ЕС търси как да предотврати търговската война със САЩ заради зелените субсидии

Европейската комисия подготвя фонд за суверенитет на ЕС в подкрепа на ключови индустрии, които могат да бъдат финансирани чрез съвместни заеми

20:00 | 25 ноември 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Министрите от ЕС казват, че времето изтича за разрешаване на влошаващия се спор със САЩ относно зелените субсидии на Вашингтон в размер на 369 милиарда долара, докато се стремят да предотвратят трансатлантическата търговска война.

Брюксел и Вашингтон създадоха работна група за справяне с въздействието на Закона за намаляване на инфлацията (IRA) и неговата подкрепа за произведени в САЩ стоки, но европейските столици стават все по-нетърпеливи от липсата на напредък.

Йозеф Сикела, чешкият министър, който председателства среща на министрите на търговията от ЕС в Брюксел в петък, каза пред Financial Times, че иска решения до следващата среща на отделния двустранен Съвет по търговия и технологии (TTC) на 5 декември.

„Това, което е важно за нас, е, че САЩ са наясно с нашите опасения и работната група трябва да изработи решение, което ще бъде приемливо и за двете страни“, добави той. „Ще се фокусираме върху разполагането на определени решения за TTC на 5 декември.“

Неговите коментари подчертават нарастващото безпокойство в ЕС относно мащаба на схемата за субсидиране на САЩ и опасенията, че неуспехът да се получат по-добри условия за ЕС може да доведе до сериозен спор в момент, когато и двете страни трябва да дадат приоритет на трансатлантическото единство в лицето на за нахлуването на Русия в Украйна.

Лизе Шрайнемахер, холандски министър на търговията, описа IRA като „много тревожен“, добавяйки: „Искам да избегна търговска война по всякакъв начин. Никой няма полза от търговска война."

IRA предоставя данъчни кредити и субсидии за потребители и компании в САЩ за продукти като електрически превозни средства, вятърни турбини и зелен водород, докато САЩ се опитват да намалят своите въглеродни емисии, като същевременно създават работни места. Повечето са налични само за продукти, произведени основно в САЩ.

Законът влиза в сила на 1 януари, но няколко компании от ЕС вече казаха, че ще изберат САЩ, а не ЕС за следващата си инвестиция. Цените на енергията са далеч по-ниски в САЩ, добавяйки допълнителен притегателен фактор.

Валдис Домбровскис, еврокомисар по търговията, каза, че срещата на TTC ще осигури „добро време за преглед на това как се справя работната група и след това да вземе решение какви са следващите стъпки“.

Някои членове на ЕС, като Франция, призоваха Брюксел да възпроизведе акта на САЩ със собствен режим на субсидиране „Купувайте европейско“. Германският министър на икономиката Роберт Хабек също предложи увеличаване на субсидиите.

Дори Ирландия, един от най-верните съюзници на САЩ в ЕС, предупреди за последствия без бързо решение. Вицепремиерът Лео Варадкар каза: „Ще има отговор от ЕС. Никой не иска да влиза в търговска битка или в надпревара за субсидии, но това, което направиха САЩ, наистина не е в съответствие с принципите на свободната търговия и честната конкуренция."

Но други по-малки и по-либерални държави като Холандия и Швеция предупредиха срещу надпревара за субсидии или дискриминационен режим, който може да предизвика отмъщение от страна на други търговски партньори.

Представители на Европейския съюз заявиха, че законът нарушава правилата на Световната търговска организация, докато финансовият министър на Франция тази седмица обвини Вашингтон, че следва индустриална политика в „китайски стил“, която дискриминира неамерикански компании. Германия се надява, че администрацията на Байдън ще се съгласи да адаптира закона, за да вземе предвид поне някои опасения на Европа.

Липсата на съгласуван френско-германски отговор на американския закон е поредият знак за разногласия между двете мощни нации в ЕС и още едно доказателство, че най-важните двустранни отношения на континента се развалят, пише Bloomberg.

Двете нации не постигнаха съгласие през последните месеци по ключови области на политиката, включително защита на икономиките си от енергийната криза, отбранителни проекти и ядрена енергия. Шолц ще има шанс да изглади отношенията и да обсъди политиката спрямо САЩ с френския си колега Елизабет Борн, когато я приеме за разговори в Берлин в петък.

Европейската комисия призова държавите-членки да запазят единство по въпроса по време на среща тази седмица и изрази нарастващ песимизъм относно вероятността да намери решение на основните си опасения относно законодателството на САЩ, според източници на Bloomberg.

Комисията каза, че САЩ не показват никакви признаци на спешност да отговорят на исканията и не очаква Вашингтон да промени съществено пакета зелени субсидии. Вместо това и двете страни търсят целенасочени решения на някои от специфичните проблеми на ЕС.

На този фон комисията подготвя фонд за суверенитет на ЕС в подкрепа на ключови индустрии, които могат да бъдат финансирани чрез съвместни заеми, според високопоставени служители. Но институцията също така предупреди държавите-членки за щетите, които може да причини глобалната надпревара за субсидии, добавиха хората.