават все по-мечи настроени за икономиката на Китай, като понижават допълнително прогнозите си за растеж за 2022 г. и виждат продължаващи рискове през следващата година, тъй като сътресенията на пазара на имоти и епидемиите от Covid продължават.

Сега се предвижда икономиката да нарасне само с 3,5% тази година, което е спад от предишна прогноза от 3,9%, според последното тримесечно проучване на Bloomberg сред икономисти. Прогнозите за растеж за първите три тримесечия на следващата година също бяха намалени - с 0,1-0,4 процентни пункта - въпреки че медианата за цялата 2023 г. остана непроменена на 5,2%.

Пониженията предполагат, че икономистите не са убедени в способността на скорошните мерки на Пекин да противодействат на забавянето. Наскоро правителството обяви, че ще инвестира 1 трилион юана (144 млрд. долара) във фондове предимно за инфраструктурни проекти и намаляване на лихвите на централната банка.

Брендън Маккена, международен икономист в Wells Fargo & Co., каза, че има рискове за влошаване на прогнозите за растеж „на фона на все още затруднения сектор на имотите и подновените ограничения, свързани с Covid“. Неговият основен сценарий е, че икономиката ще нарасне с малко над 3% тази година, но вижда риск от отслабване на растежа под това, ако икономическата активност продължи да се забавя.

Бизнесът и потребителските настроения претърпяха сериозен удар тази година, тъй като епидемиите от коронавирус накараха големи градове като Шанхай да блокират населението си и да затворят бизнеса за продължителен период от време. Имотната криза, която се задълбочи тази година, добави към проблемите, като купувачите на жилища започнаха да бойкотират плащанията по ипотечните кредити заради незавършените жилища. Съвсем наскоро рекордно високите температури и сушата доведоха до недостиг на електроенергия и спиране на някои фабрики.

Първоначално правителството постави цел за растеж на брутния вътрешен продукт от около 5,5% за тази година. Тъй като растежът рязко се забавя през годината и огнищата на Covid продължават да се разпространяват, висши служители напоследък омаловажават целта. Пекин не е пропускал целта си за БВП с толкова голяма величина преди. Страната не постави официална цел през 2020 г., по време на първата вълна на пандемията.

Отвъд настоящите предизвикателства, основните рискове на икономиката, като демографията, ще поддържат растежа под 5% през следващите няколко години, каза Реймънд Юнг, главен икономист за Китай в Australia & New Zealand Banking Group Ltd.

„Основното ни виждане остава, че застаряващата икономика ще продължи да променя скоростта си през следващите три години“, каза той. „Потенциалният растеж ще продължи да се забавя предвид липсата на подобряване на производителността. Залагаме ръст на БВП от 4,2% през 2023 г. и 4,0% през 2024 г.“

Очаква се инфлацията за цялата година да остане непроменена на 2,3% както за 2022 г., така и за 2023 г.; ръстът на цените на производител за следващата година се очаква да се забави до 1,4% от 5,5% тази година.
    
Инвестициите в дълготрайни активи се очаква да нараснат с 6,1% през третото тримесечие, спад от 6,9% преди това; прогнозите за продажбите на дребно за тримесечието бяха намалени до 3,5% от 4%.

Растежът на износа вероятно ще остане силен, като икономистите повишиха прогнозите си за третото тримесечие до 9,5% от 7,9%, а за цялата година до 8,7% от 7,5%; прогнозите за вноса бяха намалени до 4% както за третото, така и за четвъртото тримесечие на тази година.