ООН: Крехката глобална търговска система е в риск заради формиране на приятелски мрежи

Плановете на САЩ и Европа за сдружаване имат потенциала да фрагментират допълнително международната търговия

08:32 | 1 декември 2022
Обновен: 11:12 | 1 декември 2022
Автор: Брайс Башук
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

ООН заяви, че усилията за "приятелско" производство биха могли да натежат на глобалната търговска система, за която нов доклад предупреждава, че все още е изправена пред транспортни насрещни ветрове и инфлационен натиск, свързан с войната в Русия и пандемията. 

"Търговската система е много сложна структура", заяви Ребека Грийнспан, генерален секретар на Конференцията на ООН за търговия и развитие, по време на брифинг с репортери. "Ако се опитате да се измъкнете от една част на света, създавате огромни смущения в системата. Всичко се променя."

Макар че Unctad заяви, че не вижда "доказателства за масово бягство" от тенденциите за офшоринг, плановете на САЩ и Европа за сдружаване имат потенциала да фрагментират допълнително международната търговия, според доклад, публикуван във вторник. 

Според базираната в Женева агенция смущенията, предизвикани от боевете в Украйна, вече са довели до по-високи цени на зърното и на сухотоварните превози, което е допринесло за увеличение на потребителските цени на храните с 1,2%.

В тази среда трудовите стачки представляват риск за логистичните индустрии, свързани с морския транспорт. "Изправени пред нарастващата инфлация и увеличените разходи за живот и въвеждането на автоматизация, съществуват възможности за широко разпространени вълнения", се посочва в доклада.

Все още няма изселване
През изминалата година политиците във Вашингтон и европейските столици се стремяха да намалят зависимостта си от авторитарни държави като Китай и Русия за критични стоки като храни, енергия и полупроводници.

Тенденцията беше стимулирана отчасти от свързаните с пандемията затруднения в доставките, които насърчиха много компании да преместят производството си по-близо до потребителските си пазари и да се откажат от веригите за доставки с ниски запаси.

"Истинският въпрос е дали имаме отворена или затворена регионализация", каза Грийнспан пред репортери по време на пресконференцията в Женева. "Ако търговските потоци преминат към модел на затворена регионализация, това ще доведе до по-голяма фрагментация".

Но ако линиите за доставка работят по модели на отворена регионализация, това всъщност може да подобри веригите за създаване на стойност и да доведе до по-устойчив растеж в развиващите се страни. "Това е ситуация, от която печелят всички", каза Грийнспан.

Мрачни перспективи пред търговията
Unctad прогнозира, че ръстът на общата морска търговия ще бъде 1,4% през 2023 г., без промяна спрямо тазгодишното ниво, а след това до 2027 г. ще бъде средно малко над 2% през всяка следваща година. Това е под историческата средна стойност за последните десетилетия от около 3,3% годишен ръст. 

Friend-Shoring Risks
Потъващи перспективи. Световната морска търговия се насочва към тенденция на по-нисък растеж

Според доклада забавянето се дължи на "силни макроикономически насрещни ветрове, съчетани с отслабване на китайската икономика". Политиката на Китай за нулев COVID продължава да натежава върху перспективите, тъй като свързаните със здравеопазването спирания на работа нарушиха производството, логистиката и веригите за доставки. 

Освен това войната в Украйна, трудовите стачки и неблагоприятните метеорологични явления "вещаят допълнителни проблеми за световните вериги за доставки и логистика - и за морската търговия".

"Нещата не изглеждат добре", казва Шамика Сириман, директор на отдела за технологии и логистика на Unctad. "Ерата на евтината, надеждна и свързана морска търговия може би е към своя край."

Тенденции за по-нисък растеж
В доклада се констатира, че претоварването на пристанищата като цяло намалява, а тарифите за контейнерни превози са спаднали от пандемичните си висоти, въпреки че все още са над нивата отпреди пандемията. Unctad заяви, че ставките за контейнерни превози вероятно ще продължат да намаляват с нормализирането на търговските потоци и навлизането на нови кораби на пазара.

ООН призова държавите да укрепят пристанищната си инфраструктура и да се адаптират към тенденциите в автоматизацията като средство за обръщане на спада на свързаността на морския транспорт. 

Резултатите на американските пристанища са се влошили поради "дългосрочното недостатъчно инвестиране" в пристанищната инфраструктура на западното крайбрежие на Америка, заяви агенцията. Освен това повечето пристанища в Африка, Латинска Америка и Карибския басейн "претърпяха значителни намаления" на директните връзки. 

Неотдавнашните усилия за улесняване на търговията - като цифрови митнически декларации, електронни плащания и други ускорени митнически процедури - помогнаха да се смекчи ударът от предизвикания от пандемията спад в доставките.