Войната в Украйна пренастройва търговията, цената на превоза на петрол се покачва

Санкциите на Европа влизат в пълна сила на 5 декември и това ще доведе до задълбочаване на хаоса в търговските пътища

12:53 | 20 ноември 2022
Автор: Елина Ганатра
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Приходите на петролните танкери се увеличават, тъй като санкциите, предизвикани от войната с Русия, преначертават световната търговия със суров петрол. И това ще продължи дълго.

Европа, която в продължение на десетилетия беше най-големият купувач на руски петрол, забранява покупките от Москва през следващия месец и вече ги намалява. Вместо това тези товари се насочват към Азия. В резултат на това корабите плават на хиляди километри по-далеч, което повишава жизненоважен аспект на търсенето.

"Не мога да кажа, че съм виждал досега прекъсване на търговията в такъв мащаб, какъвто имаме сега", казва Халвор Елефсен, брокер на супертанкери във Fearnley Shipbrokers UK Ltd., който работи в бранша от 80-те години на миналия век. "Този път мисля, че това е промяна на парадигмата, докато предишните геополитически събития обикновено са били краткотрайни и са се връщали към нормалния си ход по-бързо."

Според Clarkson Research Services Ltd., подразделение на най-големия корабен брокер в света, основният показател на индустрията - тонкилометрите, които представляват обемът на превозените товари, умножен по разстоянието, което те изминават, се очаква да нарасне с 4,3 % през тази година. В петък дневните приходи на най-големите супертанкери в бранша достигнаха 99 628 долара, което е четири пъти повече от средната стойност за последните четири години, по еталонния за пазара маршрут.

Пазарът на товарни превози ще остане силен през 2023 и 2024 г., главно поради "структурните" промени в търговските потоци, казва Фредерик Нес, анализатор в SEB.

Товарите, които обичайно се транспортираха през Балтийско море, за да достигнат до северноморското пристанище Ротердам, сега плават до Индия и Китай на два или три пъти по-голямо разстояние.

"Новите търговски маршрути, разработени в резултат на войната, са огромен стимул за една индустрия, в която през по-голямата част от тази година увеличението на капацитета беше de minimis и ще продължи да бъде такова през следващите няколко години", казва Джон Чапъл, старши управляващ директор в Evercore ISI.

Допълнителен натиск

Тъй като търсенето на петрол се очаква да се увеличи през следващата година, а запасите в развитите страни са на 18-годишно дъно, страните може да станат по-зависими от вноса, каза Омар Нокта, управляващ директор и водещ изследовател на корабоплаването в Jefferies LLC. Това ще доведе до допълнително натоварване на танкерната индустрия при доставките.

Малко вероятно е да има някаква отсрочка от нарастващите разходи за превоз под формата на по-голям транспортен капацитет, тъй като възрастта на флота от танкери непрекъснато нараства, което засилва натиска за бракуване. Средният плавателен съд е построен преди 12 години, което означава, че флотът е най-старият от 2004 г. насам, според данни на Clarkson.

Обикновено корабите се доставят две години след като са поръчани, а поръчките за нови кораби са близо до исторически минимум, каза Ларс Бастиан Остеренг, корабен анализатор в Arctic Securities ASA. Обикновено танкерите се рециклират след около 20-25 години, но като се има предвид възрастта им, танкерният флот ще се свие, ако това се случи сега.

Залагайте

Според оценките на Ness тарифите на VLCC ще се повишат до 56 000 долара на ден през 2023 г. и 60 000 долара през следващата година. Това е повече от средните 33 000 долара през последното десетилетие.

Тази зима обаче според Нокта ставките от 100 000 долара на ден са добре поддържани и вероятно ще се повишат до 150 000-200 000 долара на ден. Той също оценява, че пазарът ще остане по-силен за по-дълго време.

Санкциите на Европа влизат в пълна сила на 5 декември, след което блокът ще трябва да спре почти изцяло вноса по море, което ще доведе до задълбочаване на хаоса в търговските пътища.

"Свитото предлагане, подготовката за крайния срок 5 декември, сезонността - всичко това сочи в правилната посока", каза Брайън Галахър, ръководител на отдела за връзки с инвеститорите в Euronav NV, един от най-големите собственици на танкери за суров петрол в света. "Наистина вярваме, че всичко това е дълготрайно."