Танкери в Босфора: ход на Турция засили санкциите на ЕС срещу руския петрол

Турция ще изисква подробности за застраховката на танкерите, преминаващи през Босфора

15:18 | 17 ноември 2022
Обновен: 15:20 | 17 ноември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Турция ще изисква от петролните танкери, преминаващи през нейния ключов пролив Босфора, да предоставят доказателство, че имат адекватна застраховка, ход, който може да има последици за гигантската програма на Русия за износ на суров петрол.

Корабите, превозващи петрол през водния път и близкия пролив Дарданели, ще трябва да предоставят писмо от своя застраховател, в което се казва, че ще бъде осигурено покритие за това конкретно пътуване на кораба и товара, се казва в съобщение на турското министерство на транспорта.

Правилата ще се прилагат от 1 декември, само няколко дни преди Европейският съюз и Обединеното кралство да започнат агресивни санкции върху доставките на руски петрол, които драматично ще засегнат наличието на стандартна застраховка в индустрията.

Директор от институцията, управляваща морския трафик, потвърди писмото и каза, че мотивът зад него е да се съобразят със санкциите на ЕС, въпреки че Турция не е част от тях.

Той каза, че този ход може да повлияе на руските танкери, ако те имат трудности да получат необходимата защита и застраховка за обезщетение, която покрива собствениците срещу задължения като петролни разливи. Мярката трябва да повиши морската безопасност по протежението на турските проливи, каза той.

Съгласно санкциите на ЕС и Обединеното кралство корабите все още ще могат да получат стандартно покритие за индустрията, при условие че транспортираните товари са закупени под таван на цените, който все още не е определен.

Турските проливи са жизненоважен воден път за големи количества стоки, изнасяни от Черно море, включително петрол от Русия и Казахстан.

Ако кораби плават през проливите незастраховани, може да има значителни щети по водния път и корабният трафик може да спре, ако незастрахован кораб претърпи инцидент, се казва в съобщението. В резултат на това, официално писмо, гарантиращо застрахователно покритие, се счита за решение на този проблем.

Международната група на P&I клубовете е базирана в Лондон и организира покритието на 95% от глобалния танкерен флот. Флотът също така разчита на Европа за презастраховане.