Русия едва ли ще изплаща искове срещу нейни петролни танкери от неприятелски страни

Събирането на обезщетение за щети, причинени при превоза на руски петрол, ще стане много по-трудно, пише Джулиан Лий за Bloomberg

19:25 | 18 ноември 2022
Автор: Джулиан Лий
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

След две седмици ще стане много по-трудно да се получи обезщетение за всякакви щети, причинени от танкери, превозващи руски суров петрол.

Европа и Обединеното кралство са големи доставчици на морска застраховка, както и на посредничество, финанси, класификация на кораби и други услуги, които правят възможно движението на петрол по света. Те също са седалище на много от плавателните съдове, които се занимават с търговията. Гръцките компании са най-големите собственици на танкери в света.

След 5 декември тези кораби вече няма да могат да превозват руски суров петрол и услугите няма да бъдат достъпни за нито един кораб, който го прави, европейски или не, освен ако цената, платена за товара, е под все още необявения таван цена. Два месеца по-късно забраните ще бъдат разширени и за рафинираните продукти.

Изглежда много вероятно по-голямата част от износа на Русия да се превозва на нейни собствени кораби, такива на останалите ѝ клиенти или нарастваща флотилия от остарели танкери, собственост на малко известни компании, регистрирани в юрисдикции, които не са известни със своята откритост или прозрачност.

Кой ще застрахова тези кораби и какво ще означава това за потенциалните ищци?

Ако си мислите за искове по морска застраховка, свързани с петрол, вероятно се сещате за потъването на Sanchi край бреговете на Китай през януари 2018 г. или, по-вероятно, крушението на Exxon Valdez край Аляска през 1989 г.

Потъването на Sanchi струва на застрахователите близо 200 милиона долара, цифра, която се запази ниска, тъй като нямаше замърсяване на бреговата линия от останките. Катастрофата на Exxon Valdez, която покри 1200 мили от бреговата ивица на Аляска с нефт, струва на собственика на кораба около 3,5 милиарда долара преди наказателните обезщетения, от които 780 милиона долара са възстановени от застрахователите.

Но тези големи бедствия представляват малка част от исковете в корабоплаването. Повечето са много по-малки и обикновено остават незабелязани извън участващите компании.

Не е ясно как и дори дали ищците ще получат пари за загуби, причинени от танкер, превозващ руски суров петрол. Това трябва да е повод за безпокойство за всяка страна, чиито пристанища или брегови линии могат да бъдат изложени на риск.

Танкерите, превозващи руски суров петрол, няма вероятност да акостират в „неприятелски“ страни, но със сигурност ще преминат близо до техните брегови линии, независимо дали това е, когато излизат от Балтийско море през датските проливи или пресичат Ламанша.

Руските петролни танкери вече са застраховани от "Ингосстрах", четвъртият по големина общ застраховател в страната, който вече покрива около 2000 кораба. Също така е вероятно компанията да обхване голяма част от така наречения „сенчест флот“ от танкери, които се очаква да продължат да превозват руски суров петрол следващия месец. Това поражда безпокойство.

Първият проблем се върти около способността на компанията да посрещне всеки наистина голям иск в резултат на загуба на кораб, чийто товар е изхвърлен на брега на плажовете. Ако тези плажове са, да речем, в Обединеното кралство или страна от ЕС, каква е вероятността исковете срещу собственика или наемателя на кораба да бъдат успешни?

Вторият въпрос е дали руското правителство ще разреши на "Ингосстрах" да урежда искове от „неприятелски“ страни? И ще могат ли компаниите или правителствата в тези страни да получават плащания от "Ингосстрах"?

Санкциите на ЕС забраняват завинаги предоставянето на услуги, включително застраховка, на кораб, който превозва товар руски суров петрол, закупен на цена над тавана. Така че собствениците, както настоящите, така и бъдещите, ще трябва да приемат руско покритие до края на живота на кораба, освен ако санкциите не бъдат отменени.

Корабите трябва да носят „синя карта“, доказваща, че имат застраховка, призната от Международната морска организация. Тези карти осигуряват увереност на пристанищата — и всеки друг във веригата на доставки — че корабът има подходящо покритие. Руските застрахователи за защита и обезщетения могат да предоставят тези карти, но след това зависи от отделните пристанища да решат дали наистина демонстрират ниво на покритие, което е задоволително. И те ще трябва да имат предвид, че в крайна сметка може да се наложи да поискат от руската държава да плати.

Индия е готова да поеме този риск. Пристанищните власти ще приемат покритие за отговорност за чуждестранни кораби, предоставено от "Ингосстрах" срещу рискове, включително петролни разливи и сблъсъци. Компанията е сред списък от 15, които не са част от Международната група от P&I клубове, одобрени от индийското правителство.

Китай също е вероятно да приеме руско застрахователно покритие за танкери, разтоварващи се в неговите пристанища.

И двете държави вероятно ще получат плащане в случай на предявяване на искове. Но не съм толкова сигурен, че искове на европейските страни, Обединеното кралство или САЩ ще бъдат посрещани толкова добре.

Джулиан Лий е петролен стратег на Bloomberg First Word. Преди това е работил като старши анализатор в Центъра за глобални енергийни изследвания.