Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Apple избeгна срива в сектора, Amazon шокира с прогнози за празниците

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 28.10.2022 г.

13:11 | 28 октомври 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Apple Inc. предостави достатъчно добри новини в своя тримесечен отчет в четвъртък, за да избегне съдбата на повечето технологични гиганти през този сезон на печалбите, през който нейните конкуренти видяха спад на оценките със стотици милиарди долари. Това каза Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Въпреки че продажбите на iPhone и услуги бяха по-слаби от очакваното през последното тримесечие, приходите и печалбата на Apple надминаха прогнозите на анализаторите. Компанията каза, че растежът няма да бъде толкова силен през настоящия период, но инвеститорите намериха достатъчно оптимизъм, за да повишат акциите в края на търговията в четвъртък.

Това създаде рязък контраст с Alphabet Inc., Amazon.com Inc., Meta Platforms Inc., Microsoft Corp. и други, които представиха мрачни отчети за печалбите през последните дни, изпращайки акциите си надолу.

Новината имаше негативен ефект върху акциите на Apple през следобеда, като акциите първоначално паднаха с цели 6%, но след това намалиха загубите.

През четвъртото тримесечие, което приключи на 24 септември, iPhone, водещото устройство на Apple, генерира около 42,6 млрд. долара, съобщи компанията. Анализаторите очакваха близо 42,7 млрд. долара. Услугите, като стрийминг на музика и видео, са донесли 19,2 млрд. долара. Това е доста по-малко от прогнозираните почти 20 млрд. долара.

Акциите на компанията се бяха понижили с 18% тази година преди обявяването на резултатите, въпреки че това беше по-добро представяне от това на повечето основни индекси. S&P 500 е загубил 20% през 2022 г., а технологичният индекс Nasdaq Composite е спаднал с 31%.

Amazon.com Inc. шокира Wall Street, след като прогнозира най-бавния ръст за празничното тримесечие в историята на компанията. Акциите се сринаха с около 13% в следборсовата търговия, каза Попов.

Базираната в Сиатъл компания, която пожъна рекордни печалби по време на пандемията, заяви, че продажбите през настоящия период ще нараснат само с 2-8%, тъй като купувачите намаляват разходите си в условията на икономическа несигурност. Всяка от тези цифри би била най-бавното увеличение досега за „пиковия" сезон на Amazon, когато служителите в складовете обикновено бързат да изпълнят поръчките навреме. Другите бизнеси на гиганта в електронната търговия също не са от помощ за общите резултати. Amazon Web Services, подразделението за изчисления в облаците, и рекламното звено отчетоха слаб за високите си стандарти ръст на приходите за третото тримесечие.

Акциите се сринаха до най-ниската си стойност от 87,59 долара в следборсовата търговия, след като затвориха на 110,96 долара в Ню Йорк. Последва леко стабилизиране, а в крайна сметка понижението в следборсовата сесия бе от 12,73% до 96,84 долара. Акциите се обезцениха с 33% през тази година.

Илон Мъск пое контрола върху услугата за кратки съобщения Twitter, след което уволни висшия мениджмънт на компанията, коментира още Попов.

Според Нюйоркската фондова борса търговията с акции на Twitter ще бъде преустановена от петък. На акционерите ще бъдат изплатени 54,20 долара на акция, а Twitter вече ще функционира като непублична компания.

Анализаторът Дан Айвс от управителя на активи Wedbusch заяви: „Цената на Twitter от 44 млрд. долара ще остане в историята като едно от най-скъпо платените технологични придобивания".Реалистичната стойност на платформата би била около 25 млрд. долара, предполага Айвс.

Илон Мъск вече направи първоначални изявления за посоката, в която може да развие Twitter. Според материал на американския портал Insider по време на сесия за въпроси и отговори със служители на Twitter той е казал: „Мислете за това като за WeChat в Китай, който сега е страхотен, но няма еквивалент на WeChat извън Китай". Той е  добавил, че сега има възможност да се разработи нещо подобно.

Още по темите може да гледате във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.