Идеята за личния триумф на Си Дзинпин над Covid започва да се срива

Високомерието и авторитаризмът на президента Си уловиха Китай в безкрайни блокирания

07:53 | 29 ноември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В новогодишното си обръщение за 2021 г. Си Дзинпин се похвали с успеха на политиката на Китай за нулев Covid. Докато милиони бяха загинали във външния свят, Китай „постави хората и техния живот на първо място“. . . Със солидарност и устойчивост написахме епопеята на нашата борба срещу пандемията.“

Почти две години по-късно кампанията на Си да представи справянето на Китай с пандемията като личен и системен триумф се срива, пише Гидеон Рахман за Financial Times. Нарастващите демонстрации срещу политиката му за нулев Covid представляват огромна загуба на престиж за китайския лидер. Те изглеждат като най-сериозното предизвикателство за лидерството му, откакто пое властта преди десетилетие.

Някои от протестите срещу безкрайните блокирания в Китай са насочени лично към Си. В град Чънду демонстрантите скандираха: „Не искаме доживотна политическа система. Ние не искаме император."

Тези възгласи подчертават най-чувствителния политически въпрос в съвременен Китай - усилията на Си да създаде култ към личността. След смъртта на Мао Дзъдун през 1976 г. комунистическата партия избягва създаването на нов Мао, един-единствен всемогъщ лидер, който да доминира политическата система и страната и който никога не напуска властта.

Но Си връща Китай обратно към дните на квазиимперско управление. Миналия месец беше постигнат повратен момент, когато конгресът на комунистическата партия го назначи за безпрецедентен трети мандат като лидер на партията. Предшественикът на Си като китайски президент, Ху Дзинтао, беше насила отстранен от сцената пред телевизионните камери. Посланието беше ясно. Властта на Си вече е неоспорима и той се готви да управлява цял живот.

Подобно на Мао, Си оправдава заграбването си на власт, като насърчава създаването на култ към личността. „Мисълта на Си Дзинпин“ е записана в конституцията на Китайската комунистическа партия. Предполагаемото успешно справяне на китайския лидер с Covid-19 се превърна в решаваща част от неговия мит. Неотдавнашен документ от Държавния съвет на Китай похвали лидерството на Си по отношение на Covid, обявявайки, че „генералният секретар Си Дзинпин е поел лично командването, планирал е реакцията, наблюдавал е общата ситуация и е действал решително“.

Вярно е, че Китай е регистрирал много по-малко смъртни случаи на глава от населението от Covid-19, отколкото САЩ. Но цената на преследването на политика за нулев Covid е все по-очевидна. Докато икономиката е в застой, младежката безработица в Китай е близо 20 процента.

Социалното напрежение от продължителните и повтарящи се блокирания също е огромно. Двата месеца строги ограничения в Шанхай по-рано тази година станаха медийни заглавия по целия свят. Някои вярваха, че това ще бъде повратна точка, принуждавайки Си да преосмисли политиката за нулев Covid. Вместо това на конгреса на партията Си издигна партийния шеф на Шанхай, отговорен за блокирането, Ли Цян, на втората най-висока позиция в комунистическата партия. Това беше сигнал, че не се вижда краят на политиката за нулев Covid.

Като част от официалното създаване на митове около Covid-19, китайското ръководство противопостави търпението и колективния дух на китайския народ с нетърпението и индивидуализма на американците. Но търпението дори на китайския народ е на изчерпване.

Снимки на немаскирани тълпи от цял ​​свят, гледащи Световното първенство по футбол в Катар, показаха на китайците, че гражданите на други страни са избягали от капана на безкрайните блокировки. От друга страна, Китай е изправен пред перспективата за четвърта година на драконовски ограничения на свободата.

Приписвайки си заслуги за справянето на Китай с ранните етапи на пандемията, Си не може да избегне вината за настоящата криза. Преди всичко неуспехът да се внесат по-ефективни чуждестранни ваксини прави много по-опасно за Китай да облекчи своите блокирания. Този провал е свързан с национализма на Си, който инициира политика „Произведено в Китай“ за ключови технологии през 2015 г. Лидер, който твърди, че има безгранично състрадание към китайския народ, се оказва твърде горд, за да внесе ефективните ваксини, които може да спасят живота им.

Локдауните също са отражение на упоритата личност и вродения авторитаризъм на Си. Не е убягнало от вниманието на китайските протестиращи, че технологиите, разработени за проследяване на движенията на хората - в името на борбата с Covid - могат да надживеят пандемията и да се превърнат в постоянен и зловещ метод за политически и социален контрол.

По-общо казано, провалите на Си по отношение на Covid-19 са характерните провали на управлението на силните хора, което инвестира твърде много власт и авторитет в един лидер. След като този силен човек вземе катастрофално решение - както направи Владимир Путин, когато нахлу в Украйна - системата не е в състояние да промени курса, защото преценката на лидера не може да бъде поставена под въпрос. Същият модел сега се разиграва в Китай.

Моментът, в който демонстрантите излизат на улицата, винаги е момент на максимална опасност за силния лидер. За съжаление, изглежда вероятно всеки инстинкт на Си да бъде да отговори със сила и репресии. Така той се справи с протестите в Хонконг от 2019 г. - и така комунистическата партия смаза студентското движение на площад Тянанмън през 1989 г.

Репресиите може да проработят в Китай - както досега при смазването на протестите в Русия, Иран и Беларус. Но внимателно изграденият мит за мъдростта и силата на Си не може да оцелее след краха на неговите политики за нулев Covid.