Волатилността на пазара: как ОПЕК запя старата песен, но с напълно обратен текст

Производителите на петрол искат по-високи цени и както винаги, обвиняват „спекулантите“ за пазар, който не харесват, пише Джулиан Лий

07:58 | 30 август 2022
Обновен: 19:08 | 30 август 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман Ал Сауд не е от неспособните, когато става въпрос за създаване на движения на петролния пазар. Няколко добре подбрани думи и намек за съкращения на добивите, които предстоят - и Brent се завърна над 100 долара за барел в рамките на малко повече от 24 часа. Но аз съм озадачен от най-новата му логика, пише Джулиан Лий в свой коментар за Bloomberg.

Изглежда, че министърът полага вината за отстъплението на петрола от последните си максимуми в краката на същите хора, които предшествениците му обвиниха за минали движения в обратна посока. Най-вероятната истина е, че кралството просто иска по-високи цени на петрола.

"Пазарът на петрол е попаднал в самоподдържащ се порочен кръг с много малка ликвидност и изключителна променливост", каза той.

Това, което има предвид, е, че няма достатъчно хора, които търгуват на фючърсните пазари за петрол. Това е странно предложение от страна на саудитския министър на петрола. Кой иска той да бъде по-активен в търговията с петролни фючърси?

През повечето от 30-те години, които следя ОПЕК и пазара на петрол, групата се оплаква, че „спекулантите“ водят цените на петрола, когато се движат твърде далеч или твърде бързо, в една посока. Тази група включва всички, които търгуват с петролни фючърси, без изобщо да възнамеряват да доставят или приемат доставка на физически барели с петрол.

Далеч от това, че има твърде много спекуланти, движещи цените, които не са оправдани от физическия пазар, изглежда, че оплакването сега е, че има твърде малко спекуланти, или може би просто твърде малко, които са бичи настроени.

Може би министърът на енергетиката иска да види повече производители на петрол, които търгуват на фючърсните пазари, за да хеджират производството си и да дадат по-точно отражение на пазарните основи. Може би Saudi Aramco, най-големият производител на петрол в света, би искал да води пътя, като започне да използва самите фючърсни пазари.

ABS, както министърът на петрола е широко известен, продължава, че тези неликвидни пазари „могат да дадат фалшиво чувство за сигурност в моменти, когато резервният капацитет е силно ограничен и рискът от тежки прекъсвания остава висок“.

Ако разбирам какво казва той, това означава: пазарът на физически петрол е много по-затегнат, отколкото се предполага от фючърсните пазари, които генерират заглавията на междинните цени на Brent и WTI. Решението на принца за този неуспех да разпознае истинския недостиг на физическия пазар е да подсказва, че групата на производителите може да намали производството, като по този начин затяга условията на физическия пазар още повече. Новинарската агенция на Саудитска Арабия, отразявайки интервюто Bloomberg с ABS, дори направи заплахата от спад на добива заглавието на статията си.

Но не успявам да разбера как съкращаването на продукцията на уж затегнат пазар може да бъде в интерес на стабилността. Ако пазарът вече няма физически сурови доставки, намаляването им по-нататък просто ще задълбочи недостига.

Пазарите на петрол изведнъж ли са станали по-волатилни? Движенията на цените през последната година биха предположили, че не.

От началото на декември цените на суровия петрол се повишиха с 86%, достигайки връх през март. Но очевидно пазарът е бил достатъчно стабилен, за да могат производителите на OПЕК+ да се придържат в достатъчна степен към бавното си и стабилно увеличение на производствените цели. След скока, предизвикан от нахлуването на Русия в Украйна, Brent остана над 100 долара за почти целия период между началото на март и началото на август. Но този вид на стабилност е измамна. Цените се придвижиха с повече от 5 долара за барел за ден 20 пъти през изминалата година, 19 от тях бяха през този период, другият беше през ноември, когато вариантът Омикрон на Covid-19 завладя заглавията в медиите.

След това, в началото на август, Brent спадна от 110 долара за барел до 92 долара за малко за две седмици, спад от 16%. Този спад е достатъчен, за да предизвика забулената заплаха от съкращаване на продукцията - заплаха, която е вярно повтаряна от повечето други членове на групата на производителите на петрол.

Разбира се, думите на ABS може да имат много малко общо със стабилността на пазара и много общо с поставянето на етаж под цените на петрола на пазар, който се притеснява повече за перспективите за рецесия в няколко основни консуматори на петрол, отколкото за адекватността на доставките на петрол.

Най-просто казано, саудитците искат по-високи цени на петрола и както винаги, те поставят вината върху „спекулантите“ или отсъствието им, за условията на пазар, който не харесват.

Джулиан Лий е петролен стратег на Bloomberg First Word. Преди това е работил като старши анализатор в Центъра за глобални енергийни изследвания.