Делът на Китай в световните продажби на леки електромобили ще достигне 60% тази година

В други сегменти, като камиони, автобуси и двуколесни превозни средства, Китай е още по-напред

08:45 | 19 ноември 2022
Автор: Колин Макерахър
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Китай току-що съобщи данни за продажбите на електрически превозни средства през октомври и цифрите продължават да чупят рекорди. Продадени са общо 722 000 пътнически и търговски автомобила с възможност за включване към електрическата мрежа. Електрическите превозни средства с акумулаторни батерии са представлявали 22% от пазара на леки автомобили, а хибридите с възможност за включване към електрическата мрежа са претендирали за още 9% дял.

Анализът на китайския пазар на електрически превозни средства заема все по-голяма част от времето ни в BloombergNEF, най-вече защото Китай представлява все по-голяма част от световния пазар на електрически превозни средства. Делът на Китай в световните продажби на леки електрически превозни средства е нараснал от 26% през 2015 г., на 48% през 2021 г. и на 56% през първата половина на 2022 г. Очакваме голям скок през последните месеци на годината, който може да изтласка дела над 60%. В други сегменти, като камиони, автобуси и двуколесни превозни средства, Китай е още по-напред.

Миналия месец описахме как китайският пазар на търговски превозни средства вече набира скорост. Тази седмица обръщам внимание на нов анализ на моя колега Сий Ми от офиса ни в Пекин, който разглежда по-подробно тенденциите на пазара на леки автомобили в страната. Ето пет извода от нейния неотдавнашен доклад:

  • Средният пробег на електрическите превозни средства се увеличава непрекъснато. В момента на китайския пазар на леки автомобили се продават почти 250 различни модела с електрическа батерия, а средният пробег на продадените досега модели през тази година е 420 км. Тази средна стойност крие много различия, като средният пробег на миниавтомобилите е под 250 километра, а на големите автомобили и SUV-ове надхвърля 500 километра. Средният пробег във всички сегменти се е увеличил с 42% от 2018 г. насам.

  • Литиево-йонните фосфатни (LFP) батерии продължават да заемат все по-голям пазарен дял. LFP батериите не съдържат кобалт или никел и в резултат на това обикновено струват по-малко от другите видове батерии за електрически превозни средства. Броят на новите модели на електрически превозни средства в Китай, които използват батерии LFP, нараства бързо и вече представлява половината от всички модели, пуснати на пазара. Много от тези модели се продават в големи обеми, така че действителният дял на доставените единици вече е доста над този праг. Все повече производители на автомобили възприемат тази технология, за да намалят разходите си. Това води до значителни корекции надолу в прогнозите за търсенето на кобалт и подчертава как пазарът на електромобили е в състояние да се адаптира към различни ценови динамики и външен натиск. Други производители на автомобили извън Китай започват да следват примера им и създават предпоставки за още по-високи нива на приемане на LFP в световен мащаб през 2023 г.

  • Ефективността на електромобилите в Китай се подобрява бавно, но постоянно. Въпреки нарастващия среден пробег и свързаните с него размери на акумулаторните батерии, средната ефективност на електромобилите се подобрява с около 2 % годишно от 2018 г. насам. Това се дължи най-вече на по-ефективни двигатели и силова електроника, по-добри системи за управление на топлината и усилия за намаляване на теглото на други части на автомобила. Най-големите превозни средства са отбелязали най-големи подобрения, въпреки че средният размер на акумулаторните им батерии се е увеличил през този период. Вероятно има още какво да се желае тук, като през следващите години ще бъдат пуснати на пазара повече специализирани архитектури за електромобили, повече конструкции на батерии от типа "клетка към пакет" и "клетка към шаси" и други постижения.

  • Хибридите с възможност за включване към електрическата мрежа (PHEV) навлизат в по-големите сегменти на автомобилите. Въпреки че продажбите на хибриди с възможност за включване към електрическата мрежа се забавят в Европа и никога не са стартирали в Северна Америка, те намират истинско приложение в по-големите автомобилни сегменти в Китай. От януари до август PHEV достигнаха 15% от продажбите в сегмента на големите автомобили и почти 25% в сегмента на големите SUV. Отчасти това се дължи на високите цени на батериите, които затрудняват пълното електрифициране на по-големите и тежки автомобили, като същевременно ги поддържат икономически конкурентни. Китайските производители на автомобили също така осигуряват много по-голям електрически пробег на своите PHEV, отколкото повечето световни марки, много от които третират PHEV предимно като инструмент за спазване на целите за емисии, вместо да ги проектират според нуждите на потребителите. Plug-in хибридите се превръщат в популярен избор и в региони, където обществената инфраструктура за зареждане не е толкова развита. Моделите на продажби в Китай показват, че технологията със сигурност все още не е мъртва и вероятно все още има да играе роля. Най-голямото предизвикателство е да се гарантира, че те действително се зареждат.

Продажбите на електромобили се разпространяват и извън най-големите градове. От няколко години насам места като Шанхай и Пекин имат високи нива на разпространение на електромобили, което отчасти се дължи на политиките на градско ниво, които ограничават броя на издаваните нови регистрационни номера. Електромобилите бяха освободени от някои от тези ограничения, което ги направи популярен избор в китайските мегаполиси. В тези градове има и клъстери от местни производители на автомобили и доставчици на компоненти, добра инфраструктура за зареждане и други стимули, които помагат за приемането на електромобили. Но през последните две години продажбите на електромобили бързо се разпространиха и в по-малките градове, което показва, че електрификацията не е феномен само на големите градове.

Китайският пазар на електрически превозни средства е интересен пример за това колко бързо могат да се променят технологиите и със сигурност ще има още интересни развития.