Политиките за Covid в Китай отново объркват производството на автомобили

Без стабилно снабдяване с компоненти е трудно да се правят производствени планове, а компаниите вече ще избягват да затварят работници в заводите

11:41 | 30 ноември 2022
Обновен: 12:25 | 30 ноември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Производителите на автомобили избират да затворят заводите си в Китай, тъй като ограниченията за Covid правят почти невъзможно осигуряването на някои компоненти, превръщайки дори системите със затворен цикъл, насърчавани от длъжностни лица като начин за поддържане на производството по време на блокирания, в несъстоятелни.

Volkswagen AG в понеделник заяви, че недостигът на компоненти е основната причина за решението да спре производството в завод за съвместно предприятие, който има с China FAW Group Co. в Чънду, и две от петте производствени линии в завода си в Чанчун. Германският автомобилен производител няма прогноза кога производството ще бъде възобновено и няма планове за създаване на затворени вериги, каза говорител.

Непредсказуемостта на ограниченията в Китай, особено след като огнищата на зараза достигат рекордни нива, означава, че производители на автомобили като VW в момента са изправени пред значителна несигурност във веригата за доставки, казаха източници на Bloomberg.

Без стабилно и надеждно снабдяване с компоненти е трудно да се правят каквито и да е производствени планове, да не говорим за преминаване към системи със затворен цикъл, които биха поддържали работата в заводите, казват източниците. Китайската компания за електрически автомобили Xpeng Inc. е изправена пред подобно предизвикателство, според човек, запознат със ситуацията. Li Auto Inc. забави доставката на два модела поради недостиг на компоненти, каза базираният в Пекин автомобилен производител в изявление в понеделник.

Представители на VW и Xpeng не са отговорили веднага на искания за коментар.

Използвани за първи път по време на Зимните олимпийски игри в Пекин като начин за държане на спортистите и помощния персонал отделно от населението, затворените вериги трябваше да бъдат панацеята, която да поддържа икономиката на Китай, дори когато Covid ограниченията възпират свободното движение. Въпреки че бяха ефективни в подпомагането на компании като Tesla Inc. да възобновят производството по време на блокирането в Шанхай през пролетта, системите станаха по-малко издръжливи с напредването на пандемията, като работниците са отделени от семействата си и външния свят в дългосрочен план.

Всъщност Tesla постигна своя затворен цикъл едва по-рано тази година, защото местните служители помогнаха за координирането с повече от 100 доставчици, според човек, запознат със ситуацията. Правителствата на провинциите могат да се различават по своята власт и тежест, а Шанхай е последователен поддръжник на Tesla.

Условията в затворен цикъл в китайския фабричен комплекс на основния глобален производствен партньор на Apple Inc. наскоро предизвикаха безредици, които доведоха до масово напускане на служители и жесток сблъсък с охраната. Ситуацията във фабриката – известна като iPhone City заради огромния си мащаб – показа колко нежизнеспособни са затворените вериги в дългосрочен план, като тества още повече вече изтърканата стратегия на Китай за нулев Covid.

Нарастващото недоволство сред редиците на Foxconn Technology Group сега заплашва да наруши допълнително производството в завода в Джънджоу, който произвежда по-голямата част от iPhone на Apple за доставка по целия свят.

В по-широк план, общественият гняв срещу подхода на Китай за нулева толерантност към Covid нараства, както се видя от извънредните улични протести през уикенда. Това може да направи компаниите още по-малко склонни да държат служителите ефективно затворени във фабрики за продължителни периоди.

Honda Motor Co. също спря дейността си в Ухан, първоначалния епицентър на вируса, поради въведените ограничения за движение в района. Все още не е решено дали заводът ще остане затворен до сряда, каза говорител във вторник. Honda също удължи спирането на операциите в друг завод, произвеждащ двигатели за косачки за трева в Чунцин, югозападен Китай.

Производителят на мотоциклети Yamaha Motor Co. спира частично производството в своя завод за мотоциклети в Чунцин, където на 28 ноември бяха докладвани 8721 нови случая на Covid, което го прави едно от най-големите огнища в Китай. Други японски производители на автомобили, включително Nissan Motor Co., Mazda Motor Corp. и Mitsubishi Motors Corp., казаха пред Bloomberg News, че операциите им в Китай все още не са засегнати.

Toyota Motor Corp., световен производител на автомобили номер 1, коригира производството в някои от китайските си фабрики поради множество фактори, каза говорителката Шино Ямада, отказвайки да даде подробности.

Contemporary Amperex Technology Co. Ltd., най-големият производител в света на батерии за електрически автомобили, заяви, че заводите му досега работят нормално в Китай.

Системите със затворен цикъл обикновено изискват работниците да пътуват от помещенията на място до фабриката и обратно, като стриктно избягват контакт с външни лица. VW използва такава система по-рано тази година със смесен успех. След като заключи работниците и след това установи, че доставките на необходимите авточасти също са прекъснати, VW прибягна до групови дейности по график, като доброволно събиране на боклук и филмови вечери, за да занимава хората.