Безредиците в Китай ще струват на Apple поне 6 млн. броя iPhone Pro

Заводът на Foxconn произвежда по-голямата част от устройствата iPhone 14 Pro и Pro Max - най-търсените телефони на Apple тази година

18:51 | 28 ноември 2022
Обновен: 19:08 | 28 ноември 2022
Автор: Влад Савов
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Сблъсъците между служители и охранители в основния център в китайския град Джънджоу вероятно ще свие производството на моделите Pro от гамата iPhone 14 с близо 6 млн. броя, според човек запознат с дейностите по сглобяване на устройствата.  

Ситуацията в завода остава нестабилна и изчисленията за нереализираното производство може да се променят, каза лицето, което пожела да запази анонимност, защото информацията не е публична. Много зависи колко бързо Foxconn Technology Group, тайванската компания, която управлява обекта, ще успее да върне служителите си на поточните линии след насилствените протести срещу ограниченията за борба с Covid. Ако блокадите продължат и през следващите седмици, производството може да пострада допълнително.

Съоръженията в Джънджоу бяха засегнати от демонстрации на недоволни служители и блокади заради Covid продължили седмици, докато Foxconn и местното правителство се опитваха да овладеят огнището. Хиляди служители избягаха през октомври след хроничен недостиг на храна. Те бяха заменени от нови служители, които обаче се разбунтуваха срещу заплащането и карантинните практики.

Заводът на Foxconn произвежда по-голямата част от устройствата iPhone 14 Pro и Pro Max - най-търсените телефони на Apple тази година. По-скъпите устройства компенсираха спада в търсенето на обикновените модели iPhone 14. Apple понижи общата си производствена цел до около 87 млн. броя спрямо по-ранните очаквания за 90 млн. броя, съобщи Bloomberg News.

През последните две седмици Apple и Foxconn увеличиха прогнозата си за свиването на продукцията в Джънджоу поради нарастващите смущения, каза лицето, като добави, че очакват да успеят да наваксат загубената продукция през 2023 г.

По-рано този месец анализаторите на Morgan Stanley оцениха недостига на модела iPhone Pro през тази година на около 6 млн. единици, макар че това беше преди избухването на насилието в Джънджоу миналата седмица. 

Apple и Foxconn не са отговорили веднага на запитванията за коментар.

Безредиците в iPhone City, както е известен комплексът в Джънджоу, отново показват на Apple рисковете, свързани с огромната верига за доставки в Китай. Foxconn се опита да потуши протестите, които до голяма степен бяха предизвикани от новоназначени служители, които се обявиха против строгите ограничения за борба с Covid. Производителят предложи бонус на всички работници, които решат да се върнат у дома. През уикенда тя добави още едно допълнително плащане от 1800 долара на месец за служителите на пълно работно време, които остават в завода през декември и януари.

Протестите в Джънджоу привлякоха вниманието на много хора в обществото и влошиха и без това трудната бизнес среда. Огромният комплекс приема до 200 000 работници по време на пиковия сезон за производство на iPhone. Съобщава се, че след протестите са напуснали повече от 20 000 нови служители.

Напускането на новите работници е по-малък фактор за производството, отколкото карантините, наложени на съществуващите служители поради техния опит и умения, казва друг човек, запознат с операциите по сглобяване. Foxconn активно набира допълнителни служители с помощта на държавни служители. Тайванската компания, която е най-големият работодател в частния сектор в Китай, има дългогодишен опит в наемането на десетки хиляди служители за сглобяване, особено по време на пиковия сезон.

Apple и Foxconn, известна още като Hon Hai Precision Industry Co., заявиха по-рано този месец, че доставките на най-новите им премиум iPhone-и ще бъдат по-ниски от предварително очакваните заради блокирането на производството в Китай, без да предоставят конкретни данни.

Анализаторите на Morgan Stanley разработиха и най-лошия сценарий за Apple и Foxconn, при който предприятието в Джънджоу не може да доставя никакви iPhone-и до края на годината. Това би довело до 20% недостиг в очакваните продажби на Hon Hai през текущото тримесечие, пишат анализаторите, ръководени от Шарон Ших, в изследователската бележка от 7 ноември.