Европа отново поема по средния път към Китай, отблъсквайки насоките на Байдън

Основните европейски лидери са все по-устойчиви на нарастващия натиск от Вашингтон, но са далеч от постигането на консенсус за това как да се справят с все по-настоятелния Китай

07:58 | 21 ноември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Президентът Си Дзинпин започна миналата си седмица в чужбина с възстановяване на връзките със САЩ и я завърши с европейските лидери, които изказаха аргументи за съпротива срещу радикалните ограничения на администрацията на Байдън по отношение на Китай.

Промяната в настроенията се равнява на победа за Си при едва второто му излизане извън Китай от началото на пандемията – период, в който отношенията на Пекин със САЩ и техните съюзници стават все по-лоши. През октомври президентът Джо Байдън ограничи продажбата на полупроводници и оборудване за производство на чипове на Китай в опит да спре икономическото му развитие и поиска от ключовите си съюзници да се съобразят - което поражда опасения от разцепление в световната икономика.

В петък френският президент Еманюел Макрон призова за ангажиране с Пекин и противопоставяне на усилията за разделяне на света на конкуриращи се блокове. Това последва подобни призиви от страна на германския канцлер Олаф Шолц, който посети Китай по-рано този месец, и усилията на холандския премиер Марк Рюте да координира действията си с други ключови нации за производство на чипове в съпротивата на натиска на САЩ.

„Сега, постепенно, много хора биха искали да видят, че има два реда в този свят“, каза Макрон в реч пред бизнес ръководители на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (APEC) в Банкок. „Това е огромна грешка, дори както за САЩ, така и за Китай.

„Нуждаем се от единен глобален ред“, добави той, реплика, която предизвика продължителни аплодисменти.

Коментарите на френския лидер по-специално показват, че Европа намира своята роля в намирането на среден път, когато става въпрос за Китай. Докато в някои европейски столици нарастват призивите за по-строги отношения с Пекин по въпроси, свързани с правата на човека и демокрацията, всеобхватният контрол върху износа на чипове от САЩ – който скоро може да бъде разширен и до други стратегически технологии – измести разговора от опасения за Китай към загриженост за американското преувеличаване.

„Малък апетит за конфронтация“

Докато Германия се насочва към рецесия и Европа е изправена пред сурова зима без евтин руски петрол и газ, „има малък апетит за конфронтация с Пекин“, каза Ноа Баркин, управляващ редактор за Китай на Rhodium Group.

„Въпреки цялата реторика за противопоставяне на Си, изграждане на общ европейски фронт и смекчаване на рисковете от икономически ангажименти с Китай, действията през последния месец не успяха“, каза той. „Рискът, ако това продължи, е още пукнатини в трансатлантическите отношения. Вече виждаме някои от тези пукнатини в реакцията на Европа на неотдавнашния американски технологичен контрол, насочен към Китай."

Си се опита да използва разделенията по време на шестдневното си пътуване, за да присъства на срещата на върха на Г-20 в Бали и на АPEC в Тайланд, по време на която той се срещна с приблизително 20 лидери – много от които не беше виждал лице в лице от най-малко три години. На среща с Рюте в Бали Си призова холандския лидер да избягва „отделянето“, докато САЩ оказват натиск върху ASML Holding NV, който има виртуален монопол върху тип машини, необходими за производството на най-модерните чипове.

„Трябва да се противопоставим на политизирането на икономическите и търговските въпроси и да поддържаме стабилността на глобалната индустриална верига и веригата за доставки“, каза Си на Рюте във вторник. Китайският лидер също така призова за засилено сътрудничество във високотехнологичното производство с Южна Корея на среща с президента Юн Сук Йол, чиято нация е дом на гигантите за чипове Samsung Electronics Co. и SK Hynix Inc.

По-късно през седмицата в четвъртък Рюте се срещна с Юн по време на посещение в Сеул, където двамата лидери обещаха по-голямо сътрудничество. Ден по-късно холандският министър на външната търговия Лесе Шрайнемахер каза, че САЩ не трябва да очакват Нидерландия безспорно да възприеме техния подход към ограниченията за износ на Китай.

„Ниделандия няма да копира американските мерки едно към едно“, каза Шрайнемахер в интервю за холандския вестник NRC, публикувано в петък. „Ние правим собствена оценка – и правим това след консултация с партньорски страни като Япония и САЩ.“

Срещата на върха Байдън-Си показа, че най-големите икономики в света разбират своята отговорност за преодоляване на разделенията, но остават рисковете от по-голямо раздвоение без последващи дискусии, според управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

„Ние сме в свят, който преминава от един шок към друг – пандемия, война, инфлация, криза на разходите за живот“, каза българският икономист пред Bloomberg Television в събота. „И ако добавим към това фрагментацията в световната икономика, това ще бъде хвърляне на бензин върху огъня. Никой няма полза от това.”

Ходовете на САЩ за ограничаване на търговията с Китай също бяха подложени на критика в Азия, където нации като Сингапур предупредиха да не се отрязва Пекин икономически. Много правителства в региона също така разглеждат пътуването на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси до Тайван по-рано тази година като ненужно провокативно.

Байдън изглежда отговори на тези опасения след срещата си със Си, като каза на репортери, че не вижда „никакъв непосредствен опит“ от страна на Китай да нахлуе в Тайван и даде да се разбере, че политиката на САЩ спрямо самоуправляващия се остров „изобщо не се е променила“. Той каза, че Си е „прям“, добавяйки, че „мисля, че се разбираме“.

Избягване на „Студена война“

„Абсолютно вярвам, че не е необходимо да има нова Студена война“, каза той. В следващите дни САЩ и Китай подновиха преговорите за военните действия и изменението на климата.

Въпреки че основните европейски лидери са все по-устойчиви на нарастващия натиск от Вашингтон, те са далеч от постигането на консенсус за това как да се справят с все по-настоятелния Китай.

По-специално страните от бившия съветски блок започват да гледат с подозрение на икономическото влияние на Пекин върху континента. Финландският министър-председател Сана Марин предупреди в четвъртък за технологичната зависимост на Европа от Китай, отбелязвайки рисковете да стане твърде зависима от авторитарен режим.

Дипломатическата подкрепа на Си за Владимир Путин, който нахлу в Украйна малко след като обяви „безгранично“ приятелство с китайския лидер, също помогна за укрепването на връзките между САЩ и Европа. Китайският лидер наскоро реши да облекчи някои опасения относно отношенията си с Путин, като начерта червена линия върху използването на ядрени оръжия, което той спомена по време на среща с Шолц и по-късно повтори с Байдън.

Като цяло действията на Си поне карат Европа да мисли за среден път. В разширена метафора по време на речта си на APEC Макрон оприличи САЩ и Китай на „два големи слона“ в джунгла.

„Ако станат много нервни и започнат война, това ще бъде голям проблем за останалата част от джунглата“, каза той. „Имате нужда от сътрудничеството на много други животни.“