Китай тихомълком започва война срещу силния долар на Пауъл

Подновеното поскъпване на долара създаде нови главоболия за централните банкери в Азия, притеснени от въздействието на изтичането на капитал върху техните икономики

10:13 | 26 август 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В четвъртък Китай предприе стъпки, за да подкрепи отслабващия юан след като поскъпването на долара го потопи до ново двугодишно дъно, пише екип на Bloomberg News.  

Китайската народна банка определи дневния фиксинг на юана на по-високо от очакваното ниво, а нарастващата разлика в лихвите в двете държави продължава да влияе негативно. Това беше отчетено като сигнал, че централната банка иска да забави темпа на обезценяване на юана, което се ускори поради агресивните залози за ръст на лихвите в САЩ.

„Определянето на толкова силен курс на юан от Китайската народна банка (КНБ) може да бъде предупреждение за спекулантите, които залагат срещу юана в такава волатилна среда“, казва Фиона Лим, старши валутен стратег в Malayan Banking Bhd в Сингапур. „Въпреки че по-евтината валута може да помогне за подобряване на конкурентоспособността на износа, централната банка трябва да се предпази от каскадния ефект, който може да задълбочи нестабилността на пазара и да ускори внесената инфлация“.

Китайската валута беше подложена на натиск, след като централната банка понижи основния лихвен процент този месец, за да стимулира икономика, засегната от ограниченията за борба с Covid. Валутните трейдъри също залагат, че настъпателното послание от предстоящия симпозиум на Федералния резерв в Джаксън Хол ще затвърди залозите за повишаване на лихвите в САЩ и ще увеличи изтичането на капитали от Китай, тъй като паричната политика на страната се отдалечава още повече от тази на САЩ.

КНБ до голяма степен се въздържаше от мерки срещу слабостта на валутата до тази седмица. Това постави фиксинга от четвъртък със 120 пипса повече от средната оценка в проучване на Bloomberg сред анализатори и търговци - най-голямата разлика от февруари 2020 г. 

„Тези ходове предполагат фина намеса за предотвратяване на по-нататъшно и рязко обезценяване“, каза Пейкиан Лиу, главен икономист за Китай в NatWestGroup Plc.

Подновеното поскъпване на долара създаде нови главоболия за централните банкери в Азия, притеснени от въздействието на изтичането на капитал върху техните икономики. Тази седмица Южна Корея предупреди срещу валутни спекулации, тъй като вонът падна до 13-годишно дъно, докато Индонезийската централна банка обяви мерки за укрепване на рупията чрез привличане на чуждестранни капиталови потоци.

Юанът на континенталните пазари поскъпна в началото на вчерашната сесия, но е загубил 1,6% спрямо долара от началото на този месец и се насочва към най-голямата си месечна загуба от април.

Тази слабост допълнително затруднява деликатния баланс, който трябва да поддържа Пекин в опитите си да подкрепи икономиката, без да подклажда финансова нестабилност.

„Има още неща, които КНБ може да предприеме, за да смекчи обезценяването на юана, според Джинян Чен от HSBC Holdings plc. Банката може да се намеси чрез коментари, допълнително да намали коефициента на задължителните резерви в чуждестранна валута за финансовите институции, да въведе отново фактор във формулата за фиксинг или да увеличи емитирането на офшорни сметки в юани, пише стратегът в бележка.

Доклад от Ройтерс цитира неназовани източници, според които членове на Китайската държавна администрация за чуждестранната валута се се свързали с няколко банки в сряда, за да ги предупредят да не „продават агресивно“ юана. В доклада се цитира регулатора, който казва, че няма данни финансови институции „неразумно да купуват големи количества чуждестранна валута“.

„Китай върви по ръба между контролирано обезценяване на юана и облекчаване на вътрешната ликвидност, за да подкрепи растежа, като същевременно се надява това да не бъде забелязано“, каза Бо Джуан, старши анализатор в Loomis Sayles Investments Asia в Сингапур. „На фона на силния долар, всяка по-нататъшна бърза обезценка на юана може да се разглежда като заплаха за мини валутна война в сферата на развиващите се пазари“.

Предстоят загуби

И все пак историята показва, че в предходни случаи на изненадващо по-силен юан, са имали само краткосрочно въздействие и много пазарни участници очакват допълнителна слабост.

Стратезите от Maybank Securities Pte виждат риска двойката долар/юан да надхвърли внимателно наблюдаваното ниво от 7 юана за долар, докато Китай поддържа стратегията си за нулев Covid и слабостта в сектора на недвижимите имоти в страната продължава. Брад Бехтел, глобален ръководител на FX в Jefferies LLC, очаква юанът да поевтинее към 7 или 7,2 за долар, според бележка тази седмица.

Необходими са съществени подобрения в макро средата на Китай, за да може юанът да се възстанови, но няма изгледи това да стане в близко бъдеще, каза Стивън Чиу, главен азиатски валутен стратег и лихвен стратег в Bloomberg Intelligence. Последните насоки за фиксинга „вероятно няма да са последните“, ако доларът продължи да поскъпва, каза той.