Ще бъдат ли достатъчни новите мерки за стабилизиране на ръста в Китай

Стивън Енгъл, Bloomberg Хонконг

07:00 | 29 август 2022
Обновен: 07:51 | 29 август 2022
Преводач: Петя Кушева

Китай обяви нови мерки, по-точно 19 мерки в опит да стабилизират растежа. Въпросът е дали това ще бъде достатъчно?

Обичам термина, който Гарфилд използва и това е "позиция за сблъсък". Пекин е постоянно в позиция за сблъсък и сега добавят още няколко предпазни колана и въздушни възглавници, очевидно за да смекчат удара. Многобройни са насрещните ветрове, с които се сблъсква китайската икономиката, и то в една много силно политическа натоварена година с предстоящия партиен конгрес.

Имат криза с електроенергията на юг. Имат текущи проблеми с имотния сектор и непрекъснати трудности заради борбата с ковид. Много са нещата, с които властите в Пекин се борят. Държавния съвет излезе с послание по националната телевизия, с което се опитва да стабилизира икономиката. Те са изработили пакет от 19 точки с икономически стимули. Няколко конкретни неща. Ще включат допълнителни политически и финансови инструменти. Не много конкретни. Но отново целта е да се стабилизира възстановяването, за да не се влоши ситуацията. Както знаете, предпазливи са и при това изявление. Икономиката няма да бъде залята с прекомерни стимули, се казва в изявлението на Държавния съвет. Нито пък ще прекаляват с възможностите за бъдещата политика.

По същество те искат провинциите да използват съществуващите мерки за ограничаване на  дълга с цел максимална полза и подкрепа и да стабилизират растежа, тъй като тези неблагоприятни фактори се увеличават.