Китайските рафинерии поискаха помощ от властите, за да продължат вноса на руски петрол

Китай е световен лидер по внос на нефт и нефтопродукти и не за първи път ще си сътрудничи със санкционирани режими като Иран и Венецуела

11:45 | 16 ноември 2022
Обновен: 12:44 | 16 ноември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-големите китайски петролни компании поискаха помощ от централното правителство в Пекин, за да продължат да внасят руски петрол и след като влязат в сила санкциите срещу Москва в началото на декември, пише Bloomberg.  

Държавните нефтопреработвателни предприятия се притесняват за способността си да разработят каналите за плащане, логистиката и застраховките, които са им необходими, за да продължат да купуват нефт от Русия и след 5 декември, заявиха запознати с въпроса, които помолиха да не бъдат идентифицирани, тъй като информацията не е публична.

Някои от обсъжданите решения включват увеличаване на обема на руския петрол, транспортиран по тръбопроводи, създаване на специална банка, която да се занимава с плащанията и да поддържа връзка с Москва, както и увеличаване на преноса по море, за да се преодолее предизвикателството на директните доставки между продавача и купувача, казват източниците.

Тъй като Европейският съюз ще забрани финансирането, застраховането и транспортирането на руски суров петрол след три седмици - освен ако не бъдат изпълнени условията за освобождаване от санкциите - азиатските вносители търсят обходни пътища, които не включват банки, застрахователни компании и корабособственици от блока. Искането за помощ от страна на китайските рафинерии отразява загрижеността, че ако не получат помощ, за тях може да е трудно да поддържат притока от руски суров петрол.

Не е ясно дали някой от тези варианти ще бъде приложен. Министерството на търговията и Министерството на външните работи на Китай не отговориха веднага на имейлите с молба за коментар.

Нараства зависимостта

През юли JPMorgan Chase & Co. предупреди за най-лошия сценарий - петролът да достигне "стратосферните" 380 долара за барел, ако западните санкции накарат Русия да наложи ответни съкращения на добива. Неотдавна обаче президентът Байдън подчерта, че е важно доставките на руски петрол да не спират, за да се предотврати шок в предлагането, който би довел до рязко покачване на цените.

Джанет Йелън заяви тази седмица, че китайският и индийският внос на руски петрол е в съответствие с целта на Америка. Министърът на финансите на САЩ мобилизира подкрепа за ограничаване на цените на петрола, което би освободило руските доставки от европейските санкции, въпреки че подробностите по инициативата все още са ограничени.

По данни на агенция Bloomberg през седемте дни до 11 ноември Русия е доставяла по 2,9 млн. барела суров петрол дневно. Обемът на руския суров петрол, насочен към Азия, е достигнал 2,01 млн. барела дневно на четириседмична база, като Китай и Индия са купували по-голямата част от товарите.

Заобиколни маршрути

Китай е световен лидер по внос на нефт и нефтопродукти и не за първи път ще си сътрудничи със санкционирани режими като Иран, тъй като продължи да внася от производителя от ОПЕК и от венецуелската държавна петролна компания PDVSA въпреки търговските ограничения, наложени по време на управлението на Обама.

Китайците са използвали местна финансова структура, известна като Bank of Kunlun, за да работят с Техеран, като са консолидирали всички дейности в една вътрешнофирмена структура, която продължава да работи, след като е била обект на санкциите на САЩ.

По отношение на логистиката лицата заявиха, че китайските държавни рафинерии се притесняват за застраховането на товари и превози, тъй като големите европейски компании започват да се дистанцират от търговията. Те също така подчертаха предизвикателствата, свързани с т.нар. презастраховане, което представлява прехвърляне на част от отговорността от един застраховател на друг, за да се подпомогне управлението на експозицията към големи искове.

За да се намалят пречките, китайските и индийските рафинерии може да купуват руски петрол на т.нар. доставна основа, като оставят на продавачите да осигурят кораби и застраховки. Купувачите могат също така да получават петрол на или под цената, определена от САЩ и техните съюзници от Г-7, и да спазват други условия на руския ценови таван - политика, която нито Пекин, нито Ню Делхи са подкрепили досега.