Светът все пак може да има нужда от намаляване на добива на руски петрол

Ако търсенето продължи да отслабва, петролните пазари ще пренебрегнат задаващите се санкции срещу руския суров петрол, пише Джулиан Лий за Bloomberg

20:20 | 7 ноември 2022
Обновен: 07:33 | 8 ноември 2022
Автор: Джулиан Лий
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Светът е напът да загуби много руски суров петрол, когато в началото на декември влязат в сила санкциите на Европейския съюз и исканият от САЩ таван на цените. Това може да не е чак толкова лошо.

Колко голяма може да е загубата? Може би много по-малко, отколкото мнозина се опасяват.

Страните от ЕС ще спрат по-голямата част от морския внос на руски суров петрол на 5 декември, като потоците по тръбопроводи към Полша и Германия ще спрат до края на годината. Доставките за Европа вече са намалели наполовина от това, което са били преди президентът Владимир Путин да изпрати войските си в Украйна през февруари, като по-голямата част от останалите са пренасочени към Китай, Индия и Турция.

В зависимост от това колко успешна е Москва в намирането на нови купувачи - танкер с нейния суров петрол току-що беше разтоварен в рафинерията Ruwais в Абу Даби, потенциално отваряйки нов пазар - санкциите на ЕС ще намалят потоците най-много със 700 000 барела на ден. През миналата година доставките по тръбопровода за Полша и Германия са били около 650 000 барела на ден. Така че общият обем пряко изложен на риск би бил максимум около 1,35 милиона барела на ден.

По-голямото безпокойство е, че забраните за предоставяне на транспорт, застраховки и други услуги за търговията с руски петрол могат да намалят потоците към неевропейските страни, където са заложени много по-големи обеми. Но става все по-вероятно те просто да насочат търговията към неевропейски кораби, застраховани в Русия или страната купувач.

Таванът на цените, защитаван от САЩ, има за цел да осигури предпазен клапан, който позволява на купувачите да запазят достъпа до европейски кораби и застраховка, ако цената, която плащат за товара, е под ниво, което все още не е определено.

Съмнявам се, че ще има някакво реално въздействие. Страните, които са подписали ограничението, също са забранили покупките на руски суров петрол. Купувачите, които не са се включили, няма да са склонни да го направят. Русия многократно е заявявала, че няма да продава петрол на страни, които ограничават цените, и няма санкции за избягване на инициативата на САЩ.

Останалите купувачи от Русия може да получат незначителен лост за преговори, но това се дължи на намаляващия набор от рафинерии, желаещи да преработват суровия петрол от Русия, а не на ограничението. Китай, Индия и Турция, сега най-големите купувачи на руски суров петрол, няма да рискуват търговията, за да угодят на Вашингтон.

Така че не мисля, че потоците от руски суров петрол към неевропейските страни ще бъдат засегнати от санкциите.

Може да се окаже, че светът ще се справи много по-лесно със загубата на най-много 1,35 милиона барела на ден руски суров петрол, отколкото се опасяваше, когато санкциите бяха предложени за първи път. Всъщност може и да я приветства.

От страна на предлагането, намалението на добива от групата производители на петрол ОПЕК+, в която Русия е ключов член, няма да се доближи до цифрата от 2 милиона барела на ден, която те обявиха миналия месец. Повечето анализатори оценяват действителното намаление на около половината от това ниво. Мисля, че то може да бъде още по-малко, след като вземете предвид възстановяването на производството в Казахстан и Нигерия, което ще компенсира реалните съкращения на производството, които вероятно ще бъдат направени само от Саудитска Арабия, Кувейт и Обединените арабски емирства.

От другата страна на баланса потреблението на петрол намалява, ударено от високите цени, силния щатски долар и решимостта на централните банки да се борят с необузданата инфлация, дори за сметка на икономическия растеж.

Ръсел Харди, главен изпълнителен директор на най-големия независим търговец на петрол в света Vitol Group, казва, че „ще продължим да наблюдаваме намаляване на търсенето още няколко месеца“. Ед Морс, глобален ръководител на изследванията на суровините в Citigroup Inc., отбелязва, че търсенето на петрол е „намаляло в целия свят“.

Повторното отваряне на китайската икономика може да промени тази картина, но в петък се оказа, че надеждите за облекчаване на китайските Covid ограничения може да са преждевременни, според Bloomberg Intelligence.

Международната агенция по енергетика, която очаква глобалното търсене на петрол през текущото тримесечие да бъде с 300 000 барела на ден под същия период на миналата година, намали прогнозата си за потребление през следващата година с 550 000 барела дневно.

За да балансира търсенето и предлагането, светът ще се нуждае от 29 милиона барела на ден суров петрол от членовете на Организацията на страните износителки на петрол през следващите месеци, дори със загубата на 1 милион барела на ден от руските доставки от декември. Със скромно възстановяване на производството в Нигерия, което вече е в ход, това е почти точно толкова, колкото групата вероятно ще добива, ако нейните членове не надхвърлят новите си цели.

Ако руското предлагане не спадне, на пазара на суров петрол изглежда ще има излишък през следващите месеци.

Джулиан Лий е петролен стратег на Bloomberg First Word. Преди това е работил като старши анализатор в Центъра за глобални енергийни изследвания.