Феновете на Световната купа без маски представляват дилема за китайската телевизия

Държавната Китайска централна телевизия намалява броя на кадрите с тълпите на стадионите

17:25 | 28 ноември 2022
Автор: Лау Де Вей
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Кадрите на фенове без маски, събрани на стадионите на Катар за Световната купа, поставят Китай, който е изправен пред нарастващо недоволство заради продължаващите строги протоколи на Covid, в затруднено положение.

Държавната Китайска централна телевизия намалява броя на кадрите с тълпите на стадионите в сравнение с други международни мрежи. Макар и да не ги премахва напълно, CCTV често заменя близките планове на тълпата с видео на треньори, скамейката на отбора или нещо друго, различно от хилядите ликуващи или отчаяни фенове.

Световното първенство по футбол е първото голямо международно спортно събитие, което се провежда в атмосфера на облекчени мерки на Covid, след по-строгите протоколи на Летните олимпийски игри в Токио през 2021 г. и Зимните игри в Пекин през 2022 г. Това принуди телевизионни оператори като CCTV да прибягнат до познатия наръчник, който включва 30-секундно забавяне на игрите, което дава на цензорите повече време да реагират на всичко, което може да бъде погледнато с недоверие в Пекин.

"CCTV отдавна е пословично предпазлива, когато става въпрос за спортни събития, върху които няма контрол на излъчването, до голяма степен поради страх от това, което може да се види в тълпата, като например обидни знамена или надписи", казва Марк Драйер, автор на "Спортна суперсила: "Вътрешен поглед върху стремежа на Китай да бъде най-добрият".

През 2019 г. CCTV прекъсна излъчването на мачове от Националната баскетболна асоциация, след като генералният мениджър на Houston Rockets изрази подкрепа за протестиращите в Хонконг. По-късно комисарят на НБА Адам Силвър заяви, че възникналият спор с Китай е струвал на лигата стотици милиони долари.

Сега обаче само снимките на тълпите на Световното първенство по футбол са политическо послание към  онлайн цензорите в Китай, който е свидетел на редки обществени вълнения в големи градове, включително Шанхай, Пекин и Ухан.

Церемонията по откриването на турнира на 20 ноември предизвика вълна от коментари в популярната платформа за съобщения WeChat относно липсата на маски. В Weibo, платформа, подобна на Twitter, темите, свързани с неотдавнашния мач, бяха сред най-актуалните в понеделник сутринта, след като през нощта бяха изтрити публикации за протестите в Китай.

"Продължаваме да блокираме”

Това даде възможност на зрителите да обсъждат не само представянето на играчите, често с голяма доза сарказъм. 

"На Световното първенство по футбол не можете да видите никой да носи маска, тъй като всички в Китай знаят, че всички чужденци са мъртви, просто трябва да продължим да правим тестове за Covid и да продължим с локдауните след това", пише един потребител на Weibo.

Друг заяви, че "След като гледах Световното първенство по футбол, не очаквах, че катарците няма да могат да си позволят маски. Чудя се колко време ще трябва да поставят под карантина след Световното първенство, за да премахнат вируса".

Миналата седмица един вирусен пост беше цензуриран в WeChat, след като неидентифицираният автор попита защо тълпите в Катар - където маските не са задължителни - не трябва да спазват правилата, които все още са обичайни в Китай. "Не са ли те на същата планета, на която живеем и ние? Нима вирусът  не ги наранява?" - пише неидентифицираният човек.

До финалния мач на 18 декември игрите в Катар вероятно ще останат потенциално силно напомняне за това колко далеч изостава Китай от света в облекчаването на ограниченията за Covid.

В отделна дискусия за турнира неотдавна един коментатор в социалните мрежи призова за прекратяване на тестовете за Covid и здравните кодекси, които са обичайни в Китай. Това накара друг потребител да попита какво ще последва.

"Тогава ще живеем нормално, ще можем да напуснем тази земя; ще можем отново да се наслаждаваме на футболни мачове и да живеем отново живота си отпреди 2019 г.", отговори коментаторът.