В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Русия и липсата на свободен капацитет поддържат безсилието на ОПЕК+

Джулиан Лий, петролен стратег за Bloomberg First Word, бивш старши анализатор в Centre for Global Energy Studies, "В развитие", 09.08.2022 г.

16:05 | 9 август 2022
Обновен: 16:32 | 12 август 2022
Автор: Даниел Николов

Увеличението на добива на петрол на ОПЕК+ със 100 хил. барела на ден означава незначителни допълнителни количества за отделните страни членки. Картелът е притиснат както от недостатъчния си свободен капацитет, така и от нуждата да задържи Русия като член, и не може да удовлетвори исканията за повече количества. Търсенето на петрол вероятно ще бъде понижено през втората половина на 2022 г. и през 2023 г. Това коментира Джулиан Лий, петролен стратег за Bloomberg First Word, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Русия не иска други производители да продават петрола, който Русия не може да продава заради санкциите. ОПЕК+ има огромен интерес да запази Русия като свой партньор - ето защо Русия запазва голямо влияние в групата."

Русия е най-големият производител на петрол след САЩ и Саудистка Арабия, но САЩ - със своя предимно частен петролен сектор - никога няма да станат част от междуправителствена организация, която да управлява петролните ресурси, обясни Лий.

"В миналото имаше период, когато Русия и Саудитска Арабия бяха конкуренти в продължение на десетилетия. Бидейки начело на ОПЕК, Саудитска Арабия ограничаваше доставките, ако преценеше, че петролът е станал твърде скъп - през това време Русия добиваше колкото може повече и на практика печелеше на гърба на ОПЕК. През последните четири-пет годдини бяха положени огромни усилия Русия да бъде привлечена в по-голямата група на ОПЕК+, за да се ограничи нейния добив и да се балансира търсенето и предлагането. Сега Саудитска Арабия иска да избегне ситуацията, в която Русия напуска ОПЕК+ и отново става конкурент - така че, Русия ще може да налага своите искания."

От гледна точка на производителите ситуацията със свободния капацитет е много сериозна - повечето въобще не могат да увеличат своя добив, а Саудитска Арабия и Русия не могат да увеличат с много - вероятно до 2 млн. барела на ден общо, смята Лий. Картелът е предпазлив да не добавя свободния си капацитет прекалено рано в случай, че се появят нови проблеми - като спиране на производството на Либия например. Влиянието на ОПЕК+ ще се увеличи в бъдеще, особено ако има дълбока рецесия - в такъв случай групата ще трябва да намали своя добив

Руският износ на петрол и рафинирани продукти се увеличи веднага след нахуването на Москва в Украйна, но тази тенденция се обърна напоследък и количествата са се върнали на нивата от януари-февруари тази година. Голямата промяна е в посоките на потоците на руския петрол, коментира Лий.

Русия е загубила почти две трети от своя северноевропейски пазар и за сметка на това изнася повече за Индия. Сега руският петрол трябва да изминава много по-големи разстояние от балтийските пристанища, дори през Арктика, и да се продава с отстъпка, но това не изкривява особено световната ценова динамика.

По-ниската цена на руските сортове не влияе особено на цените на Brent или West Texas Intermediate, но означава големи печалби за рафинериите в Китай и Индия, каза Лий. На Иран се е наложило да намали цените за количествата за Китай, но Саудитска Арабия обяви увеличени цени за азиатските пазари, което показва, че не е толкова зависима от решенията в Москва. От своя страна Европа замества руския петрол с такъв от Близкия Изток и Африка.

Според Лий ЕС е трябвало да отговори на инвазията на Русия в Украйна, но цената на замяна на основния източник на енергийни ресурси за континента ще бъде изключително висока, каза Лий.

"Самите санкции може и да не променят възгледите на президента Владимир Путин и неговото обкражение относно Украйна. Вероятно санкциите няма да принудят Русия да се изтегли от Украйна, но въпросът за ЕС е къде ще тегли чертата и дали ще има и каква може да е следващата стъпка на Путин - в балтийските страни или Полша. Трудно е да се каже дали [санкциите] са стратегическа грешка - решението е много скъпо, но това не значи, че е грешно."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.