Кризата с природния газ в Европа предизвиква глобална битка за танкери

Чартърните ставки и цените на новите танкери за втечнен природен газ рязко нарастват, тъй като Европа търси алтернативи на ограничените доставки на руски газ

18:05 | 23 август 2022
Обновен: 18:05 | 23 август 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Енергийната криза в Европа отприщи световна битка за танкери за природен газ, която доведе до недостиг на кораби и допълнително повиши рекордните цени на горивото, пише Wall Street Journal.

През тази година европейските държави увеличиха покупките на втечнен природен газ от САЩ, Катар и други източници, тъй като Русия намали доставките за континента. Те се конкурират с колегите си от Южна Корея и Япония - където търсенето на газ нарасна по време на горещата вълна, за ограничено количество доставки, превозвани от ограничен брой кораби.

Тази борба доведе до увеличаване на поръчките за нови танкери за транспортиране на втечнен природен газ - специализирани кораби с дължина на три футболни игрища - както и на тяхната цена. Цените за наемане на съществуващи танкери също скочиха, което спомогна за достигане на рекордни цени на газа в Европа и Азия.

Цените на газа в Европа скочиха с още 15% в понеделник, след като Русия заяви, че ще затвори временно голям газопровод за неочаквана поддръжка по-късно този месец. Поскъпването в Европа доведе до ръст на пазара на природен газ в САЩ с 3,7 % до най-високото му ниво от 2008 г. насам. Търговците очакват цените на газа и тарифите на танкерите да нараснат още повече, ако Китай, където търсенето беше намалено заради свързаните с Covid ограничения, се върне на пазара преди зимата.

Надпреварата за осигуряване на танкери е още един знак за пренареждането на световната енергийна карта след нахлуването на Русия в Украйна. Войната засили конкуренцията за ограничени енергийни доставки, преориентира стоковите потоци и раздроби части от световния пазар на нефт и газ, като поддръжниците и противниците на Русия плащат различни цени.

Втечненият природен газ и танкерите, които превозват горивото, бяха много търсени още преди конфликта, тъй като екстремните климатични условия ограничиха производството на електроенергия от ВЕЦ, а много икономики се стремяха да се откажат от въглищата, за да намалят въглеродните емисии. Войната ускори тази тенденция.

Преди войната Русия покриваше 40% от доставките на газ за Европейския съюз, най-вече чрез мрежа от тръбопроводи. Предвид факта, че ще е необходимо време за модернизиране на тръбопроводната мрежа на континента, за да може тя да приема внос от други близки износители, основната краткосрочна алтернатива е втечненият природен газ, който може да се купува от по-отдалечени производители и да се транспортира, макар и на по-висока цена.

При производството на втечнен природен газ газът се охлажда до минус 260 градуса по Фаренхайт и се свива до течност, която може да се съхранява и транспортира до терминали. Там той се връща в газообразно състояние и се използва за захранване на фабрики и отопление на домове.

Само един танкер за втечнен природен газ може да бъде нает за един рейс в Азия след два или повече месеца, каза Джейсън Фиър, ръководител на отдела за бизнес анализи в Poten & Partners, корабен брокер. В Атлантическия океан няма нито един.

"Всичко там ще бъде изкупено", каза Тоби Копсън, ръководител на отдела за търговия и консултации в базираната в Шанхай компания Trident LNG.

"На практика Европа и Азия наддават една срещу друга и поддържат пазара."

Борбата за кораби добавя още едно предизвикателство за Европа, където правителствата се надпреварват да запълват хранилищата преди отоплителния сезон, а компаниите са подложени на натиск от високите цени на газа. Русия ограничи доставките за Германия по ключовия газопровод "Северен поток" до 20% от капацитета му, обвинявайки за това западните санкции. Германски и европейски официални лица нарекоха това ограничаване икономическа атака.

По данни на Spark Commodities в условията на наплива за газ дневните чартърни ставки за съществуващи танкери, които търговците ще използват между средата на септември и средата на ноември, са се повишили до 105 250 долара на ден, в сравнение с 64 000 долара сега и 47 000 долара преди година за плавателни съдове, пътуващи от САЩ за Европа.

През юни тарифите бяха над 100 000 долара на ден, след което спаднаха, когато пожар в съоръжение за износ на втечнен природен газ в САЩ намали износа и търсенето на кораби. Анализатори и търговци очакват те да се възстановят, тъй като търговските дружества са резервирали много повече кораби на дългосрочна основа, за да са сигурни, че могат да превозват втечнен природен газ, което от своя страна намалява броя на плавателните съдове, които са на разположение веднага.

За да избегнат бъдещи измами, търговците започват да купуват кораби. Според Стивън Гордън, управляващ директор на базираната в Лондон корабна компания Clarkson, досега през 2022 г. клиентите са отпуснали 24,1 млрд. долара за поръчки на нови танкери за втечнен природен газ - включително поръчки за осем кораба през август. Те вече са надхвърлили целогодишния рекорд от 15,6 млрд. долара от 2021 г.

Понастоящем 257 кораба са в списъка с поръчки в световен мащаб, според консултантската фирма Rystad Energy. Корабособствениците в Южна Корея, която е най-големият производител на танкери за втечнен природен газ в света, нямат свободен капацитет за нови поръчки до 2027 г., изчислява Rystad.

Сред най-големите купувачи на танкери за втечнен природен газ е Катар, един от най-големите износители на втечнен природен газ в света. Това малко кралство в Персийския залив се очертава като една от най-големите надежди на Европа да се откъсне от руския газ и европейските държави водят разговори с него за дългосрочни договори за втечнен природен газ.

Търсенето на танкери повиши цената на новите плавателни съдове. За инфлацията на танкерите допринасят и нарастващите цени на стоманата и ограниченият капацитет на корабостроителниците, като според Rystad цените на новопостроените кораби се доближават до 240 млн. долара за кораб от 190 млн. долара преди година.

По-високите цени на танкерите и повишаващите се тарифи за наемане на кораби се отразяват на веригата за ценообразуване на втечнения природен газ и повишават и без това високите цени на газа в световен мащаб, казва Каушал Рамеш, анализатор в консултантската фирма.

Нарасна и търсенето на т.нар. плаващи съоръжения за съхранение и регазификация, които често представляват преустроени танкери за втечнен природен газ, закотвени на брега. Изграждането на тези съоръжения, познати като FSRU, е по-бързо от изграждането на специален терминал за втечнен природен газ, което обикновено отнема години.

В момента в Европа се планира изграждането на 14 FSRU. Цените за наемане на FSRU в някои случаи са се повишили до 200 000 долара на ден, което е повече от два пъти над цената в началото на 2021 г., според Rystad.

Германия, която от години е зависима от евтиния руски тръбопроводен газ, не разполага с нито един терминал за втечнен природен газ. Сега Берлин планира да подготви два такива FSRU до края на годината, а през следващата година - още няколко.

Танкерите са печелили по над 40 000 долара на ден през последните 14 седмици - постижение, което не е било постигано от началото на 1997 г., според данни на Clarkson Research Services Ltd., подразделение на най-големия корабен брокер в света, информира Bloomberg. 

Макар че цените на суровия петрол започнаха да спадат на фона на нарастващите опасения от рецесия, според анализатори по-нататъшно изкривяване на руските потоци може да допринесе за скока по-късно тази година.