Комбинацията от онлайн и офлайн присъствие оформя модерната търговия

Надежда Коцинова, ръководител "Парнтьорска мрежа" в tbi bank, Георги Костов, съосновател и главен изпълнителен директор на GombaShop, Иво Тодоров, маркетинг директор на SPORT DEPOT, UpDate, 28.11.2022

15:55 | 29 ноември 2022
Автор: Николета Рилска

Модерната търговия е комбинация от онлайн и офлайн присъствие. Това важи не само за търговците, но и за самите клиенти. Около това мнение се обединиха Надежда Коцинова, ръководител "Партньорска мрежа" в tbi bank, Георги Костов, съосновател и главен изпълнителен директор на GombaShop, и Иво Тодоров, маркетинг директор на SPORT DEPOT, в рамките на форума на Investor Media Group "TECH OF TOMORROW", част от който беше излъчен в подкаста UpDate с водещ Елена Кирилова.

Костов коментира две тенденции, които „силно навлизат и се балансират“ по отношение на потребителите.

Една от тях е свързана с онлайн проучването на даден продукт, при която потребителят сравнява оферти и цени, но го купува във физически магазин (т.нар. ROBO - Research Online, Buy Offline).

Другата тенденция e в обратния ред - даденият продукт първо се намира във физическия магазин, а след това се проучва онлайн (т. нар. TOBO - Try Offline, Buy Online).

Според Коцинова подобна тенденция има и във финансовия сектор. Тя обясни, че там клиентът също може да започне онлайн или офлайн дейността си и да я довърши в обратния канал.

„Вярваме, че ръстът в такъв тип клиентско поведение тепърва предстои".

Експертът открои и разликите в поведението на клиентите от различни поколения. Коцинова посочи, че младите клиенти не искат да посещават офиси, а предпочитат "интерактивно да общуват с монитора".

Тодоров даде пример и с услугата Click and collect, при която продуктът се купува онлайн, но се взима на място във физическия магазин.

Той обясни, че по този начин стоката "се резервира" и е сигурно, че ще я получиш, като може да се вземе в удобно за клиента време.

"Ако стоката в магазина не ти хареса, тъй като си я видял онлайн, може на място да се откаже и консултантът да ти препоръча друга", допълни Тодоров.

Повече по темата слушайте в подкаста.